Интервюта . 6 минути

Димитър Николов: В един онлайн магазин ценя най-много бързината и лекотата

Димитър Николов В един онлайн магазин ценя най-много бързината и лекотата

Димитър Николов е дизайнер с 20-годишна практика в областта на графичния дизайн. Работата му през последните 15 години е свързана преди всичко със създаването на дигитални продукти и визуална идентичност (логотипи, знаци, икони и др.). От 2008 година работи за Валивал дигитална агенция. Харесва екипа, начина на мислене и работа на хората в компанията. Харесва и това, че изпълняват голяма част от „дизайнерските“ прищевки на дизайните му, разбира се, когато са смислени.

Димитър е част от журито на конкурса eCommerce Academy Awards 2022, а сега в Neftelimov.com ще ни разкаже добри и не чак толкова добри практики за електронната търговия.

Кои са най-често срещаните грешки, които забелязваш в електронните магазини?

Според мен най-честите грешки са не добре оптимизиран или неинтуитивен процес при покупка, затрудняващ и/или объркващ потребителя, докато пазарува онлайн. Слабото визуално представяне на продукт, който има нужда да бъде разгледан в детайли преди да бъде закупен, също отказва човек да пазарува. Ако галерията е от една снимка, а важни за купувача детайли на даден продукт се намират от обратната му страна и трябва сам да си ги представя, са предпоставка за отказ от покупка от дадения сайт и търсене на друг, с богата галерия на продукта.

Друга честа грешка е липсата на ясна обратна връзка към човека след покупка на стока, ясно потвърждение за извършена такава, както и в последствие ясно уведомление с писмо какво и колко е поръчал, кога ще пристигне, за колко време и колко ще му струва.

Какви “дизайнерски елементи” биха ти направили впечатление в един проект за онлайн магазин?

Добро съчетание на цветове и шрифтове в синхрон с фирмените цветове или подходящи такива за сферата на търговия. Вкус към детайла и малки/хитри дизайнерски „закачки“, използвани на правилните места, доставящи удоволствие на потребителя при ползването на интерфейса.

Къде следиш за всички новости и тенденции, които прилагаш в работата си?

В интернет! Общо взето следя нещата, докато съм в ролята си на потребител. Често пазарувам онлайн и то специфични стоки, което изисква обръщане на по-специално внимание от страна на дизайнерите към процесите, свързани с продажбата на тези специфични стоки или услуги, и ми правят впечатление елементи, подход, цялостно въздействие, тук и там, където е имало нужда да бъде помислено от дизайнери и специалисти в конкретната област.

Най-общо казано, намирам вдъхновение и следя новости от практиката си като потребител, но и като дизайнер в интернет. Нямам любим сайт, в който чета за „дизайнерски“ или „технологични“ вдъхновения.

Защо прие поканата на Никола Илчев да бъдеш жури в конкурса?

Малко шеговито, но в интерес на истината – не съм. Съобщиха ми, че сме получили предложение да участваме в журито и ето ме тук. Разбира се, не е било против волята ми. Казах си, че все някой трябва да го направи.

Кое цениш най-много в един онлайн магазин?

В един онлайн магазин ценя най-много бързината и лекотата, с която да достигна до конкретен продукт или група продукти. Впоследствие детайлното описание на продукта – визуално или текстово, е огромно предимство и не на последно място – интуитивният процес на покупка.

И ти ли имаш онлайн магазин? Можеш да се запишеш до 30 август в конкурса eCommerce Academy Awards, който търси звездите на онлайн търговията. Конкурсът дава много възможности, като можем смело да заявим, че в отделните категории ще се състезават само електронни магазини от един и същи бранш. Това означава, че ако един онлайн търговец иска да премери сили, ще го направи с преките си конкуренти. Знаеш, че конкуренцията е движеща сила за всеки бизнес. Когато бизнесът оперира в силна среда, той върви напред.

Във връзка с електронната търговия виж още:

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader