Маркетинг и реклама . 5 минути

Кои са 12-те eCommerce теми, представени на Online Advertising България 2022?

Кои са 12 eCommerce теми представени на Online Advertising България 2022

Конференцията за маркетолози, предприемачи, собственици на онлайн бизнеси, SEO, PPC, маркетинг и реклама специалисти Online Advertising България се проведе на 27 октомври 2022 в София Tex Парк. Neftelimov.com беше медиен партньор.

Поради големия интерес от предишната конференция, тази година организаторите от Netpeak отново направиха изключително събитие, предназначено за всички с афинитет към дигиталния маркетинг, eCommerce и тези, които искат да научат нещо повече за печелившите стратегии при популяризирането на бизнес в онлайн средата.

Среща, която обединява, както собствениците на бизнеси, така и специалисти в областта на маркетинга и електронната търговия. Три панела на конференцията, пълни зали, широки усмивки и много нови полезни знания даде това събитие. Аз от своя страна мога да ти дам кратко резюме на това, какво можеше да научиш, присъствайки на конференцията.

В първия SEO панел се даде практична и полезна информация, представена от български и международни експерти, които споделят своя опит, говорят за новости и тенденции.

#1 Доминация в SEO с помощта на Python

Мартин Желязков и Алексей Балев от Netpeak представиха Python – език за програмиране, който дава възможност да експортираш и анализираш данни, обработваш голям обем от данни и възможност за различни автоматизации в SEO.

#2 Как да създадеш мащабируема SEO стратегия?

На този въпрос отговори Калоян Димитров, SEO Manager в Enhancv. По-подробно, Калоян представи полезна и практична информация относно:

 • Как да подходиш към SEO в конкурентна SaaS ниша.
 • Какви страници да създадеш?
 • Какво да бъде съдържанието на страниците?
 • Как да накараш търсачките (Google) да ги обичат?
 • Как да си осигуриш ресурси?

#3 Al в съдържанието

Екатерина Гордиенко (Serpstar) представи системата GPT-3 и това как да запазиш съдържанието си по-хуманно. Посредством системата можеш да създаваш съдържание, което е по-близко до това, което човек би създал, отколкото машина. Освен това, Екатерина даде информация за:

 • Начини, по които да използваш системата и в SEO.
 • Възможностите на Test Lab Tool set.
 • Какво мисли Google за Al-generated съдържание?
 • Най-честите проблеми, които могат да възникнат по време на работата с Al generation tools.

#4 Оптимално използване на SEO ресурсите

Калин Каракехайов (SEO.DOMAINS) представи по свой оригинален, забавен и същевременно доста опростен начин, това как оптимално да използваме SEO ресурсите.

SEO не е индустрия! SEO е разграбване!

Вторият специално създаден панел за Business & Digital среща бизнеса и маркетинга с една единствена цел – да научим дали и как могат да си взаимодействат те за постигането на най-добри резултати. Актуални тенденции и перспективи за развитие на различните бизнес ниши.

#5 Актуална информация за демография на потребителите в YouTube в България

 1. Защо, как, къде и кога хората гледат видеа в интернет пространството?
 2. Какви са трендовете в YouTube и защо е предпочитаната платформа?

Това са въпроси, на които отговори Марин Агандеров (TalentMedia). Освен това той ни потопи в интересни и важни статистики за българския YouTube потребител, които помагат да се изплува над конкуренцията стига да се възползва от информацията, която се предоставя чрез тях.

публика на Online Advertising България 2022

#6 Инструменти и бизнес одит за експанзия на нови пазари

 • Как дигиталната дата може да донесе ползи и стойност при търсенето и предлагането на стоки/услуги на нови пазари?
 • Какъв е правилният маркетинг за действащ бизнес, който иска да изкачи нови нива?
 • Защо локализирането е важно?
 • И може ли да имаш бизнес, който да се разпростре на световните пази?

Това са въпросите, на които отговориха Геннадий Воробьов & Симеон Пенев (Netpeak) със своята лекция.

#7 TikTok маркетинг за бизнес

Представи Зорница Каридкова (AdDigital). Признавам, че това е и по моята част, но ето на какво набляга в своята лекция, свързана с TikTok:

 • Статистики за потребители, активност, демографски показатели, алгоритми.
 • Трендове.
 • Trending Sounds.
 • Trending Effects.
 • Оригинално съдържание.
 • Комуникация с аудиторията.

#8 Как да разказваме истории в дигитална среда?

Боби Петров (datenwerk) представи много полезна и вдъхновяваща презентация за това как чрез storytelling и правилното позициониране на даден бранд в социалните мрежи е достигнал до 1 милион човека.

Ако си чел моята статия за ,,Истории, които продават, и как да ги създадем?‘‘, може би, вече знаеш силата на storytelling-а в бизнеса, но ако не си… определено те съветвам да поправиш тази грешка.

#9 Синергия между бранд и магазин

За това говори Драгомир Драганов (Ozone.bg). Даде ключовите съставки за постигане на добри резултати, а те са:

 • доверие и риск,
 • търпение,
 • постоянство.
 • управление на очакванията,
 • споделяне на резултати.

Конференцията завърши с eCommerce панел, специално за всеки, който продава онлайн и иска да увеличи своите продажби. Промоции, маркетингови стратегии и всичко, което ще помогне да повишиш рентабилността на бизнеса си.

#10 Предизвикателствата на растежа

Да развиеш бизнес от нулата до ниво, в което по-голяма част от българите да са ползвали услугите ти, е повече от страхотно.

Това, което обаче остава скрито за масата са всички предизвикателства и трудности. За подходите и мотивацията да продължиш, говори Елица Кубадинова (Glovo).

#11 Защо техническото задание е най-важният проект в цикъла на разработване на онлайн магазин?

Без техническо задание намаляваш значително шанса си, твоят eCommerce проект да приключи в срок, в рамките на предвидения бюджет и изпълняващ целите, които очакваш.

Всичко за това, що е то техническо задание и с какво помага, разказаха Димитър Димитров (Stenik) и Стефан Чорбанов (Stenik).

#12 Онлайн рекламите отвъд социални мрежи и Google

Как да рекламираш в цяла България без Google Ads и социални мрежи? За човек като мен, който изгражда цялата си идентичност, умения и опит върху социалните мрежи, това е нещо супер интересно.

Иновация или точно обратното е рекламирането по този начин – всичко това става ясно в лекцията на Ивайло Йорданов (Evol.bg).

Заключение

Online Advertising България 2022 е време да завърша с това, че ако си пропуснал тазгодишния, то определено трябва да посетиш бъдещите такива.

И за да не звуча просто като една инфлуенсърка, която се опитва да ти продаде въздух в бурканче, ще ти дам основните и лично според мен най-важни причини, заради които трябва да съжаляваш, че не си посетил това събитие:

 • Това събитие ти дава възможност да създадеш много нови и ключови запознанства.
 • Това събитие гарантирано ще те зареди с нови знания и умения.
 • Това събитие ти дава достъп до ценни ресурси.
 • Това събитие ти дава възможност да приложиш всичко научено върху бизнеса си още на следващия ден.

Виж също 11+ маркетинг стратегии за достигане до повече нови клиенти [Кратко ръководство за управление маркетинга на организацията]

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Светослава Попова

Казвам се Светослава Попова на 27 години от Пловдив. От 5 години се занимавам с дигитален маркетинг и реклама. Обичам сферата и това да наблюдавам и анализирам как тя действа на хората.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader