Социални мрежи . 2 минути

Facebook страница: Неделимата част от твоя БИЗНЕС

Facebook страница, бизнес, социални мрежи

Второто ВАЖНО действие, към което трябва да преминем, след като създадем самия Уеб сайт и му направим хубава SEO оптимизация, е създаването на Facebook страница. Двете неща не могат да съществуват едно без друго, както кафето/чаят без захарта/меда (Наздраве!).

НО: Много потребители смятат, че страницата във Facebook е достатъчен елемент от дигиталното присъствие. Е, те грешат! Страницата в социалните мрежи е маркетинг канал, който подпомага развитието на дигиталното присъствие. Основата винаги си остава уебсайтът. Научи повече в статията 7 мита: страница в социалната мрежа vs собствен уеб сайт.

А сега е време да бъда по-конкретен.

В тази статия става въпрос за Facebook, защото засега той си остава най-използваната социална мрежа в България.

Facebook страницата вече задминава с голяма скорост формулярите за контакт в самия сайт, дори бих казал, че те вече не се ползват от самите потребители (не си губи времето да ги създаваш).

Подбудите, заради които пиша тази статия, са, че все повече забелязвам грешки в комуникацията на Facebook страниците. Случвало ли ти се да пишеш на дадена Facebook страница за нещо кратко и спешно (примерно за паркоместата на даден магазин). Да получиш отговор след 1,2,3,4… часа, а защо не и след ден, два, три, седмица, месец, че дори и НАЙ-ЗЛОВЕЩОТО – никога да не получиш отговор (умряла работа просто). А това е недопустимо (запомни!).

Преимуществото от Facebook страница:

Тя е твоят пряк контакт с хората. На един клик разстояние са от това, което правиш. Лицето на твоята дейност. Чрез нея бързо и безплатно хората се свързват. Не им са необходими тромавите имейли или телефонни обаждания.

Представи си, че тя е красивата и безплатна мацка, която седи пред ресторанта ти на морето и приканва минаващите минувачи да пробват от хубавата храна, а именно от услугите на твоя бизнес. Затова се грижи хубаво за нея…

#1 Слагай ѝ редовно публикации, които се отнасят към твоята дейност.

Тук идва вечният въпрос: „Колко публикации на ден са оптималното за максимален ефект?“. Тази мистерия я разгадава специалистът по маркетинг и личностно развитие, Иво Димитров, който експериментира с различен брой публикации на ден в определен отрязък от време. След това прави анализ на резултатите и стига до следното заключение:

4 публикации на ден е оптималната честота. Препоръчвам да се придържаш към интервал от минимум 2 до средно по 6 поста на ден. Повече можеш да прочетеш ТУК.

#2 Отговаряй на всички лични съобщения, независимо какво те питат.

Бъди учтив и внимателен. Говори в учтива форма, но има и случай, когато и на „ти“ е препоръчително (зависи от дейността).

Отговаряй в рамките на 1-2 часа. По този начин хората ще се чувстват важни и значими, а кой знае… може това да ти донесе ползването на услугите/продуктите ти от тяхна страна.

Представи си, че ти пишеш/питаш нещо приятел през Messenger и той не ти отговори в рамките на 2 часа. Как би се почувствал (не дай си боже този човек да ти е гадже)? Същото е и с Facebook страницата, колкото и да не ни се иска.

Сега ще дам пример Facebook страница, която е върха на това, за което говорих досега:

Това няма да е друг освен „Крадецът на ябълки“. Той отлично се справя с контакта с хората през социалните мрежи. Публикациите му винаги са в крак със случващото се, но и с това какво предлага като продукт. Дори и на моменти си позволява да отговаря на някой друг коментар, което отново си е висш пилотаж. Отговарянето на лични съобщения също не изостава. Неслучайно на фестивала IAB MIXX Awards 2016 за най-добрите постижения в интерактивния и дигиталния маркетинг „Крадецът на ябълки“ бе отличен с най-много първи награди (общо три) в категориите Social (кампания в социалните мрежи), Direct Response and Lead Generation (директна интерактивна кампания) и Brave (експериментални кампании, които не подлежат на категоризация).

Facebook страницата не е нещо статично. Тя е твоят активен партньор в дигиталния свят. Затова не чакай, а го създай сега!

Освен това имаш Уеб сайт? Виж кои са 5-те лесни стъпки за начинаещи към професионална SEO оптимизация

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader