Бизнес . 8 минути

Мисия и визия: Какво са и как се създават?

Мисия и визия Какво са и как се създават

Кое е това нещо, което прави някои марки любими на всички?

Какво е това в тях, което ни кара да отделяме повече време, пари или усилия да имаме техните продукти или услуги, вместо други?

Цената ли е? Може би удобството? Или е нещо повече?

Марките и бизнесите, с които наистина се свързваме, правят повече от просто да доставят продукт или услуга. Те показват цел, мисия, зад която можем да застанем. Това може да бъде показано в начина, по който те взаимодействат с клиентите, организациите и общностите, които поддържат, и дори в начина, по който разработват своите продукти. И няма по-добър начин собственик на бизнес да демонстрира тази цел, след това чрез добре написано изявление за мисия и визия на компанията.

Тези твърдения могат да бъдат силно мотивиращи, когато са изразени ясно и с намерение и когато се съобщават ефективно на всички в организацията и извън нея. Те също така изразяват целта на организацията пред клиенти, партньори и медии, върху които могат да имат същия ефект.

Същност и основни характеристики на мисия и визия

Какво представлява мисията на една компания?

Мисията е просто изявление, ориентирано към действие, което обяснява целта на една компания. Тя обобщава какво прави компанията за клиенти, служители и партньори като обикновено включва общи описания на организацията, нейната основна функция и нейните цели. Накратко, мисията обяснява какво прави една компания и защо го прави.

В зависимост от фокуса на бизнеса, мисията може да бъде дори по-разширена. Това става като обясни какво дава бизнеса не само на клиентите и служителите, но и на света като цяло.

Мисията определя основата на организацията и нейните основни цели. Те са поставени в сегашно време и обясняват защо компанията съществува като бизнес, както на членовете на организация, така и на хората извън нея. Мисията обикновено е кратка, ясна и мощна.

Какво представлява визията на една компания?

Визията на една компания представлява точно това – визия за посоката, в която се движи един бизнес и това, което се стреми да бъде. Ако разглеждаме целите и ключовите резултати, това би послужило като по-голяма цел. Тогава, за да се достигне до визията, трябва към мисията да се добавят основните стъпки, които ще доведат бизнеса до по-големите, бъдещи резултати.

Визията е предназначена да бъде вдъхновяваща. Тя също така е и вечна. Дори ако организацията промени стратегията си, визията често остава същата.

Методология за създаването на мисия и визия

Как да създадем мисия на една компания?

Развиването на мисията на една компания може да се случи в няколко прости стъпки:

Стъпка #1 История, определяща пазара

Една наистина добра история, определяща пазара, отговаря на въпроса „Защо да купувам?“. Той определя целевия клиент или „персоната на купувача“. И това определя как бизнесът е различен от повечето други или дори уникален. Това отговаря и на въпроса „Какво не е бизнесът, какво не прави?“.

Стъпка #2 Какво прави бизнесът за своите клиенти?

Мисията започва с това, което бизнесът прави за клиентите. Използва се определящата пазара история, за да се разбере какво прави бизнеса специален за целевия клиент.

Стъпка #3 Какво прави бизнесът за своите служители?

Добрите бизнеси са добри и за техните служители. Задържането на служители е по-добре за крайния резултат, отколкото текучеството. Фирмената култура има значение. Награждаването и мотивирането на хората са важни. Декларацията за мисия може да определи какво предлага бизнесът на своите служители.

Стъпка #4 Какво е бизнесът за своите собственици?

Мисията на мениджмънта е да повишава стойността на акциите. А акциите са собственост. Някои биха казали, че от само себе си се разбира, че бизнесът съществува, за да подобри финансовото състояние на собствениците си, и може би го прави. Въпреки това, само малка част от всички бизнеси са свързани с модерните думи на бизнеса „стойност на акциите“ и „възвръщаемост на инвестициите“.

В повечето случаи, бизнесът е реализираната мечта на собствениците си. Той е мястото, на което те обичат да работят, с хора, с които им е приятно да го правят. Именно такъв тип изявление прави една мисия много специална не само за клиентите и служителите, но и за самите собственици.

Стъпка #5 Обсъждане, усвояване, оформяне

Мисията изпълнява множество функции, дефинират цели и живее дълго време. Така че е важно тя да бъде оформена и редактирана с особено внимание. Тази стъпка си заслужава. Важно е да се има предвид, че формата следва функцията в мисията, както във всяко бизнес писане. Ето защо е важно да бъде обърнато специално внимание на това как мисията е оформена.

Как да създадем визията на една компания?

Създаването на една визия може да бъде сведено до 3 основни стъпки:

Стъпка #1 Дефиниране на човешкия фактор в работата

Като се има предвид мисията на компанията, започваме определянето на визията като откриваме истинската човешка стойност в тази мисия. Например, как организацията подобрява живота на хората? Как прави света по-добро място?

Стъпка #2 Определяне на стойности

След като се дефинира човешкият фактор, важно е да се определи какво клиентите и служителите най-много ценят в организацията и как ще се постигне мисията. Така се дефинират ценностите, които организацията има или трябва да има.

След това определяш какво ти, твоите клиенти и други заинтересовани страни цените най-много за това как твоята организация ще постигне тази мисия. Дестилирай ги в ценности, които твоята организация има или трябва да има.

Някои примери за ценности включват съвършенство, почтеност, работа в екип, оригиналност, равенство, честност, свобода, обслужване и сила.

Ако идентифицирането на ценностите е трудно, партньорите и членовете на екипа могат да помогнат. Какви ценности смятат, че организацията отстоява или че трябва да отстоява?

Стъпка #3 Комбиниране на мисията и ценностите

За да се създаде финалната визия на една компания, трябва да се комбинират мисията и ценностите, да се подберат правилните думи, докато се получи вдъхновяващо изявление, което ще зареди с енергия хората вътре и извън организацията.

Визията трябва да бъде широка и вечна, трябва да обяснява защо хората в организацията правят това, което правят.

Примери за мисии на известни компании

Starbucks: „Да вдъхновяваме и подхранваме човешкия дух – един човек, една чаша и един квартал наведнъж.”

Slack: „Правим живота на работа по-опростен, по-приятен и по-продуктивен.“

The Coca Cola Company: „Освежаваме света. Правим разлика.“

Примери за визии на известни компании

Amazon: „Да бъдем най-ориентирана към клиентите компания на Земята, където клиентите могат да намерят и открият всичко, което биха искали да купят онлайн.“

Google: „Да осигурим достъп до световната информация с един клик.“

Hilton Hotels & Resorts: „Да изпълним земята със светлината и топлината на гостоприемството.“

Използвани източници:

  1. Мисия на Starbucks: https://www.starbucks.com/about-us/ (20-05-2022 г.)
  2. Мисия на Slack: https://slack.com/about#:~:text=and%20more%20productive.-,Make%20work%20life%20simpler%2C%20more%20pleasant%20and%20more%20productive.,together%20to%20get%20work%20done. (20-05-2022 г.)
  3. Мисия на The Coca Cola Company: https://www.coca-colacompany.com/ (20-05-2022 г.)
  4. Визия на Amazon: https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1018724/000119312509153130/dex991.htm#:~:text=Amazon.com%20seeks%20to%20be,customers%20the%20lowest%20possible%20prices (20-05-2022 г.)
  5. Визия на Google: https://www.honkamp.com/wp-content/uploads/2018/05/1b-Google-Vision-and-Mission-Statement-Article-1.pdf (20-05-2022 г.)
  6. Визия на Hilton Hotels & Resorts: https://www.hilton.com/en/corporate/ (20-05-2022 г.)
  7. Мисия и визия на една компания: https://www.mindtools.com/pages/article/newLDR_90.htm (20-05-2022 г.)
  8. 5 стъпки към създаване на перфектната мисия на една компания: https://articles.bplans.com/writing-a-mission-statement/ (20-05-2022 г.)

Тази статия на Neftelimov.com е адаптирана от курсовата ми работа по предмет ,,Топ инструменти за управление на бизнеса‘‘ в Магистърска програма “Бизнес администрация – управление и предприемачество”

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader