Личностно развитие . 1 минутa

Коя е най-добрата инвестиция, която може да направиш?

инвестиция, актив, преживявания

Преди година представих най-добрия подарък, който можеш да подариш на някого. Сега е ред и на най-добрата инвестиция за теб. Тук е нужно да уточня, че няма да става дума за рискове, главници, ликвидации, облигации, фондове, акции, ценни книжа, спекулации, технически анализи и трендове…

Тази инвестиция е дълготраен и нематериален актив?!

#1 Актив е „нещо, което носи ползи на притежателя си“. В нашия случай, благодарение на нея, само с една мисъл повишаваме производството на допамин, сигналното вещество, което отговаря за удоволствието и регулира „наградния“ център. Той е невротрансмитер, участващ в обработката и вземането на решения. Тоест с тази инвестиция повишаваш производителността си и капацитета си да се справяш с трудни ситуации.

#2 Дълготрайна е, защото може да я ползваш неограничен n брои пъти във времето. Само с еднократна инвестиция можеш да постигнеш толкова много. Представи си, ако е многократно инвестиция… Може да се нарече и ресурс, в резултат на минали събития, от който се очаква бъдеща икономическа изгода. Но имай предвид, че остарява!

#3 Нематериална е, защото не може да се докосне, но може да се усети от всяка една клетка в тялото ти! Също така е само твоя. Никой не може да ти я вземе или открадне. Всеки я чувства по различен начин и затова е неповторима!

В началото споменах за подарък?

Тази инвестиция (която ще ти разкрия след мъничко) има много общо с подаръка. Свикнали сме да възприемаме подаръка като нещо, което подаряваме на друг. По принцип търсеното нещо може пак да се приеме за подарък, но за самия себе си. От друга страна, самото ,,подаряване‘‘ (особено по Коледните празници) е част от тази инвестиция, малка част, но е. 😉

Досети ли се вече за какво става въпрос?

Най-добрата инвестиция са ПРЕЖИВЯВАНИЯТА!

Това са единствените само твои неща, които остават вечно. Независимо какви са и къде са – те си остават спомени само и единствено за теб.

Благодарение на преживяванията, ти създаваш нови запознанства, посещаваш нови места, идват ти най-различни идеи и вдъхновения за вършене за напред. Но най-важното:

Създаваш си положителни ЕМОЦИИ, които впоследствие можеш да ползваш в работата си, в борбата със стреса, самотата и други, появяващи се неканени емоции. Всички знаем, че щом имаме възможно най-много положителни мисли, ни се случват и положителни неща. А за да имаме един доста стабилен склад от положителни чувства за всяко време от денонощието, нека повторим какво трябва да направим:

Да инвестираме в ПРЕЖИВЯВАНИЯТА, защото те са най-добрата и ДЪЛГОСРОЧНА инвестиция!

За край, за да засилим още повече положителните преживявания, ще помоля, ако имаш желание, да споделиш в коментарче най-запомнящото си преживяване, както и преживянето, в което планираш да инвестираш 🙂

Не е за пропускане също: Кой е най-добрият подарък, който можеш да подариш на някого?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader