Маркетинг и реклама . 1 минутa

Диференциране на оферти като конкурентно предимство?

Диференциране на оферти като конкурентно предимство

В предишната статия на Neftelimov.com научи какво потребителите разбират под понятието „стойност за потребителя” и как да им я предоставяш по най-добрия възможен начин. В днешната статия за маркетинг и реклама ще разгледаме диференциране на оферти и какви са вариантите пред нас за изграждане на дългосрочно конкурентно предимство.

Диференцирането на маркетинговата оферта означава ясно да разграничим своето предложение към потребителите от тези на конкурентите ни.

Нашето разграничаване (диференциране) трябва ясно да указва на потребителите допълнителната стойност, която получават или възприемат. Само така можем да изградим по-стойностно позициониране на марката си. Както и да калкулираме завишаване в цените на своите продукти / услуги.

Четири различни начина за диференциране на маркетинговата оферта и създаването на повече стойност за потребителите:

#1 Предлагане на потребителите на „по-добър” продукт или услуга, като превъзхождаме нашите конкуренти в качеството.

#2 Предлагане на потребителите на „по-ново” решение, свързано с продукта, което е в състояние да открие и нови възможности пред тях, свързани с ползването на продукта.

#3 Предлагаме на потребителите повече стойност с „по-бързо”. Като сме „по-бързи” от конкурентите ни във времето за изпълнение или доставка на продукта / услугата.

#4 Предлагаме на нашите потребители да придобият и експлоатират „по-евтино”, отколкото при конкуренцията ни.

Тук е мястото да кажа, че никога не съветвам клиентите си да се разграничават единствено чрез намаляване на цената на продукта. Това не води до създаване конкурентни предимства в дългосрочен стратегически план.

диференциране оферта

Три вида маркетингови стратегии, които са подходящи в днешните условия и които могат да доведат до лидерство и придобиване на конкурентни предимства в дългосрочен план:

  • първата маркетингова стратегия е „Съвършеното изпълнение” – това означава да доставяме на нашите потребители качествени продукти / услуги на конкурентни цени и при улеснен достъп за придобиването им.
  • втората маркетингова стратегия е „Близост до потребителя” – маркетингът постоянно изучава и анализира конкретните потребности на нашите потребители. Целта е по-доброто удовлетворяване на техните нужди и доставяне на повече стойност за тях.
  • третата маркетингова стратегия е „Лидерство в иновациите” – това означава постоянно да предлагаме нови продукти / услуги, които биха увеличили полезността за нашите потребители и които превъзхождат конкурентните.

Всяка една организация е от изключително значение правилно и умело да диференцира своята маркетингова оферта. Така може да изгради и стабилни конкурентни предимства в стратегически план.

Още полезни статии за маркетинг и реклама:

Маркетинг и реклама (38)

Източник: LinkedIn

Редактор: Цветелина Тодорова

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Тодор Арсов

Тодор Арсов има богат опит в областта на Бързооборотните потребителски стоки и Услугите. Работил е за компании като Johnson & Johnson, Seagram, Martini & Bacardi Group и много други. Дейностите за маркетинг подпомагане може да видиш на Arsov Marketing. В своите статии Тодор ще разгледа най-важните концепции, методи и инструменти на Класическия маркетинг.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader