Интервюта . 3 минути

Георги Георгиев: Електронната търговия занапред ще бъде много по-близка до хората

Георги Георгиев Електронната търговия занапред ще бъде много по-близка до хората

Георги Георгиев е старши продуктов и технически лидер с повече от 20 години опит в продуктовата стратегия, софтуерното инженерство, базите с данни и машинното обучение. Той е изградил успешни платформи за изкуствен интелект и данни, които се използват от милиони потребители. Георги Георгиев има докторска степен от Софийския университет и Global Executive MBA от Instituto de Empresa (Ирландия).

Съосновател на софтуера Releva, базиран на AI, който оптимизира по веригата на стойност на магазин за електронна търговия от материални запаси до продажби и маркетинг. Той ще бъде лектор на събитието Balkan eCommece Summit, на което Neftelimov.com е медиен партньор.

Георги Георгиев, как се променя електронната търговия с навлизането на различните AI инструменти?

Електронната търговия през 2023 година и напред ще бъде много по-близка до хората. Покупките ще се случват директно в дигиталната среда, в която човек е свикнал да стои, потребителите ще разчитат на персонализация, за да намерят бързо това, което търсят, и ще имат очаквания да получат съобщение за това, което им трябва още преди да са се сетили, че имат нужда от него. Заплащането ще става с удобен инструмент за потребителя, а търсенето през визуално или базирано на говор търсене. Потребителите ще могат да задават въпроси на онлайн магазините и тези въпроси ще бъдат отговорени в реално време. Потребителите ще очакват много по-разбиращ и етичен подход към тях, особено с оглед данните, които споделят с бранда.

Ще започна с може би най-чаканата иновация през 2023 година, която беше свързана с т.н. Metaverse. Там е видно, че в най-добрия случай Metaverse ще има по-дълъг цикъл на развитие преди да достигне масовия потребител. Дисни и Майкрософт инвестираха в тази посока, но намалиха драстично екипите си, свързани с тази развойна дейност. Мета са доста плахи. Едно е ясно електронната търговия не отива в посока виртуална реалност.

Има доста неща, които са интересни да бъдат проследени през 2023 г. и 2024 г. Така нареченият Conversational AI премина през фазата на завишени очаквания и аз очаквам тази технология да стигне масовия пазар до 5 години. Customer data platform технологиите, каквато е и Releva, достигат масовия пазар в момента и до 1-2 години почти всеки ще използва тази технология под една или друга форма. Други технологии в момента са в така наречената фаза на намалени очаквания например Shoppable (social) media, визуално и базирано на говор търсене, които ще станат стандарт в дигиталната търговия в рамките на 5 години. Или малко повече.

Други технологии, които са интересни, са например анализ на потребителската пътека, умни кошници и др., които според мен се движат по-бързо от очакваното и до 2 години ще бъдат използвани от 80% от магазините. Така наречената технология за контекстна (спрямо потребителя и пътеката му) промяна на цените също ще има влияние върху дигиталната търговия, но според мен в рамките на 5 до 10 години. Releva също инвестира в контекстна промяна на цените, анализ на пътеката и умни кошници.

Искам да завърша с най-неочакваната иновация и това е технологията, която захранва chatGPT. Никой в бранша, включително в области като машинно обучение, не се очакваше толкова скоро толкова обхватен изкуствен интелект. Всъщност ние в Releva използваме същата технология за нашия изкуствен интелект – Луси, за да отговори на много по-малко въпроси, като какво иска да си купи потребителя, кога ще купи, каква цена очаква, и т.н. Лично за мен това е изненадата на годината и мегатренд, който ще продължи да оформя маркетинга и продажбите за дигиталната търговия в идните няколко години.

Къде най-често грешат бизнесите при интеграцията на софтуерни решения?

Според мен грешките са най-вече свързани с липсата на технологични познания. За добро или лошо, дигиталната търговия е свързана в най-голяма степен с развитието на технологиите и то в технологични области, които се развиват изключително бързо. На всеки магазин му трябва доверен технологичен партньор, който инвестира в хората си и следи иновациите в областта.

Наблюдавам, че такива грешки се случват дори с легални софтуерни системи като например платформите, които онлайн магазините да изберат за магазина си. Дали и кога да преминат към нова версия? Дали да го разработят вътрешно, да използват платформа с отворен код или SaaS услуги? Това са все въпроси, които са много сложни и ще имат влияние върху бизнеса в средносрочен план. Платформата е основата, на която ще се гради всичко друго, и онлайн магазините трябва непрекъснато да инвестират в подобрения и поддръжка на системите си. Могат да гледат на тази инвестиция като наем и поддръжка за физическия си магазин.

Георги Георгиев, кои са най-честите проблеми на онлайн бизнесите в наши дни?

Аз ще отговоря частично на този проблем в частта, свързана с технологичната осигуреност. Основните проблеми са свързани с неразбирането на това какво предлага един вендор в сравнение с друг. Често вендори се позиционират по един и същи начин, но задоволяват нуждите на различни целеви групи от потребители. Така например Releva е добър софтуер за средни и малки (но не много малки) магазини. Има огромни компании, които задоволяват нуждите на огромни компании. Други компании таргетират един и същи сегмент с нюанси в позиционирането, които водят до коренно различен подход към проблемите, които решават и съответно решенията са различни.

Ако мога да използвам метафора, разликата между дълбока технология като Releva, в която има експерти на световно ниво в областта на изкуствения интелект, големите данни, маркетинга и продуктовото развитие, и малко приложение за конкретна нужда е, като да сравним спортни обувки за тичане с мултимилионен бюджет за изследвания и обикновени спортни обувки.

И двете компании, да кажем, продават персонализация, но едната дава plugin за WooCommerce, който в най-добрия случай не пречи на конверсията на сайта, а другата предлага софтуер като Releva, където ние можем да публикуваме нашите изследвания в областта на персонализацията в топ конференции по изкуствен интелект и големи данни.

Моят съвет към хората, които вземат решенията, е да проверят кой е създал компанията и какъв е неговият опит. Също така е важно да разберат какъв сегмент от пазара този вендор таргетира. Стандартните неща, като да попитат за обратна връзка и контекста на тази обратна връзка, също би бил ценен. Не на последно място да обосноват решенията си на данни. Нека интегрират и тестват съответния вендор спрямо това, което имат в момента, и тогава да вземат решение. Ние сме организирали договорите си именно около без рисково тестване на продукта и минимална инвестиция от страна на клиента.

Как да подходят към нов пазар бизнесите?

Тук според мен е важно да разгледат бизнесите, които са успешни на съответния пазар. Отново с оглед технологии да си отговорят какво очакват потребителите като изживяване от брандовете, които са успешни в тази локация. Например, ако отидете в Азия, ще трябва непременно да използвате технологията live commerce, където продаването става по време на демонстрация на продукти в реално време, като потребителят може да закупи отново в реално време.

Георги Георгиев, какво може да даде на бизнеса едно събитие като Balkan eCommerce Summit?

Мисля, че това е най-доброто събитие на Балканите за 2023. Това да имаш възможност да се срещнеш с партньори и конкуренти от всички страни на Балканския полуостров на едно място е безценно. Независимо от технологиите, ние сме хора и няма нищо по-хубаво от директната, отворената комуникация. Щастлив съм, че ще бъда част от това събитие и ще се опитам да допринеса с моят опит максимално, за да имаме повече успешни електронни търговци на Балканите.

Balkan eCommece Summit ще се проведе на 4 и 5 април 2023 в София Тех Парк под формата на двудневна конференция, експо-зона с над 30 международни изложители и нетуъркинг парти след първия ден. Представители на Румъния, Гърция, България, Сърбия, Северна Македония, Хърватска, Черна Гора и много други ще очертаят основните начини и предизвикателства за стъпване на техните пазари, както и ще дадат ориентир за какво да внимават новите екомерс играчи там. Темите, които ще обхване събитието, покриват всички аспекти на онлайн търговията.

Междувременно прочети също защо според Христо Радичев: Електронната търговия е сложна система, подредена адекватно спрямо бизнеса

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader