Интервюта . 2 минути

Пресиян Пеев за комуникацията с клиенти при онлайн магазините

Пресиян Пеев за комуникацията с клиенти при онлайн магазините

Пресиян Пеев е IT програмист за световния лидер в хазартния бизнес Euro Games Technology. Учил и работил в Германия, той решава, че ще бъде по-полезен на България тук, отколкото в чужбина, и се включва в разработването на софтуерна платформа, подобряваща комуникацията между онлайн магазините и техните клиенти.

Вярва, че ключът към успешното развитие на страната минава през много обща работа и създаване на различни екосистеми. Те от своя страна да бъдат инкубатор на идеи и катализатор на промени за по-доброто на българското общество и растежа на нашата икономика.

Пресиян Пеев е част от журито на конкурса eCommerce Academy Awards 2023, а сега в Neftelimov.com ще ни каже повече за това.

Как започна професионалната кариера на Пресиян Пеев?

Още в университета пътувах с фирмата на мой състудент до Германия за малки IT проекти. Обиколих няколко немски града и се запознах отблизо как функционират немските компании.

Кои са най-предпочитаните канали за комуникация от клиентите през 2023 година?

Всички канали са важни. 73% от пазаруващите онлайн ползват повече от един канал за комуникация и е жизненоважно за онлайн магазините да отговорят на изискванията на своите клиенти.

Пресиян Пеев и жена на eCommerce Academy Awards 2022

Колко важна е комуникацията с клиенти за един онлайн магазин?

Зависи от бизнес модела на магазина. Ако той разчита на доволни клиенти, които да са щастливи от своите покупки и изживяването, което им предлага магазинът, то комуникацията трябва да бъде приоритет номер 1.

С какво трябва да се внимава при комуникацията с клиенти?

Внимавайте с използването на чатботове.

Особено ако клиентите ви комуникират на български език, разчитайте на живия контакт и личното отношение. Чатботите са подходящи за бизнеси, разчитащи на нисък марж, където най-важна е цената и другите неща не толкова.

Какъв е идеалният онлайн магазин с три думи според Пресиян Пеев?

Отзивчив, обгрижван, изгоден.

Пресиян Пеев и мъж на eCommerce Academy Awards 2022

Как се става “Звезда на електронната търговия”?

Тук ще използвам трите думи от предходния ми отговор като основа. Един онлайн магазин ще стане звезда на електронната търговия, когато на първо място е отзивчив към клиентите си, предлага прекрасна комуникация, клиентите могат лесно да достигнат до съпорт екипа, техните проблеми се разрешават бързо и безболезнено. Под „обгрижван“ имам предвид, че магазинът трябва технически да работи добре, да бъде тестван постоянно за нови бъгове и когато бъдат намерени, да бъдат отстранявани. Има много удобни инструменти като „bugsnag“, „sentry“ и „rollbar“, които могат да помогнат в тази посока.

И, разбира се, третият критерий за звездност според мен е до колко е изгоден магазинът. Аз лично преди да купя нещо онлайн сравнявам доста магазини. Но „изгоден“ не означава „най-евтин“. Ако познавам магазин, който покрива другите два критерия безкомпромисно, дори и цената на даден продукт при него да е в разумни норми над конкуренцията, бих пазарувал от него.

Най-добрите екомерс практики ще бъдат разкрити на конференцията на eCommerce Academy на 5 октомври в София Тех Парк от международни и български лектори от TikTok, The Marketer, Netpeak, Callflow, Uwear, Releva, Gloross, MerchantPro, Dyver и много други. Цялата програма и билети ще откриеш на https://conference.ecommercebg.com/ , където може да използваш и промокод ,,neftelimov20‘‘ за 20% отстъпка.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader