Комуникации . 1 минутa

21 правила за успешна комуникация в Интернет

21 правила за успешна комуникация в Интернет

Да си припомним някои основни правила за успешна комуникация в Интернет. Предимно са за лични комуникации в социалните мрежи. При бизнес комуникациите има някои разлики. При политиците съвсем. Но те са тема за друг пост в Neftelimov.com. В нормалните случаи е добре да имаш предвид, че:

#1 Успешната комуникация в Интернет е като комуникацията на площад Славейков. Дръж се така, както би се държал там. И изисквай това от другите.

#2 Не прави нещо, което не искаш да ти правят на теб.

#3 Бъди любезен и учтив.

#4 С непознати хора не говори все едно сте приятелчета от детската градина. Ако искаш да стопиш леда и да минеш на по-неформалното „ти“, първо попитай.

#5 Не тормози хората на техните им стени. Може да те блокират. Ще е разбираемо.

#6 При комуникация в Интернет не губи времето на хората с безсмислени спорове. Те може да си имат друга работа.

#7 Да влезеш в разговор с някакво мнение, а след няколко часа просто да кажеш ,,Е, аз се шегувах, мислех друго“ е признак на лошо възпитание. Ако си мислил друго, защо не го казали в началото?

#8 Когато усетиш, че си сбъркал, се извини. Не страшно. Не боли. Много помага да се свали напрежението.

#9 Коментирай под чужди постове само по темата, за която са те. Ужасно е под снимка на мило котенце да развиваш идеите си за крайния десен консервативен шовинизъм в контекста на либералната доктрина за свободно движение на капитали. Или нещо подобно.

#10 Важи и обратното. Ако хората говорят сериозно, може би имат причина за това. Не намесвай кучето си и какви екскременти вчера е оставило, защото си го подложил на друга диета.

#11 Уважавай чуждите стени, за да уважават твоята.

#12 При комуникация в Интернет не забравяй, че всичко в социалните мрежи е далеч от твоя контрол. Даже и с GDPR-а нито едни данни не ти принадлежат. Всичко може да стане публично за секунди.

#13 Не споделяй, коментирай и т.н. нищо, което не искаш да видиш в централните новини. Вече често става точно така.

#14 Винаги помни, че хората обичат да правят скрийншоти. Т.е. да запазват като картинка това, което е на екрана. И даже и да изтриеш нещо, което си написал, има огромен шанс вече някой да си го е запазил на диска. Така че не пиши глупости.

#15 Джентълмени, дръжте се учтиво с дамите. Едно „Добър ден, удобно ли е?“ няма да навреди. Даже може да помогне. А ако Ви отрежат, или по-скоро любезно демонстрират незаинтересованост, приемете го мъжки. Благодарете за отделеното време, извинете се за безпокойствието и тихо се оттеглете. Така правят истинските мъже.

#16 Идеята, че Интернет е „свободно място“ за „свободно изказване на мнения“, често се използва от нахални и безпардонни хора, за да тормозят по-скромните. Ако попаднеш на анонимни профили, които те тормозят, обиждат или ти губят времето, спокойно ги блокирай. Не си длъжен да поемаш лошотията на света върху себе си.

#17 Помни, че и обратното важи. Всеки може да те блокира, ако се държиш зле.

#18 При комуникация в Интернет не заплашвай публично. Няма смисъл. А и някой може да те съди.

#19 Не се поддавай на синдрома „бивши“. Т.е. да споделяш съдържание с идеята, че някой бивш/а ще го види и ще се трогне. В 99% от случаите бившите са продължили напред, изобщо не гледат какво споделяш и само се излагаш пред другите хора. Споделяй за любов!

#20 Споделяй положителни неща, които могат да направят хората по-богати на идеи, преживявания, мисли, визии за бъдещето. Вдъхновявай!

#21 Ако се чудиш какво да направиш в някоя ситуация, спомни си основното правило:

Не прави на другите това, което не искаш да ти направят на теб.

Само от нас си зависи как ще си организираме социалните мрежи и нашата комуникация в Интернет.

Ако го направим добре, ще ни служат. Ако не успеем, само ще ни губят времето. Така че да се постараем!

В тази връзка разбери също 9 кратки правила за бизнес етикет и как да надминем конкуренцията?

Източник: Facebook

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Любомир Аламанов

Любомир Аламанов е повече от 20 години в сферата на комуникациите. Ръководил е проекти за Lidl, Coca-Cola, HP, Майкрософт, Теленор, Нестле, Байерсдорф, Сименс и др. През 2016 г. е посочен за един от най-влиятелните комуникационни специалисти в сферата на Community Relations. Една от най-авторитетните световни медии за комуникации PR News го включва в своя ежегоден списък с професионалисти иноватори, допринесли изключително за развитието на PR професията – 50 Game-Changers of PR for 2017, а The Holmes Report го посочва в престижния списък Innovator 25 EMEA 2018. Декември 2018 взе второ място в престижната категория PR Leader of the Year. Той е единственият българин, достигал до финала на авторитетните награди. Признанието идва само седмица след като компанията SiteMedia Consultancy, на която е изпълнителен директор, бе определена за едно от най-добрите работни места в PR сферата за цял свят от PR News. Любомир не един път е повтарял в различни издания, че ние, българите, сме на световно ниво и на много места ни дават за пример. Повече за него в интервюто за Uspelite.bg

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader