Как ми се отрази COVID-19? . 8 минути

Предприемачески маркетинг по време на COVID-19

Предприемачески маркетинг по време на COVID-19

Както се очакваше, ограниченията за социално дистанциране, здравните и икономически промени в търсенето, предизвикани от COVID-19 затвориха много малки предприятия и стартиращи бизнеси. Още от самото начало на пандемията, броят на активните собственици на бизнес намалява с цели 22%. Този спад се определя като един от най-големите в историята и загубите за икономиката се усещат в почти всички индустрии. Широкото затваряне на магазини и бизнеси в Съединените щати и по света поради коронавируса е безпрецедентно. Магазини, фабрики и много други предприятия са затворени поради политически мандат, спад в търсенето, опасения за здравето или други фактори. Много от тези затваряния може да са постоянни поради невъзможността на собствениците да плащат текущите разходи и да оцелеят след спирането. Въздействието върху малкия бизнес по света вероятно ще бъде сериозно.

Ранните ефекти на COVID-19 върху малкия бизнес и предприемачите вече са добре известни. Целта на това проучване е да покаже нагледно как пандемията се отразява на предприемачите и техния бизнес като контактува директно със самите тях.

В навечерието на 2020 г. несигурността удари световната икономика в лицето на пандемията от COVID-19. Този нововъзникнал проблем засяга драстично предприемаческите маркетингови решения, тъй като косвено влияе върху социалните проблеми като хранителни кризи, падащи цени на акциите и забавяне на износа и вноса. Тази уязвимост, произтичаща от COVID-19, започва в Ухан, Китай, през последното тримесечие на 2019 г. и се разпространява в целия свят до първото тримесечие на 2020 г. Неочакваната глобална пандемия предизвика прекъсвания в производството.

Това е криза за възходящия икономически поток от предприемачи, особено тези със стартиращ бизнес.

В резултат на това предприемачите са принудени да използват да променят системата си на работа, отношението си към бизнеса и дори ежедневието си. Те все повече започват  да се осланят на технологии при вземането на маркетингови решения, както и да синхронизират работата си, така че да отговори на новите условия и да има минимални разходи за бизнеса. От друга страна, пандемията ни накара да погледнем от друг ъгъл на работата от разстояние. Благодарение на технологиите, предприемачите могат да извършват дейността си и да управляват екипа си от разстояние, което е прост и сигурен начин да намалят разходите на бизнеса си като в същото време не прекъсват дейността си. Те могат да вземат своите маркетингови решения от дома или от отдалечени места, тъй като не е необходимо да присъстват лично в офиса.

Понастоящем почти всяка организация във всяка индустрия може да претърпи случайна загуба или намаляване на приходите в резултат на COVID-19. Настоящата спешна здравна ситуация представлява значителна слабост, карайки предприемачите да работят у дома, когато вземат своите бизнес решения. Трудно е всеки да взема маркетингови решения по време на пандемията от COVID-19, тъй като тесният контакт с други хора представлява риск за здравето. В тази ситуация технологията прави по-бързо и по-ефективно подобряването на предприемаческите маркетингови решения.

Несигурната ситуация кара много хора да внимават много с разходите си, а това от своя страна се отразява на бизнеса, най-вече на малките бизнеси. Поради анулирането на поръчки от клиенти, някои предприемачи трябва да закрият нови стартиращи предприятия, докато много търговци на дребно трябва да вдигнат цените си. Социално ориентираните предприемачи непрекъснато подобряват всяко едно етично решение при вземането на своите маркетингови решения по време на кризата с COVID-19. В това отношение те трябва да разчитат на технологиите, които изпълняват техните поръчки прецизно и стабилно. Освен това технологията ще им помогне да намалят оперативните разходи на бизнеса си, като ги поддържат през тази фаза на пандемията.

Основната цел на това проучване е да се оцени какви са маркетинговите решения, които предприемачите взимат по време на пандемията COVID-19. Изследваме как пандемията се отразява на различните бизнеси и как предприемачите успяват да се справят.

Предприемаческите маркетингови решения могат да бъдат взети с помощта на технологиите в бизнеса в резултат на пандемията COVID-19.

Това проучване изследва ефекта на пандемията върху процеса на вземане на маркетингови решения от технологично базирани предприемачи. Установено е, че признаването на възможностите на предприемачите, развитието на възможностите и използването на възможностите имат положителна и значителна връзка с техните предприемачески маркетингови решения. Освен това, проучването установи положителен и значителен посреднически ефект на предприемаческата страст върху връзката между признаването на възможностите и развитието и маркетинговите решения, макар и не върху връзката между използването на възможностите и предприемаческите маркетингови решения. Проучването също така допринася за бизнес организациите, в които предприемачите могат да използват технологии, за да изследват признаването на предприемачески възможности, развитието на възможностите и използването на възможностите по отношение на маркетинговите решения, засегнати от COVID-19.

Възможно ли е един микроскопичен патоген, който инфектира клетки в живи организми, да промени света в рамките на само половин година?

Да, точно това направи COVID-19. Ежедневието ни се обърна с главата надолу, а домовете се превърнаха в офис, класна стая и детска градина. Вирусът даде своето отражение и върху нашия бизнес? Животът с COVID-19 създава новата реалност за предприемачите и разкрива пред нас иновативни начини за развитие и самоусъвършенстване.

За да открия как наистина се отрази пандемията на българските предприемачи, направих проучване, което нарекох „Как ми се отрази COVID-19?“. Проведох множество интервюта с предприемачи, които управляват бизнеси в различни области. Говорих с лекари, програмисти, готвачи и редица други будни българи, които смело са изоставили сигурната работа, за да преследват мечтата си да развиват и управляват собствен бизнес.

А след това се появява пандемията, която поставя под въпрос онова, което градят. И тъй като пандемията е нещо, което не сме виждали до сега, те не могат да използват добре познати методи за справяне с кризата. Необходимо е да се вземат нови маркетингови решения, които да помогнат на бизнеса да поддържа темпото си.

В проучването получаваме отговор на най-често срещаните въпроси, щом стане е въпрос за предприемачески маркетинг по време на пандемия:

 • Каква промяна оказа пандемията върху начина на живот на предприемача? – Тук обръщаме внимание както на позитивните, така и на негативните аспекти от живота.
 • Какви нови професионални умения е добил или е решил, че е необходимо да придобие предприемача? – Тук се фокусираме върху това какви са новите умения, които предприемачите трябва да развият, за да се справят успешно с кризата и постоянните промени, с които бизнесът им се сблъсква.
 • Как се промени един работен ден? – Тук предприемачите споделят как и дали пандемията промени ежедневието им.
 • Как се промени търсенето и предлагането? – С този въпрос всеки предприемач споделя как и дали е забелязал промени в търсенето на предлаганите от него продукти/услуги. Как това е променило бизнеса му и в каква посока ще продължи да се развива.
 • Кои са използваните канали за намиране на нови клиенти и развиване на бранда? – COVID-19 промени много неща в живота ни, едно от които са каналите за маркетинг и комуникация с клиенти. С този въпрос предприемачите споделят своите иновативни маркетингови решения, които са им помогнали да поддържат бизнеса си.

Отговорите на тези въпроси ми помогнаха да изградя един общ профил, който отговаря на въпроса: Как се справят българските предприемачи по време на криза? Това е описано подробно в края на статията.

В изследването взеха участие 33 предприемачи, сред които:

 1. Д-р Галя Манчева е икономист и доктор по политология. Нейното призвание е предприемачеството, а осъзнатото родителство ѝ е мисия. Тя е човек с много хобита и страсти, но най-големите три са децата, науката и предприемачеството.
 2. Жюстин Томс се занимава с дигитален маркетинг, дигитално предприемачество и е преподавател от над 20 години. Освен че прекарва много време в Интернет пространството, работейки и развивайки разнообразни проекти, Жюстин пише статии и бизнес книги на темите за Интернет, онлайн маркетинг, PR, социални мрежи, уеб присъствие.
 3. Лилия Дакова е основател на блога kinkypotionportion.com – кът за малко мода, малко пътешествия, малко лайфстайл и доста вдъхновения, както и маркетинг експерт в един от водещите онлайн магазини за втора ръка и аутлет мода в Европа.
 4. Методи Дреновски е управляващ партньор и съосновател на СуперХостинг.БГ. Заедно с Любомир Русанов създават компанията през 2005 година. Оттогава насам те са движещата сила в хостинг индустрията в България.
 5. Пламен Манев работи в сферата на заведенията от 2012 година. Със своите партньори консултира други хора как да създадат и управляват свое заведение чрез тествани и работещи конкретни системи.
 6. Александър Ненов е дефиницията за сериен предприемач – човек, който постоянно стартира развитието на нови, и често несвързани един с друг, проекти и бизнеси. Александър е автор на 6 книги, като някои от тях тепърва предстоят да излязат, събирайки смелост и сила на компютъра му.
 7. Георги Котев е един от основателите на Българската асоциация на професионалните готвачи, която се създава през 2005-та година. През следващите няколко години е главен готвач в хотел „Катарино“ и ресторант „Тоскана“ в София. От 2011-та година живее и работи в Швейцария. Там четири години работи в ресторант с 16 точки по Гурмео и една звезда Мишлен. От края на 2020-та година развива платформата CHEF & GASTRO за развитие на гастрономията в България.

Предприемачески маркетинг по време на COVID-19

В тази част отговарям подробно на зададените въпроси, като се опитвам да обобщя отговорите на различните предприемачи и да обособя един или два основни отговора. Фактът, че в проучването взимат участие предприемачи от различни области ми помага да обхвана по-голяма част от предприемачите и да видя различните гледни точки.

Кои са позитивните промени, които COVID-19 донесе за предприемача?

Една от най-често посочваните позитивни промени, които голяма част от предприемачите посочват по време на пандемията е времето за себе си и близките си хора. Предприемачеството е сложна професия и изисква човек да бъде постоянно зает с много и разнообразни дейности. По време на локдаун, голяма част от тези дейности като срещи с клиенти, пътуване до офис и други отпадат, което помага на предприемача да се фокусира върху семейството и близките си. Друга положителна промяна, която често се посочва, е времето, което предприемачите обръщат на себе си. Те могат да преосмислят живота си и да отделят внимание на проекти, за които по принцип нямат достатъчно време.

Кои са негативните промени?

За предприемачите, които работят на място с хора, най-големия негатив от пандемията е фактът, че бизнесът им трябва да затвори врати за няколко месеца. Това неминуемо води до значителни загуби както на средства, така и на ресурси. Липсата на комуникация е още един проблем, с който предприемачите се сблъскват. Тя води и до забавяне на проекти, загуби за бизнеса и дори загуба на комуникативни умения, които след това трябва да се опитат да възстановят.

Какви нови професионални умения е добил или е решил, че е необходимо да придобие предприемача?

В момент на криза, каквато предизвика пандемията, голяма част от предприемачите споделят, че са започнали да обръщат внимание на познанията си в областта на маркетинга и рекламата, по-специално дигиталния маркетинг. От друга страна, с наличието на повече свободно време, голяма част имат възможността да четат книги и да запишат обучения, които отдавна отлагат.

Как се промени един работен ден?

Много голяма част от предприемачите определят работния си ден като по-дълъг. Когато пандемията налага работа от вкъщи, това означава неусетно повече време, прекарано в работа. Времето за пътуване до офиса също се превръща в работа. Това води до значително повече умора, а често и до депресивни състояния.

Как се промени търсенето и предлагането?

Всички предприемачи споделят, че от началото на пандемията, клиентите им се ориентират към дигиталната сфера, както и бизнесът им. Все повече хора започват да използват онлайн пазаруването, за да получат желаните продукти или услуги. Това кара бизнесите от всички области да инвестират в електронна търговия и по-конкретно в технологиите и дигиталното си присъствие. Много от тях споделят, че онези бизнеси, които не са успели да се адаптират към промяната и да се насочат към дигиталния свят, са фалирали.

Кои са използваните канали за намиране на нови клиенти и развиване на бранда?

Разбира се, с пандемията, която ни кара да прекарваме повече време вкъщи, всички предприемачи посочват като канали за комуникация различните социални мрежи: InstagramTikTok, LinkedIn, TwitterFacebook. Те остават основен източник на трафик за много бизнеси. Друг използван модел за привличане на клиенти, който някои от бизнесите използват е препоръката от уста на уста. По време на пандемия всички сме много внимателни в изборите си, заради несигурната обстановка, и когато наш близък човек специално ни препоръча бизнес/продукт/услуга, сме по-склонни да му се доверим.

Заключение

През 2020 година светът ни се преобърна напълно. Наложи се да се сблъскаме с нещо ново, непознато и плашещо. То ни предизвика да променим изцяло ежедневието си като прекарваме повече време вкъщи, внимаваме къде ходим и с какви хора се срещаме, внимаваме къде и как харчим парите си.

Тази промяна се отрази и пряко върху бизнесите и техните собственици. Те бяха предизвикани да променят начина си на работа, да реорганизират деня си, да подобрят уменията си в много и различни области.

В настоящото проучване, благодарение на серия от интервюта с предприемачи от различни области, имах възможността да разбера и анализирам по какъв начин пандемията се отразява на предприемачите в България. Фактът, че са от различни области ми помага да имам по-голям поглед върху ситуацията и да отговоря на въпроси като:

 • Как се промени ежедневието?
 • Как се промениха търсенето и предлагането?
 • Какви начини за привличане на нови клиенти се използват?

Интересно беше, че в по-голямата си част, предприемачите не приемат пандемията като крайно негативно нещо. За много от тях тя е просто нещо, което ще ги накара да предизвикат своята креативност и да направят корекции в начина си на работа и управление на бизнеса. Другото, което забелязах, е, че в период на локдаун много предприемачи се обръщат към курсове, книги и обучения за допълнителна квалификация, които отлагат с месеци, заради постоянната работа.

Ако трябва да заключим накратко как се е отразил COVID-19 на предприемаческия маркетинг в България, то би било следното изречение: Предприемачите все повече се обръщат към социалните мрежи за реклама, предизвикват креативността си, за да измислят нови и интересни начини да поддържат бизнеса си и да подобряват уменията си.

Използвани източници:

 1. Robert Fairlie, The impact of COVID‐19 on small business owners: Evidence from the first 3 months after widespread social‐distancing restrictions: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7461311/, 08.06.2022 г.
 2. Статия за влиянието на Covid-19 върху предприемачите: https://link.springer.com/article/10.1007/s40171-     021-00262-0 , 01.06.2022 г.
 3. SME Envoys – Finance subgroup Conclusions of the 2021 Survey and Roundtable on national solvency measures for SMEs during and after the Covid-19 crisis: https://ec.europa.eu/growth/system/files/2021-11/SME%20Envoys%20Finance%20-%20Final%20conclusions%20on%20national%20solvency%20measures%20for%20SMEs%20October%202021.pdf , 01.06.2022 г.

Тази статия на Neftelimov.com е адаптирана от курсовата ми работа по предмет ,,Управление и развитие на нови и малки фирми‘‘ в Магистърска програма “Бизнес администрация – управление и предприемачество”

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader