Социални мрежи . 1 минутa

Как се работи с Туитър? | Twitter Наръчник за начинаещи

Как се работи с Туитър Twitter Наръчник за начинаещи

Повече от 376 милиона акаунта по света използват Twitter (Туитър) активно, но част от тях разпространяват недостоверна информация. Платформата е изградена така, че всеки да може да споделя всичко, което означава, че на базата на следваните от теб хора можеш да попаднеш на всякаква информация. Малко хора обаче биха се замислили, преди да станат част от „веригата” и сами да споделят недостоверните факти.

Този проблем с новите и недостоверните факти е присъщ и за останалите социални мрежи. Поради тази причина УНИЦЕФ България в партньорство с Асоциация на европейските журналисти – България създадоха онлайн наръчника „Правото ми на мнение! Създаване на съдържание за социалните мрежи“. Помагалото има за цел да повиши дигитално-медийната грамотност на учениците в гимназиален етап на образование. След като го прочетох обаче, видях неговата теоретична и практическа полезност за всеки, който иска да повиши знанията си за създаване на медийно съдържание в социалните мрежи – независимо от възрастта. Затова ми разрешиха в настоящата статия на Neftelimov.com да публикувам материала за Туитър на Жени Янева, зам. главен редактор на Teen Station. Надявам се, че ще бъде полезен и на теб!

Туитър Twitter

Поради улеснения процес на споделяне на съдържание новините се разпространяват наистина бързо в Twitter. По света социалната мрежа е подходяща и се използва основно от тийнейджъри и възрастни до 30, които имат забързано ежедневие и търсят ефективен начин да се запознават със събитията по света и да споделят мненията си за тях.

Изисквания за съдържанието в Туитър

  • ограничено пространство за писане (280 символа);
  • ограничен брой снимки (4);
  • максимална дължина на видеото 2 минути и 20 секунди.

Снимки и видеа не може да бъдат качени едновременно. В случаите, в които човек иска да сподели повече от допустимото за един туит (пост в Twitter) съдържание, може да прави т.нар. thread-ове, или нишки. Те представляват редица от последователно свързани туитове от един и същи акаунт. Тъй като нишките биха могли да бъдат прекъсвани от други участници в процеса на писане, потребителите имат възможността да ги съставят в черновите си и да ги качват накуп.

Моменти в Туитър

Това е друг начин за споделяне на съдържание чрез т.нар. моменти. За разлика от нишките при тях не е нужно цялото съдържание да идва от един и същи акаунт. Моментите са създадени с цел преглед на събитията от деня в различни сфери от живота (новини, спорт, мода и т.н.), но много хора ги използват, за да събират съдържанието си от дадена тематика на едно място.

Взаимодействието с други участници може да бъде осъществено по няколко начина. Човек може да отговори под туита на друг акаунт – така само въпросният профил и неговите последователи виждат коментара на стената си. Ако иска обаче и да отвърне на поставен въпрос, и да сподели този отговор със своите собствени последователи, може да цитира туита. Отскоро Twitter позволява това цитиране да включва и снимки/видеа.

В Twitter има и лични съобщения, където може да се провеждат разговори между двама или повече души.

Туитър Twitter Наръчник за начинаещи

Правила в Туитър

Twitter има строги правила относно използването на вулгарен език и онлайн насилието. Социалната мрежа (както всички останали) дава възможност на потребителите да докладват акаунти (профили), които нарушават правилата за ползване и безопасност в онлайн пространството. Тези сигнали биват разглеждани и след това въпросните профили биват спрени – или за няколко дни, или за постоянно, спрямо провинението.

Да бъдеш докладван обаче не е единственият начин акаунтът ти да бъде спрян. Twitter има алгоритми, които засичат и автоматично заключват акаунти на базата на това какво съдържание качват и с кого го споделят. Затова един потребител трябва да внимава с езика си дори това, което казва, да е на шега.

Настройки в Туитър

Една от най-полезните настройки в Twitter е да „заключиш” акаунта си. Така всеки човек трябва да получи одобрението ти, преди да започне да те следва, а дори и да има достъп до туитовете ти, няма възможност да ги споделя в своя профил. Това е особено подходяща функция за млади хора, които искат да имат контрол над съдържанието, което виждат, както и хората, с които комуникират.

Освен чрез заключен профил, човек може да регулира съдържанието на стената си чрез заглушаването на думи, които го карат да се чувства некомфортно, или блокирането на профили, с които не иска да взаимодейства.

Друга опция е заглушаването на акаунти – по този начин човек не вижда техните постове повече във фийда си, но продължава да ги следва и винаги може да влезе в профила им или да говори с тях.

Знаеш ли, че…

Туитовете, споделени в рамките на един ден, биха могли да запълнят книга с 10 милиона страници (6000 за една секунда => 518,4 млн. на ден)!

Тук свърша материалът за Туитър от помагалото по медийна грамотност на УНИЦЕФ България. В него ще откриеш още полезни теми, свързани със свободата на словото, авторското право, създаването на влог или подкаст, както и още интересни функции за останалите социални мрежи, единствено последвай следния линк и си там!

За Жени Янева:

Имам прекалено много интереси, за да тръгна да ги изброявам един по един. Общото между всички от тях е, че се въртят около комуникацията с други хора и себеизразяването по всевъзможни начини. Една сфера, която ми позволява да обединя тези две неща, е медийната. Затова искам да следвам журналистика и да продължавам да се развивам в тази област в бъдеще. В момента съм редактор в Teen Station, а участието ми в тази платформа ми предоставя много възможности за развитие както в личностен, така и в кариерен аспект. Текстът ми за Туитър, публикуван в този блог, е част от съвместната работа на Teen Station и АЕЖ по проекта на УНИЦЕФ “Правото ми на мнение!”.

Виж също каква е необходимата техника за създаване на YouTube видео за прохождащи влогъри

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader