Личностно развитие . 1 минутa

Професионално развитие: Защо е важно за личността на една жена?

Професионално развитие Защо е важно за личността на една жена

Съзнанието и интелектът ни е нещото, което ни различава от другите видове на планетата. Всеки един от нас е уникален и неповторим сам по себе си и има, както своите добри качества, така и лоши черти. Трябва да научим себе си и децата си, че всяка една професия трябва да бъде уважавана, защото да си изкарваме прехраната не е толкова лесно. Всяко професионално развитие изисква много труд и постоянство и формира нашите характери и създава дисциплина.

Независимо дали нашето професионално развитие е свързано с ментален или физически труд, ние трябва да се гордеем с него.

стига  да е морално и да не вреди на другите хора. Дори и първата ни работа да е била келнер, но мечтите ни се простират по-далече, трябва да се гордеем, че сами сме си изкарвали прехраната с под и труд на челото. Много студенти в днешно време учат и работят, а това не е никак лесно. Не е срамно да си беден, срамно е да нямаш мечти. Някои хора цял живот живеят като паразити и разчитат на други хора, които да ги издържат. Някои богаташки деца, наследяват парите на родителите си и нямат и ден трудов стаж. По този начин те живеят като паразити, едно безсмислено, еднообразно и безцелно съществуване. Не мога да си представя личност, която няма мечти. Децата на „мама и тати“ никога няма да почувстват колко удовлетворяващо е сам да си изкарваш парите и да правиш с тях каквото си поискаш. Такива хора не изграждат характер. Не ценят парите и нямат никаква дисциплина. Ползата им в обществото е никаква – кръгла нула. Да, родителите трябва да помагат на децата си и да се постараят да им осигурят добър стандарт на живот, но това трябва да е само, за да им създадат добра основа, благодарение на която ще развиват мечтите си.

Жените, които ги мързи да работят и разчитат на мъжете, за да ги издържат, са срам за женския род и според мен по нищо не се различават от проститутките. И двата вида жени правят секс за пари.

За мен бракът е съюз между двама влюбени, а не парична сделка.

Тъжно ми е, че заради такива безхаберни жени, слагат всички ни под общ знаменател. Жалко е, че толкова векове наред, силни и борбени жени, са се опитвали да извоюват правата на жените и благодарение на феминисткото движение днес има равноправие между половете. А някакви безмозъчни момиченца, които приличат на секс кукли, буквално потъпкват подвизите на тези силни жени. Грозна гледка е да видиш младо и хубаво момиче под ръка с мъж на годините на баща си. За съжаление расте едно чалга поколение, където без голотия и вид на порцеланова кукла не може да се успее. Тъжно е, когато целите на една жена се свеждат до това да се омъжи за някой богаташ, да си сложи силикон в гърдите и да си надуе устните. Освен гротесен вид, тази жена няма самостоятелност и независимост. Когато остарее, богатият чичко ще я замени с по-млада мадама, защото за съжаление много момичета се продават за пари. По този начин една държанка остава на улицата. Без пари, без трудов стаж, опит и умения за работа. Някои жени пък стоят с мъже, които ги малтретират физически и емоционално, само, защото разчитат финансово на тях  или няма къде да отидат. Търпят побоя и унижението, защото нямат самочувствието, че ще се справят сами.

Много е важно една жена да е финансово независима, да има професионално развитие и да разчита само и единствено на себе си.

Не се знае кога един мъж може да си тръгне и да остави жена си с децата и тя да се окаже самотна майка. Ако тази жена има професия и самочувствие, ще се възстанови психически от предателството на съпруга си, ще се вземе в ръце и ще осигури хубав и спокоен живот, както на децата си, така и на себе си. Но жената, която е зависима от мъжа си, ще се предаде, ще рухне психически, някои започват да пият или да търсят други мъже, на които да са държанки и не гледат децата си и ги оставят на произвола на съдбата. Замисли се само колко деца гладуват заради безхаберието на родителите си. Затова, читателю, не създавай деца, ако не си готов за тях както емоционално, така и финансово. Майките трябва да научат дъщерите си да бъдат силни, независими и самодостатъчни. Защото каквото може да постигне една целеустремена жена, и най-силният мъж няма да може.

В днешно време жените можем да имаме професионално развитие и семейство, стига да го поискаме.

Да, все още ние имаме силно чувство, което ни кара да се грижим с цялото си сърце и обич за къщата и децата си, но това не трябва да ни пречи на професионалното развитие и на формирането ни като личности. Майката преди всичко, не трябва да забравя, че и тя е човек и заслужава почивка и време за себе си. Друго, на което майките трябва да научат дъщерите си е, че никога не трябва да прощават побоя, дори и един шамар се счита за домашно насилие. След първия шамар винаги ще има и втори. На мъжа му става навик и си мисли, че жената винаги ще му прощава, докато не дойде денят, в който ще я прощават на гроба.

Потресена съм, че в 21 век, все още има държави, в които жените нямат никакви права и думата на мъжа е закон. Доскоро жените в Саудитска арабия нямаха правото дори да шофират, което е пълен абсурд. Търпят многоженството, изневерите, ревността и побоите на съпруга си, само защото той ги издържа финансово. Ако жена от арабския свят се разведе се счита, че е опозорила семейството си. Дори нямат право да се омъжат за мъжа, който носят в сърцето си, а се сключват брак, които мъжете от семейството ѝ я уредят. Направо нямам думи, определено ще минат много години, в които тези хора сменят нагласите си и започнат да зачитат жените за хора. Но и самите жени трябва да се вдигнат на бунт и да станат независими, както преди векове са направили европейките и американките.

Детският труд е наказуем и се счита за експлоатация, но не виждам нищо лошо, когато детето стане на 16-годишна възраст през лятната ваканция да си намери почасова работа.

По този начин от малко ще се научи на труд и дисциплина. Ще започне своето професионално развитие. Ще цени парите и няма да има прекалено много свободно време, за да прави глупости. Както знаем тийнейджърите са много непокорни и искат да опитат от всичко, което крие сериозни опасности. Освен любопитството, тийнейджърите нямат и опит, което е още по-опасно. Затова трябва да запълват времето си с нещо полезно като почасова работа или спорт, а защо не и двете. Спортът калява и предпазва от много вредни навици, подсилва психиката и дава равновесие в живота на хората. Професионалните спортисти прочуват държавите си в целият свят, благодарение на някои наши величия в спорта дори и нашата малка България се прославя. Истински се възхищавам на професионалните спортисти, които имат много силна воля и психика, за да спазват безмилостни хранителни режими, ежедневни тежки тренировки и спортни травми. Тези, които стигат до олимпиади заслужават поклон. Много момичета мечтаят да бъдат модели, но понякога добрата професионална реализация крие своите тъмни страни. Много от момичетата, които са професионални модели са с разбито самочувствие от своите ментори, защото се налагат много неправилни стандарти за красота. Много от тези момичета страдат от хранителни разстройства, които влияят на всички направления на живота, а някои дори  умират. Хранителните разстройства никак не са за подценяване и не са лиготия, те спадат към спектъра на психичните заболявания. Та като заговорихме за тъмната страна на  професионалната реализация ще вметна, че много хора виждат само хубавата страна.

По-неуспешните хора често завиждат на реализиралите се, но не осъзнават колко труд е хвърлил даден човек, за да е това, което е в момента.

Има хора, които са работили по две, та даже и три работи, в най-хубавите си младежки години, за да имат собствен бизнес сега. Други са мизерствали в чужбина, защото да си емигрант, винаги си приеман като втора ръка човек. Трети са прекарвали дни и нощи в учене, докато  други са си купонясвали. Няма такова нещо като идеален живот, всеки води своите битки. Но от нас си зависи да го направим колкото се може по-хубав.

Всяка професия е еднакво ценна. Едни се грижат за здравето ни, други възпитават децата и създават от тях хора. Трети създават изкуството, което ни разтоварва, други се грижат за това почивката но в хотела и ресторанта да е качествена. Така, че не трябва да подценяваме нито една професия, защото всяка носи принос за обществото. Всеки се бори за една коричка хляб, но нека това да бъде морално, без престъпления, убийства и наркотици.

Започнатото професионално развитие е много важна стъпка в развитието на човек.

Благодарение на професията си, ние се чувстваме пълноценни, дисциплинираме се и осъществяваме своите мечти. Независимо дали работим от вкъщи, в офиса или на полето, ние правим света по-развит. В държавите, в които хората не са трудолюбиви, цари глад и мизерия, недопустимо е в 21 век хора да умират от глад. Колкото повече хората в една държава имат хъс за работа, толкова по-силна е икономиката на страната и съответно стандарта на живот. Нека си признаем понякога в живота всичко се свежда до пари, те са необходими, за да живеем по-добре. Добрата реализация освен хубав живот, дава и повод за гордост. Все пак всеки хвали работливия, а не мързеливия.

Виж също Тревожността: Бичът на съвременното общество

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Карина Халачева

Карина Халачева е студентка в Софийски университет „св. Климент Охридски“. Специалност: Предучилищна и начална училищна педагогика. Автор на онлайн книгата „Детската психика“.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader