Поглед в бъдещето . 1 минутa

Tech of Tomorrow: Интелект означава да носи отговорност!

Tech of Tomorrow Интелект означава да носи отговорност

Готовността на бизнеса да приеме технологиите зависи от хората, а изкуственият интелект влияе на всички индустрии – от финанси до промишленост и здравеопазване. От ключово значение в този процес се оказва адаптацията на човека към промените, трансформацията в начина му на мислене и уменията, които ще придобива занапред.

Това стана ясно по време на дискусията „Клуб Investor.bg – Tech of Tomorrow 2019“, която се проведе на 4 април в София. В нея се включиха топ експерти от сферата на новите технологии, банкирането, блокчейн, автоматизацията, образованието и киберсигурността. Neftelimov.com бе медиен партньор на събитието.

Блокчейн ще промени света и може да се приложи във всевъзможни области, включително за подобряване на демокрацията, обсъдиха участниците в първия панел на събитието.

Tech of Tomorrow Интелект означава да носи отговорност

Според Дмитрий Назаров, изпълнителен директор на Genesis Vision:

Основното предимство на блокчейн технологията е прозрачността, благодарение на която може да бъде проследена цялата информация.

Въпреки своя потенциал, криптовалутата не може да измести водещата стока (убежище за инвеститорите) – златото, каза Ричард Шиби, директор ,,Блокчейн иновации‘‘ в Aryxe Group.

Давид Бонев, главен финансов директор в CURES Token, смята:

Младите приемат благородния метал за ненадежден, трудно търгуван и изоставащ от Биткойн и криптовалутите.

Как изкуственият интелект влияе на бизнес моделите обсъдиха лекторите по време на втория дискусионен панел.

Tech of Tomorrow Интелект означава да носи отговорност

Самото разработване на роботите се случва със супер бързи темпове. Каза се, че до 10 години ще са създадени такива роботи, които въображението ни не може да си представи в момента.

До каква степен да позволим на тези роботи да бъдат част от ежедневието ни – има ли етични норми? Хипотетична ситуация – ако автомобил тръгне да се удря, кой ще избере – детето или възрастния човек? Човекът ли трябва да програмира кода?

Георги Робев, Country Leader в SAS, е категоричен:

Индустриите масово не са готови да внедрят технологиите, а времето на свръхинтелекта е много далеч. Хората са тези, които ще позволят навлизането или премахването на изкуствения интелект.

Много професии няма да бъдат нужни вече. Анализаторите са от засегнатите професии. Едни от най-развитите анализатори са в Индия и Пакистан, също и в България. Ще оцелеят анализаторите, които са адаптивни и имплементират добавена стойност. Има невероятна нужда от обучение на хората, нови умения. Анализиране на доклади, препоръки – това са трендовете. Необходими са нови познания, за да се адаптираме.

Панелът завърши с извода за изкуствения интелект:

Човекът никога няма да е извън алгоритмите.

В дискусия на тема „Настъпващата роботизация и как бизнесът се подготвя за нея” експертите обсъдиха възможност или риск представляват роботите за човечеството. В нея експертите бяха категорични:

Хората разбират под робот нещо, което е хуманоидно и притежаващо интелект. Реалността обаче засега са индустриалните роботи.

Tech of Tomorrow Интелект означава да носи отговорност

В тази връзка коментира Нина Владимирова, управляващ съдружник в Human Business Studio:

Биологично заложено ни е да сме резистентни към нови неща като технологиите. Никой обаче не се съпротивлява на това животът му да е по-лесен, по-пълен с възможности и блага. По-скоро смятам, че днес ние не се съпротивляваме. Всичко това е част от нашата еволюция.

Коментар от автора по темата за еволюцията и изкуствения интелект:

От биологична гледна точка (все пак съм биотехнолог) класическата еволюция, такава каквато я познаваме от първите едноклетъчни до ден днешен, се e развивала с милиарди години. Но днес към еволюцията се включва и човешкият фактор/интелект, който значително променя пътя и скоростта на еволюцията. Към естествения подбор се включва и човешкия подбор.

Така както еволюцията е оставяла само адаптивните си творения да просъществуват във времето, без да го е планирала и без да знае какво ще следва след това. Всички знаем, че ние сме творение на милиарди и повече грешки/мутации в генетичния код.

Така ние сега създаваме нещо, което наричаме изкуствен интелект, без да знаем последствията и потенциалните ползи/вреди от него. Това само времето ще покаже. И то не в милиарди години, както досега, а в едни десетки години. Ще видим кои наши ,,грешки‘‘ ще се превърнат във велики ползи и творения на нашето човечество. А дали ще го наричаме още човечество или нещо друго… ще видим. Тук ще завърша с думите на Мирослав Хинков, изпълнителен директор на Мехатроника:

Интелект означава да носи отговорност.

Във връзка с темата за еволюцията разбери повече защо казвам, че еволюцията е вечният предприемач

За статията ми помогна: Цветина Петкова

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader