Маркетинг и реклама . 1 минутa

Стойност за потребителя: Как да я определиш?

Стойност за потребителя Как да я определиш

Днес, в тази статия за маркетинг и реклама ще разбереш какво е „стойност за потребителя” и как можеш да удовлетвориш потребителите си по един превъзходен начин.

В началото трябва да уточним какво стои под понятието „нетна стойност за потребителя”. Под това понятие би следвало да разбираме „разликата между общата стойност за потребителя и общите разходи за потребителя”. От своя страна „общата стойност за потребителя е сборът от изгоди, които потребителят очаква от даден продукт или услуга”.

Но най-важното е „доставянето на най-голяма нетна стойност за потребителите и неговото удовлетворяване по превъзходен начин” да се превърне и осъществява като процес от всяка една организация.

Въпроси за определяне на стойност за потребителя:

  • Кое определя избора на самите потребители?
  • Как потребителите формират своето очакване за стойност?
  • Как преценяват коя оферта доставя най-голяма стойност за тях?
  • Как потребителите действат съобразно и след като са направили своя избор?

След като потребителите закупят стоката/услугата и разберат дали тя отговаря на първоначално формираното у тях очакване за стойност, започва и истинското формиране на взаимоотношения между тях и организацията доставчик.

Съобразявайки се с по-горното, организацията би трябвало да направи първоначално оценка на общата стойност и общите разходи за клиента в сравнение с предложенията на конкуренцията ѝ, и да разбере как се приема офертата ѝ от страна на потребителите.

стойност на потребителя срещу ползи за него

В случай че организацията няма предимство пред конкурентите си по отношение на предоставената стойност на потребителя, то тя има пред себе си две възможности:

  1. Да увеличи общата стойност за потребителите.
  2. Да намали разходите на потребителя по придобиване, ползване, сервиз на продукта/услугата.

Всяка една организация трябва да възприеме „доставянето на най-голяма нетна стойност за потребителите” като своя първостепенна задача, с цел повишаването на своята конкурентоспособност в стратегически план. На Neftelimov.com можеш да научиш повече за това какво е индивидуализиран маркетинг и как да даваш повече стойност на своите клиенти.

Източник: LinkedIn

Редактор: Цветелина Тодорова

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Тодор Арсов

Тодор Арсов има богат опит в областта на Бързооборотните потребителски стоки и Услугите. Работил е за компании като Johnson & Johnson, Seagram, Martini & Bacardi Group и много други. Дейностите за маркетинг подпомагане може да видиш на Arsov Marketing. В своите статии Тодор ще разгледа най-важните концепции, методи и инструменти на Класическия маркетинг.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader