Маркетинг и реклама . 15 минути

Изграждане на личен брандинг: Наръчник за начинаещи

Изграждане на личен брандинг Наръчник за начинаещи

Съдържание на статията:

Нашият личен брандинг е неизбежна и важна част от съвременното професионално и лично развитие. Този наръчник за начинаещи ще предостави основни принципи, стъпки и инструменти, които ще помогнат да изградиш своя личен бранд, независимо от професионалната сфера или целева аудитория. Въоръжени с тези знания и практически съвети, ще може да се откроиш с увереност и да създадеш положително впечатление във всеки аспект на живота си.

Преди да говорим за личен брандинг трябва да си изясним какво означава понятието бранд.

Какво е бранд?

Бранд е това, което другите мислят за нашия продукт или услуга. Той е абстрактно понятие. Различните теории дават различни аспекти на бранда като най-важни или основни компоненти. Истината е, че в дигитална среда брандовете мигрират и не са вече това, което бяха. В момента се изграждат по съвсем друг начин.

Някои казват, че брандът е логото. Логото обаче е една много малка част от бранда. Там влизат също и:

 • слоганът,
 • усещането на останалите за бранда,
 • нашето собствено усещане,
 • високото качество на нашите продукти и услуги.

Затова и измерването на успеха на един бранд не е толкова лесна задача. Не бихме могли да му направим оценка само с броя харесвания във Facebook и Instagram. Много по-комплексно е. Част от бранда е и това, ако някой напише положителен коментар за нас из дигиталното пространство. Колкото и усилия да полагаме като маркетолози, най-силен е брандът, за който всички други комуникират, че е такъв.

Връзката марка – личен брандинг

Когато говорим за личен брандинг обаче тук марката сме самите ние, съответно всеки експерт трябва да може да съветва хората, които обучава или консултира за включване в пазара на труда.

Важно е да се акцентира на вътрешният интегритет, който безспорно играе голяма роля. Тоест лицето, което иска да изгради своя личен брандинг, трябва да бъде уверен, да си вярва и да  обичаш това, което прави. Хората, които започнат развитието на личния си бранд, следва да знаят къде се намират в целия маркетинг микс.

Връзката комуникация – личен брандинг

Личният бранд изисква и постоянна комуникация. Важно е да се планира добро темпо и непрекъснато присъствие. В контекста на съвременните социални мрежи е добре да обучим кандидатите за работа как да боравят умело с LinkedIn, защото това е една отлична платформа за изграждане на личен брандинг.

Изключително важно е да познаваме добре всички системи и канали, за да извлечем максимума от тях. На първо място каналите за изграждане и популяризиране на личен бранд трябва да бъдат подбрани спрямо темата, към която се стремят и спрямо областта на тяхната експертиза. Присъствието във всички мрежи няма как да бъде еднакво силно в един и същи момент.

Следващото важно правило е да се измислят нови неща. Такива, които не са правени. Трябва да бъдем смели и отворени към експерименти, стандартно поднесеното съдържание отдавна остава незабелязано.

Ползите от брандинга и марката

От едно време хората са използвали брандинг, за да изградят силни, трайни взаимоотношения с клиентите.

Пример: Жителите на града и околностите, които посещаваха сладкарницата на г-н Джоунс, знаеха, че неговите пайове са направени с истински плодове и винаги се дават с усмивка. Г-н Джоунс карал клиентите си да се почувстват толкова специални, че никога нямали нищо против дългия път, чакането на опашка и допълнителните два цента, които стрували пайовете.

Днес брандинга все още предоставя същите предимства – макар и в по-голям, по-глобален мащаб. Например Volvo се отличава от другите автомобилни компании с обещанието си за безопасност и сигурност. Disney означава семейно забавление.

Корпорациите се възползват от силната марка по много начини. Брандинга им позволява да:

 • По-високи цени за своите продукти и услуги. Замислял ли си някога защо плащаш толкова много за кафе Starbucks, когато кафенето в съседство струва около половината от цената?
 • Повишаване на тяхната пазарна оценка. Само 10% от пазарната оценка на Coca-Cola произтича от физическите активи на компанията. Силата на неговата марка възлиза на почти 90%.
 • Привличане и задържане на качествени служители и партньори. Познаваш ли някой, който би предпочел да работи за или с малка, неизвестна компания, отколкото за голяма компания със силна и доказана марка? Всички искаме нашите CV-та да се похвалят с дълъг опит в големи компании. Когато се асоциираме с тези марки, собствената ни професионална репутация блести.

Но брандинга вече не е само за гигантски корпорации или продукти на рафта на хранителния магазин. В новото хилядолетие всичко е марка. Лондон е най-модерният град в света. Силициевата долина е центърът на Калифорния за авангардни технологии. Мадона сама по себе си е развлекателен феномен. Ричард Брансън е безстрашният предприемач. А Опра е човешкият облик на шоубизнеса. Точно така – брандинга е и за хората.

Личен брандинг

Точно както големите компании култивират своите корпоративни марки, професионалистите и собствениците на бизнес могат и трябва да направят същото за себе си. Всъщност личната марка става все по-важна за професионалния успех. Отминаха дните, в които стойността за компанията или клиенти се дължи само на предложенията ѝ за покупка. Днес хората искат да купуват марки – уникални обещания за стойност. Личният брандинг ти помага да се поставиш пред другите. И всеки от нас трябва да разбере какво е необходимо, за да бъде силна марка.

Какво е личен брандинг?

Личният брандинг е начин за изясняване и съобщаване на това, което те прави различни и специални. Използване на тези ти качества за насочване на твоята кариера или бизнес решения. Става дума за разбиране на твоите уникални качества – твоите силни страни, умения, ценности и страсти и използването им, за да се разграничиш от твоите конкуренти или колеги. В този смисъл личен брандинг означава ясно съобщаване на уникалното предложение за стойност, което трябва да предложиш на твоя работодател при интервю за работа или на твоите клиенти, за да купят точно от теб.

Както казва д-р Смайли Блантън, всички ще постигаме възможно най-големия успех и щастие в този живот, когато използваме вродените си способности в най-голяма степен.

Ще повторя, че личният брандинг не е само лого или етикет. И това не е просто поредица от маркетингови дейности. Има много компании, които предлагат това, което наричат услуги за персонално брандиране, но това, което продават, не е нищо повече от личен маркетинг. Те ще ти изградят система за идентичност и лого, както и набор от инструменти за комуникация. Но те ще са пропуснали същността на личната марка, а именно твоето уникално предложение за стойност.

Тъй като успешните марки произтичат от техните уникални характеристики, изключително важно е да разбереш кои си и какво може да предложиш на останалите, преди да се захванеш с каквото и да е било друго.

Защо личният брандинг е толкова важен?

Бизнесът става все по-конкурентен. Има много други, които привидно предлагат същото нещо като теб – консултанти, предоставящи същите услуги, и професионалисти със същите умения и опит. Независимо дали си служител в компания или предприемач, трябва да се отличаваш от безброй други, за да развиваш успешно своя бизнес или кариера.

Всички познаваме хора, които просто се отличават. И това, което ги отличава, обикновено не е къде са учили или колко години опит имат. Обикновено е нещо, което е в основата на това кои са те и в какво вярват. Тяхната диференциация е това, което ги прави успешни. Ти също може да използваш това, което ти прави уникален, за да се откроиш и да ускориш значително постигането на най-големите          си цели.

Когато започнеш да изграждаш своя личен брандинг, ще постигнеш:

 • Подобряване на твоята видимост и присъствие.
 • Създаване на ясен фокус за твоята кариера или бизнес.
 • Увеличаване на приходите или възнаграждението си.
 • Разкриване на нови хоризонти в личен и професионален план.
 • Успешно постигане на поставените си цели.
 • Разбиране на себе си по-добре.
 • Повишаване на увереността си.

Личният брандинг за кого е?

Личният брандинг е за професионалисти, които искат да постигнат целите си, като същевременно останат верни на себе си. Отличителна, запомняща се и завладяваща лична марка осигурява насоките, от които се нуждае човек, за да оформи стратегията си, и добави огромна стойност към своя бизнес или кариера. Разбирането за личен брандинг помага да се определи професионалната посока и да се поддържа дори в трудни времена. Позволява да се позиционираш по уникален начин на пазар, гъмжащ от конкуренти. Прави те фокусиран върху това как създаваш стойност за хората около себе си. Когато постигнеш всичко това, не само разширяваш професионалния си успех, но и получаваш дълбоко удовлетворение от работата си.

Дните на работа за една и съща компания в продължение на 30 години и носенето на униформа бледнеят в миналото. Креативността и диференциацията определят успеха днес. Личният брандинг е изразяване на нещо специално, уникално, подходящо и различно. Това е решението всеки да бъде автентичното си Аз.

Личният брандинг е бъдещето на управлението на кариерата. Въпрос на време е всички твои колеги и конкуренти да започнат да се възприемат като марки. Ако започнеш да изграждаш своя личен брандинг още отсега, ще имаш преднина пред конкуренцията си.

Личен брандинг в социалните мрежи

Изглежда, че в днешно време повечето от нас имат роля и място в мрежата, затова е важно да разберем как да имаме активно участие в социалните мрежи. Тъй като концепцията за личен брандинг се превърна в атрибут на все повече професионалисти, възможността за нейното създаване, популяризиране и развитие чрез социалните медии може да бъде много лесен и удобен начин. Социалните мрежи ни помагат да изградим своя личен брандинг и тези, които научат как да ги използват, ще ускорят успеха си чрез нови възможности за кариера, партньорства и аудитория за своя професионален път.

Ако думата ,,бранд‘‘ отдавна е свързана с компаниите, днес почти всеки човек може да каже, че има лична марка, дори малко от нас да са я култивирали съзнателно. Въпросът вече не е дали имаме лична марка, а дали я култивираме да работи в наш интерес. В тази връзка Джим Джоузеф има интересна гледна точка. Той твърди, че нашите лични марки започват с раждането. Когато родителите дадат име на детето, те несъзнателно стартират изграждането на нова марка и от този ден нататък човекът продължава да я изгражда.

Личният брандинг не трябва да се възприема като лукс, запазен само за известни личности или предприемачи. Той е задължително за всеки, който иска другите да го познават с това, което прави най-добре. И още повече е важно как, за кого и защо го прави. Личният брандинг е всичко, човек може да внесе в индустрията чрез уникалното си предложение, качество, опит и начин на представяне. Хората с добре развит личен бранд биват забелязани, защото споделят страстта си към това, което правят по начин, който е подходящ за хората, на които искат да служат.

Има някои важни аспекти, които трябва да знаем при изгарянето на личен брандинг:

 • Фактът, че другите ни идентифицират според нашата марка. След като определим как искаме да се възприема нашата марка, ние решаваме стратегията за нейното изграждане. Ето защо трябва да сме много ясни за образа, който възнамеряваме да проектираме. Освен това, ако проектираме повече образи за себе си, може да объркаме хората по отношение на това какво представлява нашата марка.
 • Да сме винаги наясно с нашето онлайн присъствие, защото днес повечето от действията по позиционирането ни се случват там.
 • Всичко, което споделяме както онлайн, така и офлайн, трябва да има цел, защото всяка споделена информация, статус и снимка допринасят за личната ни марка.
 • Трябва да се свързваме с други силни марки, тъй като това укрепва нашата идентичност.

Какво са социалните мрежи?

Социалните мрежи са сбор от онлайн канали за комуникация, базирани на споделяне на съдържание за конкретна общност, взаимодействие, диалог и сътрудничество. Примери за най-добрите социални медийни платформи днес са Facebook, YouTube, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Instagram. Чрез социалните медии всъщност всеки човек, който има достъп до Интернет, може да разпространи своите мисли или идеи, материали, снимки, изображения или видеоклипове до милиони хора онлайн, които имат възможност да взаимодействат с него и да изразят мнение за неговите публикации.

Основната цел на взаимодействието в социалните медии е създаването на нови лични или бизнес отношения. Потребителите се превръщат от потребители в създатели на съдържание в контекст, в който знанието се демократизира.

Началото на социалните мрежи

В началото социалните мрежи бяха онлайн инструмент за взаимодействие на хората с приятели. По-късно бяха възприети от фирми, които осъзнаха, че това може да бъде нов метод за комуникация, който може да доведе до достигане до клиенти. Първият подобен уебсайт беше Six Degrees, който просъществува от 1997 до 2001 г. и позволяваше на своите потребители да създават профил и да се сприятеляват с други потребители.

През първите години на 2000-те години все повече и повече хора използваха чат стаи, за да се срещат с други хора по целия свят, за да се сприятеляват или да обсъждат различни теми, а уебсайтът MySpace беше популярното място за създаване на профил и създаване на приятели. LinkedIn също беше в началото на уебсайтовете на социалните медии, фокусирани върху професионалисти, които искат да работят в мрежа помежду си. През 2004 г. Марк Зукърбърг стартира това, което днес е социална медийна мрежа номер едно, Facebook, и има повече от 1,6 милиарда активни потребители месечно.

През 2010 г. уебсайтовете започнаха да изброяват своите адреси в социалните медии и бяха проектирани много инструменти за включване на социални медии в уебсайтове. Почти необичайно е да видиш в Интернет бизнес или марка без профили в социалните мрежи. Това е нов начин за популяризиране на продукти и услуги. Те ще го направят чрез платформата на социалните медии, която най-добре отговаря на тяхната цел.

Настоящето на социалните мрежи

В настоящето социалните медии се състоят от хиляди социални медийни платформи, някои от които са по-популярни от други, но всяка от тях има своя аудитория и потребители, тъй като всяка обслужва различен тип хора. Ако например Instagram е за тези, които общуват по-добре чрез снимки, Twitter е за тези, които общуват по-добре с помощта на думи. Това, което преди много време беше възможно само за компании, медии или известни личности, днес е толкова лесно за всеки човек с телефон и Интернет връзка да разпространява информация, снимки, видеоклипове от обществен интерес и да печели публика, последователи, пари, известност, дори слава. Всички те просто се предлагат от социалните медии на хора с необходимите умения да ги управляват. Както всяка друга индустрия, само тези, които разберат как работи, ще бъдат възнаградени с много и различни видове предимства.

Изграждане и поддържане на личен брандинг чрез социалните медии

В днешно време социалните медии са най-добрият и най-лесният начин за изграждане на лична идентичност, за създаване на репутация и за видимост в определена индустрия или ниша. Това е идеалното място за актуализиране на личния бранд, защото вече почти всеки е онлайн и има къде да потърси някого, ако възнамерява да разбере за неговата личност и дейност.

По този начин, с минимални усилия, всеки може да направи акаунт и да популяризира дейността си. По този начин да получи повече последователи и да оформи начина, по който да бъде възприеман онлайн. Друго предимство за популяризирането на личната марка в социалните медии е, че можем да достигнем до хората, с които искаме да общуваме, без толкова много усилия, колкото други биха изисквали. Освен това, ако обикновено усилията за брандиране изискват значителна финансови средства за популяризиране, социалните медии предлагат възможност на човек да се рекламира като марка по евтин начин.

Отделно вече почти всеки работодател търси в социалните мрежи профила на евентуален служител. Дори някои, в зависимост от работата, изискват специално акаунт във Facebook или друга социална медия. Това е още една причина да се грижим за нашия имидж и идентичност в социалните медии, тъй като това може да отвори нови възможности за кариера или партньорства.

Може би най-добрият начин да се обясни значението на социалните медии за личния брандинг е този, който Джейсън Демърс обяснява, а именно, че ако съдържанието е горивото за личния брандинг, то социалните медии са двигателят.

Всеки може да каже, че има лична марка, въпросът е какво прави с нея. Трябва да се управлява съзнателно. Само по този начин личността може да бъде постоянно видима за публиката. За да го популяризират, днес социалните мрежи са много удобни, лесни за използване, дори евтини. Личната марка не е свързана с длъжността ни, а с разликата, която внасяме чрез това, което правим, със силата ни да убеждаваме, че го правим добре, поддържана от получената обратна връзка.

Личният брандинг чрез социални медии е достъпно за почти всеки, който иска другите да го познават с това, което прави най-добре. Социалните медии могат да помогнат за популяризирането му, биха отворили врати за кариера и биха донесли нови възможности за растеж и развитие. Дори и да е трудно да се каже как ще изглеждат социалните медии в бъдеще и как личната марка ще се възползва от тях, най-вероятно е, че с новите технологии и двете ще се развиват и подобряват, предлагайки нови възможности за всеки човек, който го е грижа за неговия онлайн образ и самоличност.

Какво е дигитален маркетинг?

Идва ред на по-практичната част от моята статия в Neftelimov.com. А именно как да достигаме до тези хора, на които ще им е от полза нашия личен бранд или с други думи казано, личността, която сме ние. Точно за това е дигиталният маркетинг, за да достигаме до тези хора. Моето определение за дигитален маркетинг е – създаване на съдържание за социалните мрежи, което да достига до необходимата група от хора. Благодарение на него се изгражда лична връзка с клиента и възможност за спечелване на доверие, търпение и постоянство от страна на потребителите.

Връзката дигитален маркетинг – PR

Ето още една гледна точка. По време на локдаунта на COVID-19 минах кратък онлайн курс на SoftUni за PR на световно признатия български PR експерт Максим Бехар.

PR са връзките с общността, публичните отношения и публичните комуникации. Друг е въпросът в днешно време кои комуникации не са публични. Затова Бехар отрича в днешно време да има маркетинг, както и да е. За него всичко е PR и реклама. Рекламата купува медиите, а PR-ът печели медиите. Под медии има предвид вестници, списания, радио и телевизия. За него PR-ът е създаване на съдържание за социалните мрежи.

То трябва да истинско, полезно, интересно и разказващо истории. По този начин ще привлече потенциални клиенти на нашия бранд. От друга страна ще заинтригува медиите да говорят за нас, което ще увеличи многократно достигнатата аудитория от потенциални клиенти.

Затова независимо дали говорим за дигитален маркетинг или за PR – целим създаване на полезно и интересно съдържание. Но за да стигнем до създаването на едно такова съдържание – първо трябва да изучим много добре нашия личен брандинг, с всичките му позитивни и отрицателни страни. Също е важно да познаваме и нашата конкуренция по тази тема. Например какво правят в другите страни в тази сфера, която сме си избрали.

Съдържание при изграждане на личен брандинг

Нека кажем няколко думи и за съдържанието. Направи си профил в една или максимум две социални мрежи, според това къде са твоите групи потребители. Аз най-често предпочитам Facebook страница и профил в Instagram, защото са най-лесно за управление и в тях са по-голямата част от света.

Няма единен отговор за това какъв трябва да е броят на публикациите на седмица. За всяка сфера и дейност е различно, затова експериментирайте. Правилото е да публикуваме само тогава, когато има какво да кажем или има с какво да се похвалим. Всички обичаме позитивните новини. Лично аз предпочитам да публикувам важните си публикации между 18-20 часа, когато се подразбира, че хората вече са си свършили дневните ангажименти и са в социалните мрежи.

Canva е безплатни сайт за създаване на бързи визуални криейтиви в различни размери. Него използвам най-често.

Когато създаваш, каквото и да е било съдържание, винаги си представяй пред себе си хората, към които го адресираш. Как биха реагирали и какво биха казали за всяка дума от твоето съдържание. И най-важното – помни, че хората обичат да виждат това, което предлагаш, да бъде пречупено през личния пример и поднесено във формата на истории.

В тази връзка виж също:

Как да бъдем интересни на медиите?

Продължавам с темата как да бъдем интересни на медиите и как да пишем завладяващи текстове и статии. Освен социалните мрежи за страхотен канал за изграждане на личен брандинг, може да стартираш собствен блог, където имаш пълна свобода да изразяваш себе си.

Но не мога да не започна с това. Как медиите представят България. Убийства, катастрофи, кражби, лошо образование, лошо здравеопазване, изтичане на мозъци. Всекидневно. По няколко пъти на ден.

Един средностатистически човек, ако го заливат постоянно с такива черни хроники, то как ще си повярва и ще тръгне по пътя на мечтите си. Предвид че в нашата страна за нищо не става и само престъпността е на почит. Има много хубава фраза, че ние сме това, което четем. А една друга гласи, че журналистиката променя човешки животи и движи нагласите на хората. Дали към добро или към лошо.

Гледай лекцията от третия модул на третото издание на Академия за социални предприемачи, организирана от Reach for Change България. Аз заедно с Александър Хинков от името на Uspelite.bg говорихме за това как да бъдем интересни за медиите и как да създаваме стойностно съдържание:

Вдъхновяващите истории са пътят към успешния личен брандинг

Нашият мозък има нужда да чува вдъхновяващи и щастливи истории. По този начин той казва да се произвежда един хормон, наречен допамин, или с други думи казано хормонът на щастието. От своя страна хормонът на щастието ни кара да сме ентусиазирани и енергични. Дава ни енергия и смелост да се трудим, да се борим, да работим и да успяваме.

Специалистът по продажби Брайън Трейси казва, че, ако искаме един ден да се наречем успешни, то винаги трябва да се учим от най-добрите и да ги следваме. Затова давай на хората примери, които да споделят и следват. Показвай им във всеки един удобен момент какво правиш и с каква цел го правиш. Въвлечи последователите си в твоята дейност.

Съвети за изграждане на статии

Заглавие

То трябва да бъде кратко, информативно и предизвикващо любопитство. Препоръчително е да бъде до 70 символа, но в крайни случаи може да бъде и 90 символи. В противен случай търсачките и социалните мрежи ги режат.

Числата са хубаво нещо, защото предават ясна и директна информация. Използвай ги, когато има възможност. Психологически погледнато, ако сега ти кажа, че следва да кажа трите винаги работещи заглавия, ти ще се подготвиш да ги запишеш, нали? Така се получава и със заглавията. Нечетните числа привличат по-бързо вниманието, отколкото четните.

От друга страна въпросителните думи в заглавията също са страхотен похват. Те пробуждат любопитството и предразполагат към клик.

Същинска статия

В началото повече привлича вниманието, когато първите три четири реда са с кратки изредения, всяко на нов ред. След това си продължавате с абзаците.

Добре е всеки абзац да има подзаглавие с Bold или друго форматиране. По този начин се вижда подредеността на статията и чрез скролване се виждат акцентите на статията. По-добре е за човешкото око, а не когато е просто текст. В началото винаги започвай с най-важната и интересна информация и намалявай по важност с всеки следващ абзац.

Край на статията

Краят на една статия е много важен. Той винаги трябва да подтиква читателя към действие. Внимателно обмисляй с какво чувство искаш да остане читателя и защо би се върнал при теб. Тук е мястото да въвлечеш хората в твоята дейност. Да направят нещо добро, което се свързва с твоите ценности.

Също така е препоръчително в началото да започваш с проблем, болка, която искаш да решиш, и в края да има решението.

В тази връзка виж също как да създадем на блог статии, които се класират в Google?

Видеа за личен брандинг

В статиите използвай колкото се може повече примери от работата си, добрите примери, които да следват. Снимки и видеа, свързани с дейността ти, за да знаят постоянно с какво се занимаваш. Бъди креативен. Думата, която определя успешните видеа е емоции. Споделяме видеа, които ни карат да плачем, да се вълнуваме, да обичаме, да се възмутим или друга силна емоция. Това са видеа, които ни вдъхновяват, образоват и са полезни за нас и за останалите, забавляват ни или изтъкват качества, които искаме да притежаваме, показват на другите каузите, които подкрепяме.

Хората обичат да виждат усмихнати и позитивни хора. Обичат да виждат и деца на снимките, но нека не прекаляваме с това. Препоръчвам ти да правиш авторски снимки за всяка статия или пост, вместо безплатни. Уникалността на снимките е важна.

Виж също необходимата техника за създаване на YouTube видео за прохождащи влогъри

Как се пише прес-съобщение?

Това се отнася до писане на статия за най-новите новини, нови събития, услуги и продукти, които пускаш на бял свят, и след това да я изпращаш на медии или журналисти, за да я публикуват при тях. По този начин печелиш трафик и да увеличаваш продажбите много бързо. Изпращането на прес-съобщение е много важно за класирането в търсачките, ако имаш последваща обратна връзка. Това е един вид SEO стратегия, която може да популяризира твоите продукти и услуги, а също така да помогне за увеличаване на SEO на твоя уебсайт. С помощта на прес-съобщенията хората стават наясно с твоите събития и ти стават последователи.

Насоки за писане на прес-съобщение

Ефективното прес-съобщение ще привлече повече трафик към твоя уебсайт или блог. Писането му също е умение и има много неща, за които трябва да се погрижиш. За да напишеш ефективно съобщение за печата, трябва:

 • Заглавието на прес-съобщението трябва да бъде ясно и уместно. В първия поглед читателят трябва да може да знае за какво става въпрос в него.
 • Добави подзаглавие в едно или две изречения, които описват най-важното.
 • Същинската част на прес-съобщението не трябва да бъде повече от 3 до 6 параграфа и трябва да включва цялата необходима информация.
 • Включи най-важната информация, отговаряща на въпросите КОГА, КЪДЕ, КАКВО в първия абзац на прес-съобщението.
 • Във втория параграф може да включиш решаващите неща, които ще накарат читателя да иска да разбере повече. Добави оферти, интересни факти и т.н.
 • В последния параграф трябва да включиш най-малко важната информация като бизнес описание, обща информация.
 • Прес-съобщението трябва да бъде написано в трето лице, единствено число. Все едно си страничен наблюдател.
 • Граматиката и правописа, използвани в прес-съобщението, трябва да бъдат изрядни. Без грешки и двусмислия.
 • Не прекалявай с форматирането на текста. Дори не е нужно никакво форматиране. Шрифт Calibri с размер 11 пункта си е достатъчно. Всеки медиен сайт си има различно форматиране и колегите, когато получат прес-файл, го редактират според изискванията на сайта и прекаленото усложняване на шрифтовете, усложнява и самата работа на колегите.
 • Прес-файловете се записват и изпращат до медиите в Word формат задължително. Никога в PDF формат. Форматът PDF е за електронни книги, презентации и документи за принтиране. Все неща, които не бива да се разместват, докато прес-съобщението ще търпи промени в самите медии или поне така би трябвало.
 • Към имейла, с който изпращаш прес-съобщението, освен текстовия файл прикачи и подходящи снимки.

Предимства на изпращането на прес-съобщение

Има толкова много причини хората да пребягват към разпространение на прес-съобщение:

 • Помага за подобряване на популярността на връзките, тъй като това е най-бързият начин за изграждане на връзки към твоите сайтове.
 • Помага в изграждането на онлайн репутация и посетителите на твоите уебсайтове ще ти се доверят повече.
 • Увеличава трафика на твоя уебсайт чрез оптимизиране на ключовите думи на съдържанието в прес-съобщението.
 • Позволява да се насочиш към конкретна ниша.
 • Увеличаваш своите последователи в социалните мрежи.
 • Може да получиш покана за интервю или репортаж на живо.
 • Може да получиш бърз достъп до най-добрите медийни организации.

Недостатъци на изпращането на прес-съобщение

Всичко, което има толкова много плюсове, идва и с някои минуси:

 • Не получаваш директни връзки с журналистите, така че няма да може да изградиш добри дългосрочни отношения с пресата.
 • Може да спечелиш по-добро медийно отразяване, когато се насочиш към даден (познат) журналист директно.

Съвети при отговаряне на интервюта

Искам да ти дам и няколко съвета за даването на интервюта. Преди да започнеш да отговаряш на въпроси се замисли какво желаеш да предадеш с тях на околните. Било то чувства или идеи. С какво искаш да те запомнят хората, след като прочетат или чуят интервюто ти. Не давай никаква ненужна или суха информация. Замисляй се дали това, което казваш, би било интересно за нас. Дали бих отделил от времето си да го прочета. И какво ще науча от него. Бъди кратък и ясен.

В тази връзка най-честия проблем, който виждам, когато ми върнат едно интервю с отговорите, е, че първото, което пишат хората, е на колко са години и откъде са. Замисли се, дали точно годините и града, в който живее, искаш да научиш за един успяващ човек. Или по-скоро как е стигнал до тук? Препоръчвам да се запознаеш с 49-те интервюта с успели българи в страната и чужбина, които събрах в книгата си ,,Успехът в българския ген‘‘. От тях може да научиш много за личния брандинг, както и за предприемачеството.

Стратегически план за изграждане на личен брандинг

Хората, загрижени за своето лично и особено професионално развитие, демонстрират, че пренасянето на теорията и практиката на брандирането в живота на човек може да помогне за изграждането на силна идентичност, добра репутация, по-добра позиция в работната сфера и успешна кариера. Всички хора имат лична марка, но не всички виждат възможността да я използват като стратегически инструмент за своето професионално и лично развитие. Стратегиите за личен брандинг са ясно насочени към развиване на рефлексивност. Така те насърчават участниците да участват във внимателна и критична самооценка на своите силни и слаби страни. Крайната цел е човек да използва това самопознание, за да повлияе по-добре на начина, по който се възприема.

Сега ще представя модел, който може да използваш, за да изградиш собствен личен брандинг. Моделът е разработен от специалисти по комуникация и връзки с обществеността в румънски университет. По данни възможностите се увеличават с 37% за тези хора, които имат добре изграден предварително план за личен брандинг.

Стратегическият план за личен брандинг има четири стъпки и следва четири аспекта от живота на човек, които се считат за най-важни за личностното развитие: емоционален, физически, умствен и духовен аспект от живота на човек, които са в основата на стратегическия план за личен брандинг.

Стъпка #1 от Стратегическия план за изграждане на личен брандинг

Първа стъпка е установяване на мисия и визия, ценности, роли и лични цели. Преди да започне да изгражда своя личен брандинг, човек трябва да изчисти основните елементи. Така ще живее съзнателен живот, базиран на ясни екзистенциални аспекти, които човекът ще следва във всички професионални и лични дейности.

 1. Мисията отговаря на два въпроса: Какъв да бъда? Коя е моята екзистенциална цел?
 2. Визията отговаря на въпроса: Каква е моята визия за моя професионален, личен и социален живот, както в момента, така и в средносрочен и дългосрочен план?
 3. Ценностите отговарят на въпроса: Кои са ценностите, които имам предвид в дейностите, които развивам в различни социални групи?
 4. Ролите отговарят на въпроса: Каква е моята роля в работата, която върша в групи, към които принадлежа?
 5. Целите отговарят на въпросите: Имам ли поставени ясни цели? Какви са целите ми в момента?

Отговорът на въпросите от петте по-горе точки ще ти помогнат да изясниш основните елементи, които трябва да бъдат взети предвид при изграждането на личен брандинг. Те ще представляват структурата на всички решения за личностно развитие, които ще вземеш.

Стъпка #2 от Стратегическия план за изграждане на личен брандинг

Стъпка втора е лична интроспекция, самолюбие, самооценка и социално възприятие. Накратко себепознание. Тази стъпка помага при проектирането на постижими цели за личностно развитие.

Самопознанието се отнася до внимателното, преднамерено, съзнателно и постоянно наблюдение на собствените чувства, емоции, действия и резултатите от предприетите действия. Крайната цел на тази техника е да се проведе SWOT оценка със силни, слаби страни, възможности и заплахи за собствения живот. Целта е да се запази това, което е подходящо, и да се премахне или промени това, което човекът осъзнава, че не е полезно. Също да се осъзнаят възможностите, произтичащи от информационния, образователния и социалния опит, който има човек. Собствените стремежи, страсти, компетенции, отличителни елементи, които могат да позиционират човека по различен начин в социалните групи, сегашното ниво на личностно развитие, нивото на емоционална зрялост и типа на личността, са основни техники в самопознанието.

 • SWOT анализ – разбери своите силни, слаби страни, възможности и заплахи (инструкциите могат да бъдат намерени онлайн от https://www.mindtools.com/pages/article/newTMC_05.htm)
 • Самотест – помага за постигане на целите на проекта за подобряване на бъдещото положително възприемане на себе си. Използвай таблицата:

самотест за изграждане на личен брандинг 

 • Personality Quest Enneagram Test – оценка на типа личност (може да бъде намерен онлайн от https://www.academia.edu/30605530/QUEST_Quick_Enneagram_Sorting_Test)
 • Скала на Розенберг за самочувствие – измерва нивото на самочувствие (може да бъде намерен онлайн от https://www.wwnorton.com/college/psych/psychsci/media/rosenberg.htm)
 • Скала на Фридман за емоционална зрялост – измерва нивото на емоционална интелигентност (може да бъде намерена онлайн от https://onlycuriosity.wordpress.com/2015/01/22/emotional-maturity-test-friedman-scale/)
 • Тестът Cube Personality – помага за подобряване на самопознанието (може да бъде намерен онлайн от https://www.personality-and-aptitude-career-tests.com/cube-personality-test.html)
 • Тест за 16-те личности – оценка на типа личност (може да бъде намерен онлайн от https://www.16personalities.com/free-personality-test)
 • Тестът на Демартини – за да се открият най-доминиращите мисли, които човек има, които представляват най-осезаемата реалност на този човек (може да бъде намерен онлайн от https://drdemartini.com/values/)
 • Направи списък с всички важни проекти или дейности, с които се гордееш – запомнянето на всички успешни извършени проекти ще ти помогне за повишаване на самочувствието.
 • Тест за социално възприятие – интервюирай хора, които могат да бъдат колеги от университета или работата, приятели, други хора, които много добре те познават. Задавай им въпроси за теб, така че да разбереш как си социално възприеман от хората около теб. Интервютата се основават на въпроси, които се отнасят до силни страни, качества, слабости, способности, умения и начини за действие в стресови ситуации, начини за вземане на решения, личност и характер.

Всички тези техники ще доведат до по-доброто ти самопознание, както вътрешно, лично мнение за теб, така и външно, мнението на другите за теб.

Стъпка #3 Идентифициране на личната уникалност

След успешното и подробно преминаване на етапите на самопознание, трябва да имаш способността да откриеш онези елементи, които биха могли да те отличат и благоприятно да те позиционират в професионалния живот и в социалните групи. Те ще се отнасят до силните страни и способностите, които имаш и които биха могли да те доведат до успешна професионална дейност. Личната уникалност трябва да бъде взаимосвързана с всички елементи, установени в Стъпка #1 – мисия, визия, ценности, роли и лични цели.

Стъпка #4 Канали за комуникация

Отнася се до идентифицирането на онлайн и офлайн канали, които да използваш за комуникация, за да установиш социални и професионални мрежи.

Това може да бъде:

 1. създаване на двуминутен креативен и оригинален видеоклип, в който се представяш, и да го публикуваш онлайн,
 2. създаване на блог,
 3. използване на 1-2 социални мрежи,
 4. посещение на конференции и събития, достъпни онлайн или офлайн, по теми, които те интересуват. По темата разбери кои са 7-те ползи от участията в събития на живо.
 5. участие в стажове и доброволчески дейности,
 6. разбери кои са 6-те лампички на успеха и ги използвай.

Комбинирай всички тези елементи по последователен начин, за да се комуникираш единно във всички идентифицирани канали.

Други аспекти при стратегическото изграждане на личен брандинг

 • Планът за личен брандинг трябва да бъде организиран в дългосрочен план, защото изграждането му изисква време и други ресурси.
 • За личния брандинг е важно качеството, а не количеството. Не е необходимо всички да те познават, а само тези хора, които могат да ти бъдат ценни за твоето професионално развитие или бизнес.
 • Посланията, които използваш, трябва да бъдат последователни, добре обмислени и никога не трябва да бъдат неверни, неразумни или непоследователни.
 • Трябва да си добре запознат с приоритетите в живота си в професионален и личен аспект.
 • Изграждането на личен брандинг изисква много работа и стратегически решения.
 • Ефектът, който личният брандинг оставя в съзнанието на другите хора, трябва да е положителен.
 • Личният брандинг изисква постоянна работа и усъвършенстване в публичните изяви: визуални, вербални, вокални, тон на гласа, невербални.
 • Личният брандинг изисква 30-секундно време за себепредставяне. Инструментът elevator pitch е полезен като техника за упражнение.

Това беше от мен. Силно се надявам тази статия да ти е била полезна. Ще се радвам в коментар под статията да ми напишеш какво научи от нея.

Използвани източници:

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader