Интервюта . 8 минути

Методи Каназирски: Добрият интерфейс е вдъхновяваща визия и лесно адаптиране на потребителя

Методи Каназирски Добрият интерфейс е вдъхновяваща визия и лесно адаптиране на потребителя

Методи Каназирски е основател на Вектори Дизайн, което е дигитална агенция за уеб дизайн. По образование е програмист и е завършил компютърни науки в Университета в Лийдс, Великобритания. Малко след това се завръща в България и започва професионалния си път в различни софтуерни компании, като има удоволствието да бъде част от екипа на Netpeak – една от най-големите дигитални агенции в България. Винаги е знаел, че иска да се занимава със собствен бизнес и след няколко години работа в индустрията, основава ,,Вектори Дизайн‘‘.

Целта на ,,Вектори Дизайн‘‘ винаги е била да пренаписва правилата за това какво е възможно в уеб дизайна. Мисията им е да помогнат на колко се може повече бизнеси да изглеждат добре. Визията на уеб сайта и брандинга често са пренебрегвани, но в 21 век е по-важно от всякога да сме уникални и да изпъкнем пред нашата конкуренция.

Методи Каназирски е част от журито на конкурса eCommerce Academy Awards 2022, а сега в Neftelimov.com ще ни разкаже добри практики за електронната търговия.

Какви са тенденциите в дизайна през 2022?

В последните няколко години се забелязва най-много тенденцията за интерактивни уеб сайтове, които се движат, когато курсора на мишката се движи по екрана, или когато потребителите скролват през сайта.

Този тип анимации правят потребителското изживяване наистина запомнящо се. Също можем да отбележим и тенденцията към по-изчистени и минималистични сайтове, в комбинация с големи заглавия, заемащи целия екран или дори излизащи от екрана. Не можем да не споменем и многото ретро стилове, които се завръщат през 2022 година като Memphis, Neo-brutalism и Retro Futurism.

Методи Каназирски, какъв трябва да е интерфейса на електронния магазин, за да се постигне по-добро потребителско преживяване?

На първо място, интерфейсът трябва да е изчистен, интуитивен и лесен за използване. Ако потребителите не успеят да се ориентират в сайта в първите няколко секунди, просто ще излязат и ще отидат в друг електронен магазин.

От дизайн гледна точка е важно сайта да има добър контраст и лесно четим шрифт. Бутоните за действие трябва да имат еднозначен смисъл и да насочват правилно потребителите към действията, които искаме те да предприемат. Продуктовата страница също е важно да бъде добре структурирана – както снимките, така и текстът и бутоните.

Най-важната стъпка в един електронен магазин е покупката. Следователно страницата за поръчка трябва да е максимално оптимизирана – да няма излишни полета за попълване. Целта е да направим тази стъпка възможно най-лесна за потребителите, което от своя страна ще увеличи продажбите и възвръщаемостта на инвестициите.

Също така сайта трябва да изглежда добре на всички устройства – както на лаптопи, така и на телефони и таблети. Голяма част от потребителите използват телефона си, за да пазаруват онлайн, затова е необходимо да се отдели специално внимание на мобилната версия на сайта. Специфичното при нея е, че имаме много по-малко място в сравнение с десктоп версията и трябва да се подходи креативно, особено при по-сложните проекти.

Да не забравяме също така и важността на уникалните дизайнерски елементи и индивидуалността, която всеки един сайт трябва да притежава. Вече стана въпрос за това колко е важно да се откроим от конкуренцията и да направим добро първо впечатление на потенциалните ни клиенти.

Кои са източниците на вдъхновение на Методи Каназирски?

В интернет има безброй ресурси, от които да черпя вдъхновение. Идеята е да използваш вече утвърдените или новосъздадените стилове в дизайна като вдъхновение и да изградиш ново творческо виждане по свой начин.

Най-важното е да следваш единен и лесно адаптивен стил. Това означава да разбираш, да опознаваш и да прилагаш правилно тенденциите в дизайна.

Добрият интерфейс представлява правилната колаборация от вдъхновяващата визия и лесното адаптиране на потребителя.

Защо прие да бъдеш част от журито на конкурса?

Винаги се радвам, когато имам възможност да споделя част от опита си и да помогна на хора, които се стараят, да станат по-добри в това, което правят.

Докато бях част от екипа на Netpeak България, бях и лектор в SoftUni Digital, и по-специално в курса за Search Engine Optimization (SEO). Фактът, че имах възможността да допринеса чрез своите знания и умения за развитието на участниците, определено ме вдъхнови и мотивира.

Мога да кажа, че дейности от този тип наистина ми харесват и носят удовлетворение, тъй като вярвам, че знанието трябва да се споделя.

Тематиката на конкурса eCommerce Academy е от изключителен интерес за мен, поради факта, че аз лично съм професионално ангажиран в тази сфера.

Експертизата, която притежавам, е плод на дългогодишна практика в индустрията и постоянно себеразвитие, което ми дава увереността да приема предложението за толкова отговорна позиция.

Смятам, че ще съм полезен за целите на конкурса, тъй като от истинско значение за мен, е да дам обратна връзка на участниците, която да носи възможно най-много добавена стойност.

Също така смятам, че участието ми в журито, не само ще помогне на участниците в конкурса, но и на мен самия в личен план, защото твърдо стоя зад думите, че “човек се учи цял живот”.

Кой е най-честият съвет, който даваш на онлайн търговците, които идват при теб на консултация?

Най-важното нещо не само за онлайн търговците, но и за всички собственици на бизнес е да решават проблемите на своите потенциални клиенти. В днешно време стоките са изключително достъпни до всеки, дори и с не голям първоначален капитал. За да си гарантираме успех още преди стартирането на бизнеса, е важно да се направи обширно проучване на нуждите на пазара.

Втората важна стъпка от рецептата на един успешен бизнес е как решава проблемите по-добре от своите конкуренти. Кое е уникалното предложение, което се предлага – било то продукт или услуга.

Само след като сме отговорили на тези два въпроса, идва моментът на изграждането на бранд и уебсайт, което е и третата стъпка в рецептата за успех. Използвам момента да подчертая отново важността от това да не се страхуваме да внедряваме новите тенденции в дизайна в продуктите и услугите си и винаги да се стремим да сме различни.

Уникалното предложение за продажби, в комбинация с отличаващ се уеб дизайн, брандинг и правилната маркетинг стратегия е рецептата за успех във всеки пазар, независимо от вече съществуващата конкуренция.

Във връзка с електронната търговия виж още:

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader