HR . 1 минутa

Коректният Фийдбек – Що е то?

Коректният, Фийдбек, Що е то

На 10-ти юни присъствах на финалния етап на Академията за иновации 2016 – Sofia Municipality Innovation Hackaton. Събитието, което прави така, че ,,София става супер‘‘. Мястото, на което студентите имат възможност да разработват и презентират сами свои решения на проблеми в столицата.

На него, както и на други подобни събития, на които съм присъствал, ми прави впечатление, че някои участници при презентирането използват за пример не толкова добър фийдбек (обратна връзка). Взет при валидирането на идеите им. Признавам, че и аз съм го правил преди. Става въпрос за фийдбек от вида на:

Казаха ми, че идеята/продуктът им харесва. Супер е. Страхотна идея. Идеята не става, не ми харесва и т.н.

Може би подобен позитивен фийдбек моментно ще ме зарадва, но той не носи последващи действия за мен. Това е същото, когато ни харесват артикулите по витрините на магазините, но не влизаме да си купим от тях.

Фийдбек без последващи действия за мен.

Просто едни думи в пространството, които не ни носят бъдещи насоки. Думи без последствия за нас. Същото незнание ни носи и гледането на турски/индийски сериали, новини… От тях не разбираме накъде да се развиваме. Кое и къде да подобрим и кое да оставим…

Независимо, че хората за по-лесно ще ни дадат такава обратна връзка, ние все пак можем да поискаме нашето. Като просто попитаме ,,Защо?‘‘. Защо това ви харесва? Защо това не ви харесва? – тогава ще се получи важният за нас:

Коректният фийдбек е този с последващи действия за мен.

Конкретика. Ясни примери и насоки за това, къде трябва да насочим силите си. Примери за такива изрази, за да добиеш ясна представа:

  • Подобри това, защото…
  • Остави това, защото…
  • Продължи с това, защото…
  • Следвай това и това, защото…
  • Спри засега с това, за да доразвиеш другото, защото…
  • Ще ти помогна с това…
  • Имам познат, който да ти помогне с това – ще го свържа с теб…
  • И т.н.

Ако ги ползваш в ежедневния си живот, независимо личен или професионален, ще си много по-полезен за другите около себе си. Но и за себе си, защото те по същия начин ще говорят с теб. Ще увеличиш продуктивността си, защото ще имаш представа за нещата, които се искат и очакват от теб или от твоята идея/продукт.

Виж също какво представлява Принципът на Парето и дали 80% цаца са равни на 20% акула?

 

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader