eCommerce Academy . 2 минути

Balkan eCommerce Summit 2024 постави нови стандарти за събития електронна търговия на Балканите

Balkan eCommerce Summit 2024 постави нови стандарти за събития електронна търговия на Балканите

Събитието за електронна търговия Balkan eCommerce Summit 2024 се случи на 4 и 5 април на площ от над 11 800 кв.м. в Арена София. Създател и организатор на формата е Никола Илчев, а Neftelimov.com бе медиен партньор.

На форума присъстваха над 1400 гости, 110 изложители в експо зоната и над 50 лектори от цял свят. Целта на събитието беше да създаде платформа за ускорено развитие и създаване на партньорства между екомерс бизнесите в Балканския регион и да предостави нова отправна точка за тяхното развитие.

В следните редове ще споделя интересните моменти от събитието.

15 тенденции в маркетинг и рекламата

 1. Стратегията за социалните мрежи е свързана с жертва. Стратегията е да жертваме разликата относно това, което се стремим да бъдем, и какво правим за това.
 2. Страхотно решение е на Facebook е да предлага прозрачност, така че да можете да търсите рекламните кампании в Meta на вашата конкуренция.
 3. Водете с емоция, за да предадете посланието.
 4. Ryanair не са приятелски настроени към клиентите марка, но са честни и се занимават с развлечения.
 5. Креативността винаги е била неразделен маркетингов инструмент.
 6. Диференцираните реклами могат да помогнат за достигане до нови аудитории.
 7. Стремете се към кампании с множество активи, множество платна различни съобщения, различни графики.
 8. Повечето потребители следват комбинация от звезди в социалните медии и микро творци. Важно е да вземете предвид спектъра на създателя.
 9. Advantage+ Creative е полезен Meta инструмент за подобряване на вашите реклами и ефективност. Позволява на бизнеса да автоматизира някои или всичките си кампании.
 10. AI ще помага на банките да преценяват риска за кредити.
 11. Най-любимият начин на плащане е при доставка.
 12. Персонализирането става хипер персонализиране.
 13. По време на COVID-19 40% от населението е купувало онлайн, а сега е 70%.
 14. Идеята за изкуствен интелект съществува от 70 години.
 15. Ако предложиш бакшиш на ChatGPT, ще ти даде по-дълъг текст. Независимо от това пак си остават проблемите, свързани с предоставяне на еднакви параграфи, неинформативно, повторяемост, дълги и къси изречения смесени.

4 аспекта на автоматизацията

 1. Автоматизирайте пътуването на клиента.
 2. Автоматизацията е начин на мислене.
 3. Автоматизацията подобрява нашия опит.
 4. Автоматизацията е оптимизация на капитализма.

Вторият ден имаше панел за нано и микро инфлуенсъри, който беше воден от Радостина Христова. На него есенцията беше, че инфлуенсърите са черешката на тортата и се използват, само ако всичко друго е наред. Радостина публикува в социалните мрежи по повод Balkan eCommerce Summit 2024:

Усещането ми през цялото време беше, че съм на международно събитие в чужбина, където small talks прерастват във визионерски теми, които те карат да се замислиш и започнеш да се подготвяш за бъдещето.

Щандовете и допълнителните материали бяха рециклируеми, което лично за мен е страхотен пример и за изложения не само в сферата на електронната търговия, а като цяло за събитийния бизнес в България и по света.

Никола Илчев създаде невероятно среда за гостите, партньорите, изложителите на Balkan eCommerce Summit да превърнат два дни в незабравимо преживяване, да създадат ключови партньорства и дори да стартират нови бизнес начинания след срещите си.

Организаторът на Balkan eCommerce Summit 2024 часове след края на събитието сподели:

Всичките ни планове се случиха и надминаха както нашите, така и очакванията на посетителите. 52 международни лектори се качиха на сцената и бяха част от Business Exchange Sessions. Щандовете на партньорите, които предоставят продукти и услуги за електронна търговия изпълниха целия първи етаж на Арена София, а вторият беше отделен за храни, напитки и комуникация.

В коридорите на събитието постоянно се случваха допълнителни събития, срещи и активности и във всеки един момент се усещаше невероятно силна бизнес и приятелска енергия. След края на първия ден се проведе изключително запомнящо се парти с три вида забавления за гостите и никой не искаше да си тръгва до последната минута.

Доволен и щастлив съм, че София за пореден път се превърна в столица на електронната търговия и привлече експерти от над 17 държави, не само от Балканите, но и от Централна, Източна и Западна Европа. Вече започнахме разговорите за следващото издание през 2025.

Експо зоната жужеше от неспирни разговори и преговори за бъдещи партньорства. Сред гостите присъстваха изключително много представители и собственици на водещи eCommerce брандове от България. Организаторите се бяха погрижили посетителите да се включат в игри и предизвикателства на всеки щанд, така че да увеличат шансовете си за награди след последната лекция.

По време на втория ден, организаторът връчи и специални награди на избрани партньори и посланици на Balkan eCommerce Summit като знак на благодарност и постигнати високи резултати и силно влияние в екомерс общността.

Събитието завърши със заключителни думи на организатора Никола Илчев в компанията на водещата Божидара Пенчева.

Очакванията за Balkan eCommerce Summit 2025 са още по-големи, защото летвата е вдигната високо не само за България, а и за целия регион.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader