Маркетинг и реклама . 1 минутa

Как да подобриш своята маркетингова фуния?

Как да подобриш своята маркетингова фуния

Маркетинговата фуния играе важна роля в B2B продажбите. Това е една от стъпките за конвертиране на Интернет потребители от потенциални клиенти към реални клиенти. Идеята за маркетингова фуния произтича от класическата маркетингова концепция: AIDA (осведоменост, интерес, решение, действие). В тази статия на Neftelimov.com ще разбереш защо маркетинговата ти фуния не струва и как можеш да поправиш това.

Как работи една маркетингова фуния?

Фунията е разделена на четири части, както е споменато по-горе. Във всяка от тях потенциалният клиент предприема действия, които го превръщат в истински клиент. За всеки бизнес е различно в зависимост от целите.

Потенциалните клиенти се влива в широкия участък на фунията. Това е така наречената „незапозната“ фаза. Тези, които нямат пари, не се нуждаят от продукта, не бързат да купуват и постепенно се пресяват.

Втората част е „интересът“’. Трябва да привлечеш вниманието на хората. Убеди ги защо се нуждаят от този продукт, как може да им помогне, какви са ползите. Визуалното съдържание, промоциите, игрите и наградите са начини за хващане на вниманието на аудиторията.

Третият раздел е малко по-сложен. Все още трябва да поддържаш целевия пазар фокусиран, но също така да ги подтикнеш към действие. Pro-bono стратегията ще свърши работата отново. Безплатните уебинари, рубрики на живо и уеб съдържанието са задължителни.

Последната част на твоята фунията е там, където са истинските клиенти. Заради тях бизнесът ти расте. Приблизително 6% от потенциалните клиенти ще преминат през тесен край.

Как да създадеш маркетингова фуния?

#1 Маркетингова стратегия

Направи малко проучване. Комбинирай различните компоненти и добави нещо от себе си. Отдели време, за да четеш повече за маркетинговите стратегии.

#2 Изгради своето присъствие в мрежата

Уебсайтът, социалните медии и платените реклами са най-добрите ти приятели. Един от най-важните компоненти на уебсайта е началната страница. Това е мястото, където бизнесът ти прави първото си впечатление на клиентите. Една добра начална страница ще насърчи посетителите да предприемат действия (да се абонират за имейл списък, да се свържат с теб, да тестват нещо, да те последват, да свалят нещо безплатно и т.н.). Затова избери подходяща платформа за изграждане на сайт и започни!

Изгради своето присъствие в мрежата с маркетингова фуния

Съвет: Не позволявай на потребителите да избягат! Всеки посетител ще напусне сайта ти в даден момент. Предприеми действие, за да извлечеш максимални резултати. Хвани потребителите, когато те са на път да излязат. Един от начините за това е с OptinMonster’s Exit-Intent® technology.

Предложи на посетителите си:

  • специални отстъпки;
  • безплатни файлове за изтегляне;
  • да се абонират за твоя имейл списък.

Това е последният ти шанс да превърнеш посетителите в клиенти.

#3 Направи подарък по средата на твоята маркетингова фуния

Може да наречеш това „предварителна продажба“ на продукти. Покажи ползите от продукта, убеди аудиторията, че тя се нуждае от него. Представи им различните опции, от които могат да избират.

#4 Направи добра оферта и в края на маркетинговата фуния

Предложи на клиентите си, които току-що са закупили или възнамеряват да закупят продукт или услуга, възможност да ги подобрят. Например, създай продукт, който ще донесе още повече ползи на клиента, ако той иска да подобри това, което вече има. Тази стратегия се нарича „upsell“.

#5 Поддържай взаимоотношенията си

Последната стъпка във твоята маркетингова фуния е да поддържаш инерция. Следвай всички нови клиенти, които си придобил и се увери, че те са доволни от твоя продукт или услуга. Чудесен начин да постигнеш това е да предложиш програма за награди, основаваща се на членство. Това ще ти позволи да поддържаш връзка с клиентите си, ще ти даде перфектния инструмент, за да ги информираш за нови сделки и услуги.

Една голяма грешка

Една от основните грешки, които търговците (и техните маркетингови колеги) често правят е, че те не изпълват активно своята маркетингова фуния в най-широкия ѝ край. Така, постепенно тя започва да се стеснява, по-малко и по-малко потенциални клиенти влизат в през нея и съвсем логично, по-малко и по-малко реални клиенти излизат от тесния край.

Една от основните грешки, които търговците (и техните маркетингови колеги) често правят е, че те не изпълват активно своята маркетингова фуния в най-широкия ѝ край.

Когато фунията на продажбите се стеснява твърде много и дори пресъхва, компанията престава да функционира. Няма клиенти, паричните потоци към банковата сметка спират и фаталния край рано или късно идва.

Защо се допуска тази грешка?

В повечето случаи, грешката да пресъхне маркетинговата фуния е направена, защото всички търговци поддържат само своите настоящи клиенти. В много бизнес ниши особено в тези, които нямат периодични поръчки, разчитайки единствено на текущи клиенти, не е достатъчно, за да се нахрани фунията на продажбите и да се влеят нови и свежи парични потоци в банковата сметка на компанията.

Друга обща причина е, че търговците нямат знания, умения и увереност да търсят нови клиенти. Много търговци не знаят точно как да осъществят студени контакти с потенциални клиенти по телефона, импровизират сляпо, не знаят как да се съберат и да обобщят необходимата информация за нуждите на клиентите.

Трета обща грешка е, че те използват само част от цялата гама от източници, за да намерят нови потенциални клиенти. Някои се фокусират само върху телефона. Други разчитат единствено на имейл маркетинг. Трети – на социалните мрежи. Съсредоточаването твърде много върху един източник за намирането на нови клиенти може да доведе до прекъсването на продажбите във фунията, когато източникът достигне пълния си потенциал.

Как да спасиш маркетинговата фуния?

  1. Ориентирай поведението си към активните продажби, а не към пасивното позициониране.
  2. Усъвършенствай знанията и уменията си за студени разговори, за срещи в реалния живот и за подобряване на ефективността си в тези взаимоотношения.
  3. Дори когато продажбите вървят страхотно и са в своя връх, намери достатъчно време, за да намериш нови и качествени клиенти.

Създаването и управлението на твоята маркетингова фуния може да изглежда много трудно в началото. Опитай се да създаваш по една част в даден момент. Клиентите ще допринесат за работата в синхрон. И помни, че всичко започва с добра идея.

Също в тази връзка знаеш ли коя е грешката, която всеки е задължително да я оправи в социалните си профили?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Василена Василева

Бизнес B2B копирайтър Василена Василева е само на 15 години, но вече има над 3-годишен опит като копирайтър на свободна практика. Интересува се от дигитален маркетинг и брандиране. Работи в тясно сътрудничество с B2B и B2C компании, като им предоставя полезно и ангажиращо съдържание, което превръща читателите в клиенти. Когато не създава успешното бъдеще на фирми и предприемачи, чете книги, тренира карате и муай тай или се среща с приятели.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader