Бизнес . 1 минутa

Как уеб информационни системи могат да бъдат в полза на бизнеса?

Как уеб информационни системи могат да бъдат в полза на бизнеса

Много от нас са чували за Уеб базирани облачни информационни системи, софтуер като услуга (Software as a Service – SaaS), управление на жизнения цикъл на софтуерното решение (application lifecycle management, ALM), постоянно усъвършенстване (constant improvement) и други подобни термини, но какво значи всичко това? С какво може да бъде полезно за твоя бизнес или организация, за оптимизирането на управленските си процеси? Ще разберем в тази статия на Neftelimov.com.

Какво са облачни информационни системи, софтуер като услуга?

В Уикипедия ,,софтуер като услуга’’ е модел на доставка на софтуер, при който софтуерът и асоциираните данни са хоствани централно. Обикновено са достъпни за потребителите, чрез клиентска програма, например с използване на уеб браузър през Интернет.

SaaS е един обичаен модел за доставка за повечето от бизнес приложения, включително такива за счетоводство, софтуер за съвместна работа, системи за управление на отношенията с клиенти (CRM), системи за планиране на ресурсите на предприятия (ERP), фактуриране, мениджмънт в човешките ресурси (HRM) и управление на съдържанието (CM).

Например Microsoft предлагат своя офис пакет под формата на софтуер като услуга в облака под името Office 365.

Обикновено SaaS се предлага за периодичен (месечен) абонамент, който би трябвало да включва всички подобрения и актуализации.

Този модел много прилича на това да си вземеш автомобил на лизинг и когато автомобилът остарее, да си вземеш най-новия модел в същия лизингов договор.

Как уеб информационни системи могат да бъдат в полза на бизнеса ти?

Управляваш бизнес или държавна организация и в своята ежедневна дейност използваш различни локални (десктоп) или Уеб базирани софтуерни решения. Но нещо ти липсва. Липсват ти свързващи звена, създадени специално за собствените ти нужди, процеси и решения. Достъпни в цялата организация от всяка точка на света, за всички твои служители, офиси, поделения, предприятия. Липсват ти информационни системи, които са надеждни, ценово и технологично достъпни, гарантирани, защитени, развиващи се с темповете и нуждите на твоето развитие.

Твоята организация се нуждае от свързващи, допълващи или съвсем нови решения. Или пък в компанията имате стари, но златни локални десктоп приложения, които са изпитани във времето, вършат ви чудесна работа, но са технологично и информационно остарели. Искаш да бъдат Уеб базирани, глобално достъпни, консолидирани за всичките ти работни места, звена, поделения и административни структури, надеждни, сигурни, защитени и модерни.

Тогава на помощ идват Уеб базираните облачни информационни системи, софтуер като услуга.

Доставчикът на Уеб базираните информационни системи софтуер като услуга се свързва, посещава твоите офиси, анализира нуждите и бизнес процесите. Проектира, изработва и внедрява поетапно информационни системи, докато се изгради цялостно информационно решение.

Осигурява всички етапи и процеси на жизнения цикъл на софтуерното решение:

 • анализ;
 • проектиране;
 • изграждане;
 • поддръжка;
 • постоянно подобряване и развитие, надеждност, защитеност, достъпност;
 • хостинг с възможност за надграждане на ресурсите с повишаване на изискванията и нуждите;
 • всичко това срещу достъпен месечен абонамент.

Не се плаща за развойна дейност.

Заплаща се тогава, когато поредният модул е готов, внедрен и готов за работа с него. И така за всеки следващ модул от системата. Поръчва се толкова, от колкото има нужда и тогава, когато има нужда. Ресурсите се надграждат според нуждите на организацията в хода на развитие на дейността и мащабите.

В случая, когато се желае миграция на локални десктоп базирани решения като Уеб базирани облачни информационни решения, те могат да бъдат мигрирани, ако се разполага със source code (изходен код) или пренаписани и дори подобрени по модела на оригиналното приложение. Към базовата функционалност се добавя проектна рамка за глобализация и консолидация на структурите данни и процеси.

Този подход спестява нуждата да се знае каквото и да е по техническата част на цялостния процес. Използва се толкова, колкото е нужно и тогава, когато е нужно. Не се налага:

 • закупуване на сървъри;
 • изграждане на вътре фирмена технологична инфраструктура;
 • проектиране и надграждане;
 • грижата за целостта и съхранението на данните;
 • следене на технологични процеси и преодоляване на сривове.

За всичко това срещу месечен абонамент се грижи доставчикът на Уеб базирани облачни информационни системи, софтуер като услуга.

Виж също как да си направим офиса смарт?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Мариян Гоцев

Мариян Гоцев има над 20 годишен опит в бизнес анализи, системна интеграция, проектиране, изграждане, администриране поддръжка и развитие на информационни решения и Уеб базирани облачни информационни решения, софтуер като услуга. Миграция на десктоп приложения в Уеб. Телефонен номер: 088 582 8385

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader