Блог . 14 минути

Как да създадем на блог статии, които се класират в Google?

Как да създадем на блог статии които се класират в Google

Съдържание на статията:

В този кратък наръчник на Neftelimov.com ще откриеш няколко полезни метода и идеи как да създаваш полезно съдържание в блог статии, което да бъде оптимизирано и по-разпознаваемо за най-популярната търсачка – Google. Материалът подготвих по презентацията, която представих като лектор в Softuni.

Правя и едно уточнение: Повечето сайтове и показаните съвети работят за сайтове на английски език, но ако публикуваш съдържание на български, също има какво да си вземеш от това ръководство.

#1 Как да идентифицираш твоите конкуренти?

Ако стартираш собствен блог или искаш да позиционираш сайта си по-добре с блог статии по определени ключови думи, първата отправна точка е твоята конкуренция. В случай че пазарната ниша, на която работиш е малка, може би знаеш кои са твоите конкуренти. Но може и да работиш на по-голям пазар.

Тогава можеш да използваш един от двата сайта – Semrush или Ahrefs. Можеш да използваш и двата, като въведеш името на твоя сайт, натиснеш „organic search“ и търсиш конкуренти. Имаш предвид, че някои от тях може да не се релевантни. Затова ги прегледай и след това ги прехвърли в работна таблица, за да ги анализираш допълнително.

#2 Как да откриеш за какво се класират твоите конкуренти?

След като си идентифицирал конкурентите, за всеки от тях поотделно ползвай отново Semrush или Ahrefs. След като сложиш съответния сайт на даден конкурент, избираш „organic keywords“ и можеш да видиш по кои ключови думи се класира на най-добри позиции сайта.

Освен това можеш да използваш на същия сайт и търсенето на „top pages“ (като избереш „all countries“). Така можеш да видиш кои страници от този сайт получават най-много трафик, коя е ключовата дума, по колко на брой ключови думи се класира и т.н.

По този начин можеш да вземеш идеи за ключови думи, върху които да се фокусираш и да създадеш съдържание, по което се класират твоите конкуренти.

Другият вариант е да влезеш в блога на съответния конкурент и да разгледаш кои постове ти харесват. Ако е оптимизиран, ключовите думи ще си личат по заглавието на статията и URL адреса.

#3 Как да провериш към какво съдържание на блог статии има интерес?

За да провериш какво точно съдържание да създадеш, трябва да направиш по-дълбоко проучване. Вземи избраната от теб ключова дума и я пусни в търсенето на Google. Прегледай само първа страница. Обърни внимание какъв тип съдържание се класира (search intent) – видео, снимки или друго съдържание. Ако пренебрегнеш този „search intent“, шансът да се класираш в челни позиции е нищожен. В случай, че установиш, че на първа страница се класира съдържание тип блог статии, направи последващ анализ какъв тип точно: лист (изброяване, списък с точки) или тип ръководство със стъпки. Аналогично и ако е видео или снимки.

#4 Как да анализираш конкуренцията?

След като разбереш какво съдържание от блог статии се класира на първа страница, направи преглед на конкуренцията. Все пак трябва да знаеш срещу какво се изправяш. За целта използвай работната таблица от т.1. Извади топ 10 сайта на конкуренти.

  1. В първата колона, следваща линка на сайта, сложи година на създаване. Колкото е по-стар сайта, толкова е по-авторитетен.
  2. Втора колона – „page authority“ (PA). Трета колона – „domain authority“ (DA). За последните две е необходимо да си инсталираш „moz bar“ (безплатен е). Чрез него въвеждаш линка към съответния блог и ще ти покаже последните два показателя, които също ти дават информация до колко авторитетен е блогът.
  3. Четвърта и пета колона са „url rating“ (UR) и „domain rating“ (DR). Тези показатели отново се взимат от Ahrefs, като избереш от падащото меню „prefix“.
  4. Шеста колона е „ref domains“ – показва колко линка водят към отделния пост, а не към самата страница. Вижда се от същото търсене като при предходните колони.
  5. Следващата колона е „word count“ – колко думи има на съответната страница. Това се открива чрез безплатния plugin – SEO Word Count & Keyword Density. Инсталираш си plugin-а, отваряш страницата, която ще анализираш и отваряш разширението. След като избереш опцията „density“, ще ти покаже „total words“. Въпреки че тук се включват и коментарите, както и всички странични думи по страницата, все пак е добър ориентир за това колко на брой думи трябва да е и твоята статия.

Ако имаш нов сайт и все още нисък рейтинг и малък бюджет, който не ти позволява да имаш 20 хиляди думи качествено съдържание, няма смисъл да се бориш и конкурираш по същата ключова дума. Затова този анализ е хубаво да се направи за всяка една ключова дума, въпреки че отнема време. Това ще ти спести месеци на очакване нещо да се случи.

#5 Как да направиш задълбочен Keywords research и Outline за блог статии?

Аутлайн (outline) е структурата на една статия, нейната рамка – заглавие, въведение, подзаглавия, секция често задавани въпроси (FAQ) и обобщение. Тази структура ще помогне на теб и твоите автори на блог статии, като подредиш заглавието, подзаглавията и брой думи и им помогнеш в създаването на качествено съдържание. За създаване на структурата на статия може да използваш и видео софтуера – https://screencast-o-matic.com/, както и Google documents.

Анализ на ключови думи

Провери всяка страница от page 1 по избраната ключова дума

Отваряш страницата на даден конкурент и търсиш идеи за твоето съдържание. Може да събереш от всяка страница по нещо и твоята статия да се получи като комбинация от всички, които си разгледал. За да се позиционира твоята статия на челните места, може да отнеме 2-3 години, докато успееш поетапно да насочваш трафик към нея. Всяко подзаглавие има потенциал да служи като отделна препратка към статията по дадената тема, като един вид подтема. Така колкото повече и по-релевантни подтеми имаш, се увеличава шансът да се класираш за главната ключова дума, както и за множество други ключови думи.

Всяка страница от page 1 в Semrush или Ahrefs

Вземи всеки един URL от първа страница и го прекарваш през Semrush или Ahrefs. Анализирай полето „Organic search position“. Така ще научиш по кои ключови думи се класират и събираш идеи за твоята статия. Направи този анализ за всяка страница от page 1 на избраната ключова дума. По този начин ще можеш да обследваш дадена тема от различни гледни точни и Google ще те възнагради за усилията с едно добро класиране.

Други идеи: Google autosuggest; People also ask; Google related searches в дъното

Както си написал в Google избраната ключова дума или фраза, позиционираш мишката до нея и така ти излизат различни предположения (suggestions). Това също са идеи, които можеш да включиш в статията. Те могат да бъдат добавени и като секция в дъното на статията под формата на FAQ. След това провери и предложенията на Google в секцията „People also ask“, свързани с основната тема. Под всяко от тези предложения, излизат и други, свързани с него, което умножава идеите ти. Когато включиш тези въпроси и им дадеш отговор в твоята статия, ще си влязъл в играта. По колкото повече ключови думи се класира статията, толкова повече трафик насочваш към твоя сайт. След това отиди в дъното на страницата, където са „Google related searches“. Отново потърси идеи от там за твоята тема.

Форуми: UGC Quora, Forums, Amazon коментари, Facebook, Youtube

Провери в различните форуми какви са търсенията, дискусиите и коментарите по избраната ключова дума. Обикновено най-добрите идеи са в началото. Просто постави Quora, Forums и т.н. пред ключовата фраза и разгледай резултатите. Ти преценяваш кои да ползваш и как да направиш структурата на статията. За разлика от форумите, в Amazon излизат предимно заглавия и теми на книги, които може да не те интересуват, но там обърни внимание на коментарите и от какво имат нужда хората. Може да проучиш темите, в свързани с ключовата дума групи във ФБ или да пуснеш самия ти анкета или запитване какво хората в тази група биха искали да прочетат повече по дадена тема. След това, когато напишеш статията, можеш да ги тагнеш и да им напишеш „Ето написах статията. Надявам се, че ви харесва.“ Направи аналогично търсене и в YouTube по заглавията на публикациите.

Market muse; Serfer CEO

Въведи търсената ключова фраза в MarketMuse и даваш „export“ в документ. В него ще се съдържат подбрани от софтуера ключови фрази, които са свързани с търсената. Тези думи е желателно да бъдат включени в твоята статия. Срещу всяка от тях е показано колко пъти е желателно тази дума да се включва в статията. Софтуерите проверяват кои думи са включени в текстовете на топ-публикациите от първа страница и препоръчва и ти да ги използваш. Авторът на статията може да ги ползва за ориентир и да отмята кои са ползвани.

Не е нужно да се фокусираш върху една ключова дума. Съсредоточи се върху повече съдържание от 100-200 статии и всяка от тях да бъде фокусирана върху различна ключова дума.

#6 Какво е клъстер и как да създадеш вътрешни връзки в блог статии от клъстера?

Следващата стъпка е да направиш вътрешните връзки в блога. Клъстер – това са статиите, обединени под дадено подзаглавие/подтема на твоя блог. Извади си в таблица всеки клъстер и статиите, които са под него. Във всеки клъстер има една статия, която е най-подробната и детайлната – pilar post (основен пост). Нейните подзаглавия могат да бъдат развити в отделни статии. Всяка от тях може да прави връзка с основната статия и така се прелива авторитет от едната към другата. Така се създава една екосистема от теми.

Структура на блог статия

Трябва да има и въведение (intro). То трябва да е в рамките на 1-2 изречения. Може да се разшири и дървото на статията и да се включат още подзаглавия и подтеми (Н3, Н4…). Съответно статията трябва да завърши и с обобщение (summary) от също 1-2 изречения. Като бонус статията може да включва секция с често задавани въпроси по темата.

След като статията е готова, трябва да се провери и нейното качество. За целта може да използваш редактори. Освен това провери и до колко е оригинален текстът чрез софтуер като Copyscape. Той ще покаже, ако някъде е използван вече този текст.

Следващата стъпка е създадеш външни линкове и препратки към твоята блог статия.

Видеото от моята лекция:

#7 Как да създадем множество вътрешни връзки към нашите блог статии с Link Whisper?

Източник: thrivemyway.com/link-whisper

Добавянето на вътрешни връзки към твоето съдържание е важно за SEO. Автоматизирането на процеса обаче може да бъде сложно, особено ако имаш стотици статии, към които да създадеш вътрешни връзки.

За щастие, Link Whisper може да помогне да се оптимизира целия вътрешен процес на изграждане на връзки. В тази част ще те преведа как да настроиш и използваш приставката Link Whisper на WordPress. Ще покрия също цените и функциите на този плъгин.

Как работи вътрешното свързване?

Вътрешното свързване е от ключово значение за увеличаване на трафика към уебсайта. Той не само помага на твоето класиране в Google, но и подобрява потребителското изживяване, като ги насочва към повече съдържание. Но най-важното е, че може драстично да увеличи количеството трафик, което идва на уебсайта ти.

Нека вземем например моя сайт – ThriveMyWay.com. След като използвах Link Whisper за добавяне на вътрешни връзки към статии, видях драстично увеличение на броя на ежедневните посетители от органични търсения. От октомври до декември 2021 г. към моя сайт бяха добавени над 200 нови блог статии. Щеше да ми отнеме дни, ако не и седмици, да се върна ръчно, за да добавя вътрешни връзки. Но с Link Whisper успях да добавя вътрешни връзки към всяка статия само за няколко часа.

трафик на блог статии в Google Console

Какво е Link Whisper?

Това е мощен плъгин за WordPress, който опростява процеса на изграждане на вътрешни връзки. След като публикуваш публикация, Link Whisper използва изкуствен интелект, за да предложи автоматично съответните връзки въз основа на съдържанието ти. Той може също така да създава вътрешни връзки въз основа на ключови думи. Те също имат стабилно отчитане, така че може да видиш колко входящи, изходящи или външни връзки имаш към сайта.

Link Whisper може също така да идентифицира orphaned съдържание (блог статии без вътрешни връзки), за да ти помогне да увеличиш трафика на сайта.

Как се добавят вътрешни връзки с Link Whisper в 5 лесни стъпки?

#1 Купи и инсталирай

За да започнеш, закупи лиценз за Link Whisper на уебсайта им. След това ще трябва да изтеглиш и инсталираш приставката на твоя сайт на WordPress. След като плъгинът е инсталиран, трябва да видиш инструмента, посочен в лявата част на менюто на WordPress. Кликни върху приставката, отвори “Licensing” и въведи закупения лицензен ключ.

#2 Отиди на отчетите за връзки

От таблото за Link Whisper избери “Link Report”.

плигънът Link Whisper за добавяне на вътрешни връзки в блог статии

#3 Кликни върху ,,Добавяне‘‘

Намери статия, към която искаш да добавиш вътрешни връзки и щракни върху “Add”.

вътрешно свързване на блог статии с Link Whisper

#4 Прегледай предложенията и одобрените връзки

Страницата за предлагане на входящи връзки ще покаже предложените статии за твоите вътрешни връзки. Може да избереш кои от тях имат най-голям смисъл за читателите ти, като поставиш отметка в квадратчето.

добавяне на връзки в Link Whisper

#5 Кликни върху ,,Добавяне на връзки‘‘

След като избра връзките си, щракни върху “Add Links”. Ако отнема твърде много време за зареждане, може да имаш други плъгини на WordPress, които причиняват забавяне на Link Whisper. Провери кои от тях имаш и временно ги деактивирай, ако е необходимо.

Вътрешно свързване с Link Whisper

Трябва да видиш изскачащо съобщение за успех, след като бъдат добавени. Това означава, че статията вече е настроена с избраните от теб вътрешни връзки.

Link Whisper планове и цени

Link Whisper планове и цени

В зависимост от броя на уебсайтовете, които управляваш, Link Whisper има множество планове за ценообразуване, от които да избираш. Функциите са еднакви между плановете. Единствената разлика е броят на уебсайтовете, към които искаш да добавиш Link Whisper.

Код за отстъпка: Кликни върху тази връзка и използвай промокод ThriveMyWay15. Ще получиш отстъпка от $15.

Характеристики на Link Whisper

Има много функции, които го правят ценен инструмент за всеки собственик на уебсайт:

  • Предложения за вътрешна връзка: Намери кои блог статии са най-добри за вътрешно свързване с помощта на алгоритъма на Link Whisper.
  • Отчитане на връзки: Виж с един поглед колко входящи вътрешни връзки, изходящи вътрешни връзки и изходящи външни връзки имаш за всяка статия.
  • Автоматично свързване: Създай вътрешни връзки, които се отнасят за всички твои блог статии, като използваш дума или фраза по твой избор.
  • Идентификация на прекъсната връзка: Лесно идентифицирай кои блог статии имат грешки или прекъснати връзки.
  • Свързване на ключови думи: Намери вътрешни връзки въз основа на желаните от теб SEO ключови думи. Link Whisper може да изтегля данни от ключови думи от други плъгини, които вече сте инсталирали, като Yoast SEO, Rank Math или All in One SEO.

Заключение

Независимо дали имаш 1 или 1000 блог статии, Link Whisper е полезен инструмент, който помага да изградиш вътрешни връзки.

Въпреки че Link Whisper не е най-евтиният инструмент за изграждане на вътрешни връзки за WordPress, той е най-добрият. Това е инструмент за пестене на време и енергия, който ти позволява да създаваш вътрешни връзки за цялото си съдържание с лекота. От увеличаване на трафика на сайта и подобряване потребителското изживяване за твоите читатели, Link Whisper си заслужава цената.

Също по темата виж още работещи съвети за копирайтинг, които да следваш

Редактор: Цветелина Тодорова

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Георги Тодоров

Георги Тодоров е основател на ThriveMyWay.com – уебсайт, показващ успешни стратегии за дигитален маркетинг. Георги редовно е търсен от много компании, които се стремят да разработят и подобрят своите стратегии за SEO и изграждане на връзки, за да постигнат растеж. Специализира в Off Page SEO и винаги можете да го потърсите за консултация. Когато Георги не работи, е сред природата, учи нещо ново онлайн или пътува.

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader