Бизнес . 1 минутa

Ричард Брансън: България разполага с безкрайно много възможности за бизнес (+ВИДЕО)

Ричард Брансън, България, бизнес, видео, лекция, предприемач

На 19 май Ричард Брансън изнесе лекция в зала 1 на НДК, в която окуражи предприемчивите у нас да вярват в успеха си и да търсят път към реализирането му. В следната статия ще представя интересните моменти от самата лекция.

Ричард Брансън, в какво инвестирате?

Търся компания с уникална идея, която да решава голям проблем. Ако нямаш идея, която да подобри живота на хората, нямаш бизнес.

Ричард Брансън, има ли нещо, което можем да направим днес, за да бъдем по-иновативни утре?

Отваряйте си очите.

Можете да създавате бизнес в ситуация на объркване/проблем/безизходица, а в България допускам, че често се срещат такива ситуации. Сигурно има безкрайно много възможности за младите предприемачи да решават проблеми. Достатъчно малка страна сте, за да мислите международно. Това, че говорите английски език означава, че сте достатъчно образовани, за да мислите глобално.

Ричард Брансън, как стигнахте до тук? Самолети, влакове, лодки, а сега и компания за космически кораби?

Мисля, че моралът на историята е да започнеш с малко – като мен, 15 годишен без пари, опитах се да основа малко списание, за да протестирам срещу неуредиците в града; обичах музиката затова и основах Върджин Рекърдс и така… Транспорта ме привлече, защото съм достатъчно стар, за да не гледам само как луната залязва в черно-бял вариант.

Следваш желанията си и учиш по пътя към осъществяването им.

Ричард Брансън, какво е бизнесът за Вас?

Бизнесът е изцяло съставен от хората и всичко е в това да намериш правилна роля за всеки; ако някой иска да си вземе ваканция, да си вземе – хората връщат услугата – пусни ги, дай им свобода и виж колко са гъвкави. Повечето ни време прекарваме в работа – затова и работата ни трябва да е забавна и приятна, а не да ставаме в понеделник сутрин с нежелание. Всеки един човек в компанията трябва да допринесе за това компанията да е щастлива – да се грижи за хората около себе си, а от своя страна компанията може да направи много – да решава социални проблеми на страната, в която функционира.

Например: Начинът да решаваме проблемите на света е всяка компания да се заеме с някой световен проблем, а правителствата да улесняват всячески дейността им. Малките компании могат да се заемат с разрешаването на малки проблеми, по-големите – с по-големите проблеми.

По този начин хората да се гордеят с компаниите, за които говорят.

Ричард Брансън, как поддържате приключенския дух в корпоративния сектор, който създавате?

Със служителите си, както и с всички други хора, трябва да се държим така, както с нашето семейство.

Карам хората да вярват, че заедно ще променяме света, ще се забавляваме, ще правим уникални неща, ще правим радикални промени. 80% от времето си отделям, за да правя бизнеси с обществена и социална полза.

Продължението на лекцията, както и още интересни моменти, може да гледаш благодарение на К. Деспинова тук:


Организатор на лекцията с Ричард Брансън беше Момчил Кръстев от Archventure, който часове преди самата лекция сподели в социалните мрежи:

Това е едно събитие от смелите за смелите и неговият успех ще бъде общ за всички ни. Така ще можем да привлечем други вдъхновяващи личности от същия ранг да посетят страната ни, да окуражаваме младите български предприемачи и да подобрим имиджа на България като добра и сигурна бизнес дестинация. Благодаря!

Виж също кой е Ричард Брансън и кои са неговите 23 мотивиращи цитата за бизнеса и не само

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader