Интервюта . 3 минути

Мартин Богданов и как Paysera може да е в помощ на онлайн магазина?

Мартин Богданов и как Paysera може да е в помощ на онлайн магазина

Мартин Богданов има повече от 25 години стаж във финансовия сектор. Заемал е ръководни позиции в БНБ и във водещи търговски банки в България и Албания. Понастоящем е председател на Съвета на директорите на Paysera България, член на НС на Инвестбанк АД и на Националния съвет на АИКБ, като се фокусира върху развитието на финтех сектора чрез въвеждане на иновативни услуги и подпомагане регулаторните промени.

Мартин Богданов е част от журито на конкурса eCommerce Academy Awards 2023, а сега в Neftelimov.com ще ни каже как Paysera може да е в помощ на онлайн магазина.

Как започна пътят ти в Paysera?

Съвсем случайно, като повечето хубави неща в живота. Мой дългогодишен приятел ми препоръча с цел инвестиция в интересен проект през 2015 г., на общ наш познат, който осъществил връзката за навлизане под формата на франчайзинг на Paysera Group в България.

Та, от приказка на приказка, след инвеститор станах и изпълнителен директор на българската Paysera досега. Днес има повече от 8 партньорски държави, които са част от групата и от това лято поех оперативни ангажименти към групата относно взаимоотношенията с партньорските страни.

Какви са предимствата на безкешовите разплащания в електронната търговия?

Преимуществата на дигиталните плащания са много, но нека се фокусираме върху тези 3 направления:

 1. За купувачите: Удобството за клиентите безспорно е най-голямото предимство. Редица проучвания показват, че между 6% и 10% от потребителите не завършват поръчките си, защото предпочитаният от тях начин на плащане не е наличен или процесът е твърде сложен или съмнителен.
 2. За търговците: По-бързото получаване на средствата и намаляването на непотърсените поръчки са сред ключовите предимства. Освен, че разполагат с приходите от продажбите почти веднага, търговците могат значително да намалят и разходите си. Практиката показва, че вероятността предварително платените поръчки да не бъдат взети е много по-малка, спрямо тези, които трябва да се платят при доставка.
 3. Ефектът върху икономиката: Безкасовите плащания са също силен инструмент за ограничаване на “сивата икономика”. С постепенното ограничаване на плащанията в брой и предлагането на иновативни платежни решения в електронната търговия, се осигурява по-голяма прозрачност, с което да се намалят порочните практики.

Мартин Богданов от Paysera и Никола Илчев на eCommerce Academy Awards 2022

Какви са новостите във финтех сектора през 2023 година?

Супер приложенията се превръщат в глобален тренд, осигурявайки на потребителите повече удобство в ежедневните дейности, а на бизнесите – нови възможности за растеж. В основата им е мултифункционалността – от едно място потребителите могат да извършват разнообразни действия, без да се налага да създават отделни акаунти за онлайн пазаруване, резервации за настаняване и закупуване на билети например.

В контекста на разплащанията, супер приложенията подпомагат и насърчават използването на отвореното банкиране, с цел улесняване на процесите и по-добро клиентско преживяване. Този платежен метод набира все повече популярност у нас, заради изгодните условия и високото ниво на защита.

Други тенденции, които продължават да се развиват и ще спомена:

 • Развитие на блокчейн технологията;
 • Развитие на децентрализирани финансови платформи (DeFi), като P2P и Crowdfunding;
 • Изкуствен интелект и машинно обучение;
 • Безконтактни и мобилни плащания;
 • Персонализация на услугите;
 • Зелени и устойчиви финанси: Финтех компаниите ще продължат да интегрират екологично устойчиви практики, като зелени инвестиции и заеми, които да подкрепят устойчивостта и екологичната отговорност.

Защо интеграцията на плащане с Paysera в онлайн магазина би помогнала за цялостното му развитие?

Платежният портал Paysera Checkout предлага цялостно решение за приемане на плащанията в електронни магазини. С една интеграция, търговците имат достъп до няколко платежни метода и сами избират кои да активират спрямо предпочитанията на клиентите. Системата е подходяща за онлайн магазини, които продават в чужбина и получават сумите в местна валута.

Безплатната Paysera сметка поддържа 25+ валути, с възможност за IBAN-и в няколко валута и спестява необходимостта от откриването на отделни банкови сметки за всяка държава – всички суми постъпват на едно място. По-ниските разходи и лесното управление на плащанията чрез отвореното банкиране подпомагат търговците да бъдат по-ефективни и конкурентоспособни в период на сериозен възход на електронната търговия.

Опиши идеалния онлайн магазин с три думи.

Първо да отбележа, че е в природата няма “идеален”, защото всичко е много динамично и ако днес нещо е идеално, то утре вече няма да е, понеже ще има друг или по-добър, или по-разнообразен, или по-лесен за работа и т.н. Така че нека говорим по-скоро за успешен онлайн магазин.

Въпросът е доста труден въпрос, защото всеки самоуважаващ се онлайн магазин, който иска да е успешен, трябва да отговаря на доста разнообразни изисквания и условия, които можем да обобщим: клиентски очаквания, регулации на пазара и използвани технологии. Сами по себе си, те не се допълват винаги, а често дори влизат в противоречие, т.е. от собственика на онлайн магазина зависи към кое ще се ориентира повече и как ще балансира между тези критерии.

Но ако трябва да посоча от моя гледна точка, ще дам следните очаквания на успешен онлайн магазин: надежден, разнообразен, итуитивен, интегриран.

Как се става “Звезда на електронната търговия”?

Ставането на „Звезда на електронната търговия“ изисква комбинация от стратегия, иновации и усърдна работа.

Ето моя съвет и кратък план:

 • Познаване на клиента: Разбирането на нуждите и предпочитанията на клиентите е основата. Използвайте аналитика и данни за поведението на клиентите, за да оптимизирате потребителския опит;
 • Висококачествени продукти или услуги: Необходимо е да предлагате стоки или услуги, които отговарят на очакванията на клиентите и се отличават от вашата конкуренция;
 • Безупречно онлайн присъствие: Дизайн на уебсайта, който е привлекателен, функционален и мобилно-адаптивен;
 • Ефективни маркетинг и реклама: Използвайте целеви рекламни кампании, SEO, социални мрежи, електронна поща, за да привлечете и задържите клиенти.
 • Отлично обслужване на клиенти: Бърз и полезен отговор на въпроси и решаване на проблеми.
 • Иновации и адаптивност: Бъдете готови да се адаптирате към променящите се пазарни условия и технологични иновации.
 • Обратна връзка: Редовно изисквайте и действайте според обратната връзка от клиентите, за да подобрите продуктите и услугите си.

Най-добрите екомерс практики ще бъдат разкрити на конференцията на eCommerce Academy на 5 октомври в София Тех Парк от международни и български лектори от TikTok, The Marketer, Netpeak, Callflow, Uwear, Releva, Gloross, MerchantPro, Dyver и много други. Цялата програма и билети ще откриеш на https://conference.ecommercebg.com/ , където може да използваш и промокод ,,neftelimov20‘‘ за 20% отстъпка.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader