Интервюта . 9 минути

Марин Дандаров: Винаги трябва да има измерими цели и реалистичен план за действие

Марин Дандаров Винаги трябва да има измерими цели и реалистичен план за действие

Марин Дандаров се занимава с електронна търговия от 2017. Работил е главно като консултант за софтуерни и маркетингови агенции. Експертизата му е в Magento & Woocommerce, растеж и развитие на онлайн бизнеси, дигитализиране на физически retail, продажби в чужбина.

От януари 2021 заедно с партньори стартира нов бранд – eCommX, който представлява eCommerce агенция, предлагаща услуги и продукти конкретно за електронни магазини. Основната им дейност е да създават и изпълняват стратегии за електронни магазини, външно/outsourced управление, както и пресяване на софтуерни, маркетингови и други агенции и решения.

Марин Дандаров е част от журито на конкурса eCommerce Academy Awards 2022, а сега в Neftelimov.com ще ни разкаже добри и не чак толкова добри практики за електронната търговия.

Кои са най-често срещаните грешки, които забелязваш в онлайн магазините?

Най-вече липса на конкретни цели и измерители и консултирането с експерти, доколко са реалистични тези цели и как трябва да бъдат постигнати.

Втора грешка, която забелязвам все повече, е силната зависимост от външни канали на трафик и продажбисоциални мрежи, рекламни канали, маркетплейси и т.н. Това създава сериозни рискове за бизнеса, ако да кажем утре му спрат Facebook акаунта. Виждали сме спадове с 80-90% в трафика в рамките на две седмици поради подобни зависимости.

Съветът ми е – консултирайте се с експерти и инвестирайте във вашия сайт, във вашата база от клиенти, в активите, които притежавате и имате контрол над тях.

Според Марин Дандаров коя е “добрата” йерархична структура за екипа в организацията?

Според мен е нужно екипът да започва с маркетолог, който има опит в индустрията (продуктовата ниша) и мениджър управление на проекти. Не съм голям привърженик на йерархичното разделение в една организация. По-скоро е важно всеки да води неговия си елемент, да е отговорен за резултатите от него и да колаборира с останалите елементи в организацията. Най-честите грешки, които съм виждал в този контекст, са:

  • липса на конкретни роля и дейности,
  • липса на поемане на отговорност,
  • липса на колаборация с останалите отдели,
  • неприоритизиране на онлайн магазина, тъй като има още сто неща за правене.

Къде следиш за всички новости и тенденции, които прилагаш в работата си?

Имейл бюлетини от големите играчи в индустрията – софтуерни решения (например нюзлетъра на Adobe Commerce, Woocommerce), агенции – тук вече всеки сам преценява какво му харесва и от кои агенции да предпочете да се информира, аз следя най-големите европейски и американски – Adobe Technical Partners.

Относно иновации – най-вече на събития в чужбина: eCommerce Expo London, WebWinkel, Paris Retail Expo. Все събития с безплатен вход, които могат да ви донесат интересен контакт или поне да ви запознаят с тенденциите в бранша.

На Балканите все още липсват по-експертни и иновационни събития в сферата. Все още образоваме най-ниското ниво на хората, които навлизат в eCommerce. Смятам, че има потенциал за по-advanced събитие.

Каква е личната мотивация на Марин Дандаров да бъде част от журито на конкурса?

Тъй като през годините съм имал специфична роля – между софтуера, маркетинга и бизнес развитието на различни електронни магазини, то смятам, че мога да дам един малко по-различен поглед над тях, по-бизнес ориентиран, не толкова технически.

Също така от години се познавам с Никола Илчев и вярвам в идеите му, екипа му и партньорите му. Поканата да участвам означава много за мен и е валидация за моите умения и знания от един от лидерите в сферата в България.

И като трета причина, смятам, че по-близката комуникация и колаборация с колеги от бранша ще ни сближи, сплоти, обедини и подобри работата на всеки един от журито. Най-малкото всеки от нас ще си свери часовника с колеги от цялата страна.

Кой е най-честият съвет, който даваш на онлайн търговците, които идват при теб на консултация?

  • Измерими цели – защото иначе не можем да определим успешна ли е инвестицията и постигнала ли е целта.
  • Реалистичен план за действие (с реалистични очаквания) – ако можеше с 1000 лв. да направим 100 000 – всеки щеше да прави онлайн магазини. Нужно е гориво и технологично време, за да тръгне влакът, както обичаме да казваме. И тук съветвам още нещо – работете с експерти, доказани имена, с доказан опит. Едно от най-скъпите неща за нашите клиенти са били недобре подготвени консултанти и изпълнители. Без да ги делим на програмисти, маркетолози и т.н. Ако нямате бюджет за такива – започнете да четете повече и да гледате обучения в YouTube, както и в други канали. Но да платите на някой 300 лева, за да ви направи сайт, е несериозно. Не предполага, че имате добра основа, която да надграждате с времето. В такъв случай е по-добре да се обърнете към готови платформи или се научете да създавате сам WordPress + WooCommerce инстанции.
  • Разделяне на проекта на фази – много често се сблъскваме с огромен списък от изисквания или дори мащабни задания. В 99% от случаите съветваме да се раздели проекта на фази, за да можем да намалим първоначалната инвестиция и срока за пускане на live. Малко по-lean, start-up метод на работа.

И ти ли имаш онлайн магазин? Можеш да се запишеш до 30 август в конкурса eCommerce Academy Awards, който търси звездите на онлайн търговията. Конкурсът дава много възможности, като можем смело да заявим, че в отделните категории ще се състезават само електронни магазини от един и същи бранш. Това означава, че ако един онлайн търговец иска да премери сили, ще го направи с преките си конкуренти. Знаеш, че конкуренцията е движеща сила за всеки бизнес. Когато бизнесът оперира в силна среда, той върви напред.

Във връзка с електронната търговия виж още:

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader