Личностно развитие . 1 минутa

Арт личностите в бизнес обществото и в модерния свят

Арт личностите в бизнес обществото и в модерния свят

Нека си признаем, понякога хората с артистични заложби (арт личностите) са леко странни, но и много интелигенти и с различен от останалите хора светоглед. Те биха внесли цвят и динамика в скучното и монотонно ежедневие в офиса. Често предлагат интересни идеи и добре работят в екип, повечето от тях са със сангвиничен характер и лесно се сработват, събират симпатиите на колегите си. Въпреки, че всеки е строго индивидуален и не трябва да слагаме всеки под общ знаменател.

Светът без арт личностите би бил скучен и сив.

Много от тези хора са чудаци и неприети от обществото. За жалост изкуството в днешно време не се цени, но замисли се какво бихме правили без него. Представи си свят без кино, театър, музика, книги, красиви картини. Трудно ти е да си го представиш, нали? Затова следващия път, когато наречеш личност, посветена на изкуството, нехранимайко или чудак, се замисли колко много дават тези хора от себе си, за да погледнеш света по друг начин и за миг поне да се откъснеш от тежестта на живота.

Например взимаме една компания, която се занимава с писане на списания, свързани с PR. Ако не са хората на изкуството, които увлекателно написват статията, така че да грабнат интереса на читателите, продажбите на тази компания ще намалеят драстично. Ами дизайнът на кориците, изображенията, които се съдържат в списанието. Замисли се колко труд и креативност е вложил човека за направата им. За да стане едно списание интересно за обществото, то повярвай ми арт личностите са дали много труд. Колко известни писатели и поети са спирали дъха ни и са ни карали да настръхваме с техните велики произведения. Повечето определено са странници, а някой от тях дори са страдали от психични заболявания, но са оставили огромен отпечатък в историята на човечеството.

Нека обърнем внимание на творчеството на Винсент ван Гог. Определено това е един от най-великите художници. Нидерландски художник, отрязал си ухото, да човекът определено е имал много проблеми с менталното си здраве, но това не му е попречило да бъде велик. Починал е през 1980, но за него се говори до ден днешен и ще продължи да се говори още дълго време. Едни от най-известните му картини са „Звездна нощ“, „Ириси“, „Автопортрет“, „Слънчогледите“ и още много, но тези определено са спиращи дъха.

Нека не забравяме и талантливия Волфганг Амадеус Моцарт, той е композитор от класическата епоха. Той страда от аутизъм. Но принадлежи към групата на аутистите савант, които са гениални. Савантът е рядко състояние, при хора с отклонения в развитието, в една или няколко области на познанието. Въпреки аутизмът той е създал семейство и едновременно с това е останал в историята на човечеството, какво по-хубаво от това. Забележителните си способности е проявил от ранна детска възраст. Е, Господ взима едно, но дава друго.

Много от Холивудските актьори са със скандално поведение, провалени бракове и различни зависимости.

Нека признаем, някои от тях са велики актьори и правят огромни пробиви в киното. Какво щяхме да правим без любимите ни филми. Повечето успешни в кариерите си хора, не са особено щастливи в личния си живот. Тъжно, но факт. Нека споменем и известни певци и певици. Уитни Хюстън, наистина великолепна, много от песните и са класика, но е починала от наркотична зависимост, а много от американските писатели, смятат, че тя е бордърлайн. Човек с гранично личностно разстройство или по-просто казано, емоционална нестабилност, на границата между нормалността и психозата, неврозата. Безспорно споменатите от мен личности са много талантливи.

Нека обърнем внимание на хората, които работят с интериорен дизайн, те се грижат домовете ни да изглеждат като по последна мода.

Както и активно работят в сферата на хотелиерството. Все пак като идем на луксозна почивка в 5 звезден хотел искаме всичко да бъде идеално. Все пак сме дали много пари, за да се отпуснем поне за малко от работа. Освен да сме благодарни на камериерките, които се грижат за чистотата и на управата на хотела, трябва да дадем адмирации и на хората погрижили се за интериора на хубавата хотелска стая, така че тя да бъде идеална за гостите на хотела.

Много от нас са доста суетни като личности, в днешно време външния вид е много важен и често човек бива приет от него. Да, красотата много зависи и от генетичния код, който човек има, но все пак важно е да има и поддръжка. Харесваме хубавите дрехи, но замисляме ли се колко труд са дали модните дизайнери за направата на една уникално красива дреха. Ами, не, често забравяме това.

Гримьорите създават истинско изкуство върху лицата на клиентите си, прикриват несъвършенства, белези и освен това действат като психолози на клиентите си, защото помагат за тяхното самочувствие и увереност като ги разкрасяват. Танцьорите ни забавляват с цялата сила на духа си, дават много от физическата си енергия, но не се предават. Някои получават травми. Например балерините гимнастичките, те спазват ужасяващи хранителни режими и са хора с много силна психика.

Защо намесвам спортисти в арт личностите?

Защото за мен спортът е изкуство и причислявам хората с постижения в спорта към хората на изкуството. Сватбените агенти се грижат за да направят тържеството на влюбените двойки уникално и незабравимо. Дават много труд и инициатива от себе си. Работата по организиране на тържество не е никак лека и се изисква много ум и креативност, както и постоянство.

Работата на фотографите често е подценена и хората си мислят, че те просто изкарват пари като щракат снимки по цял ден, че този тип работа е много лесна. Но не е така, за да направиш перфектната снимка се изисква много талант, съсредоточеност и търпение, докато снимката се обработи, за да стане перфектна. Далеч работата на тези хора не е толкова лесна, колкото изглежда.

Аз наистина съм ценител на изкуството и дълбоко уважавам хората, които се посвещават на него. Тези хора могат да работят както в екип, така и самостоятелно. В екип предлагат много идеи и разкрасяват света на бизнес обществото. Понякога са малко непостоянни и това изнервя колегите им, но обикновено лесно им прощават заради уникалната харизма, която носят и интересното им чувство за хумор. Писателите и художниците предпочитат да работят сами и, за да се справят добре с работата си по книгата или картината, им трябва спокойна и усамотена обстановка, за да разгърнат потенциала си. Тези хора обикновено са интроверти.

До тук дадох много доводи защо трябва да ценим дълбоко личностите, посветени на изкуството. Днешният свят е прекалено погълнат от материалното и модерните професии, които са с таблети, лаптопи и се работи от вкъщи. Да, определено светът без модерните технологии би бил невъзможен, но не трябва да пренебрегваме изкуството. Без него светът би бил монотонен, а хората просто ще съществуват. Изкуството е велико, а хората посветени на него трябва да бъдат на почит и за тях да се говори с векове. Често не са оценени приживе, но творчеството им топли душите на хората и те остават живи завинаги в умовете на почитателите си. Хората на изкуството са безсмъртни.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Карина Халачева

Карина Халачева е студентка в Софийски университет „св. Климент Охридски“. Специалност: Предучилищна и начална училищна педагогика. Автор на онлайн книгата „Детската психика“.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader