Блог . 5 минути

10 стъпки за започване на собствен блог още сега

10 стъпки за започване на собствен блог още сега

Ще ми повярваш ли, че създавам точно тази статия в Neftelimov.com с треперещи пръстчета. И казвам, че “треперят”, защото вътрешно ликувам, че най-накрая пиша този материал. Ако четеш тези редове, значи искаш да стартираш своя собствен блог или искаш да разбереш кои са най-новите тенденции за създаването на такъв.

В тази статия споделям моите съвети за успешен старт на блог, който да започнеш не само през 2023 година, но и през всяка следваща година, в която решиш, че вече е дошъл точният момент да го направиш. Повярвай ми, понякога може да се отлага с години.

Напълно осъзнавам колко е трудно за всеки един човек да преодолее себе си и да споделя материали от свое име.

През лятото на 2020 година попаднах на статия от блога на хостинг компания, която вече не съществува на българския пазар – 12 съвета за начинаещи блогъри и беше първият материал, който прочетох като ръководство и чинно преписах в тефтерчето си. Понеже тази статия вече не съществува не мога да ти я споделя, за да я прочетеш, и затова реших да напиша моите съвети, които да разгледаш и да започнеш своя блог много по-бързо, отколкото аз.

Съвети за стартиране на собствен блог написани на тетрадка

#1 Стъпка за собствен блог: Всичко започва от името – купи си домейн

Истината е, че за да имаш собствен блог инвестицията, която трябва да направиш не е много висока и аз лично препоръчвам още в началото да си закупиш хостинг пространство и домейн име. Хостингът е виртуалното пространство, на което да качиш твоя сайт, а домейн името е наименованието, което хората изписват в Интернет търсачките, за да стигнат до твоя сайт и затова то е от изключително важно значение.

В зависимост от разширението, което избереш да има твоя блог, зависи и самата цена. Може да бъде – .bg, .com, .eu дори и .blog. Аз реших директно моето разширение да бъде .com, защото има международна тежест и е познато на всички потребители. За една година цената на домейна .com е в рамките на от 25 до 29 лв. в зависимост от доставчика, от който решиш да си го закупиш. Обикновено домейн името и хостинга се закупуват от един доставчик, което прави управлението им по-лесно.

Sofi’s tip: Понеже става въпрос за избор на домейн име за личен блог трябва много сериозно да се замислиш и да разбереш повече по темата за личен брандинг. Моето домейн име е – sofiapetrova.com, което всъщност е моето собствено име. Има много блогъри, които използват псевдоними за своите сайтове, както и добавят различни ключови думи към домейна си. Например: katytravel, но личната ми препоръка е да вземеш собственото си  име, за да могат хората много по-лесно и бързо да започнат да те асоциират с блога и темите, по които говориш, а не да ги объркваш и да им говориш за два различни бранда.

Не забравяй – ти си БРАНД! Като такъв имаш определено влияние върху хората с определени и различни качества и носиш отговорност за това. Разбира се, валидно както за марките, от които купуваш, така и за хората, на които се доверяваш и следваш в социалните мрежи.

#2 Стъпка за собствен блог: Трябва да си купиш хостинг и да си създадеш професионален имейл

Много начинаещи блогъри се плашат от тази стъпка и си казват: “Ама аз трябва да си купя хостинг. Какво е това? Не може ли без?” Истината е, че не може без. Има варианти да качиш блога си на безплатен хостинг, който се предлага. Закупуването на хостинг и качването на сайта в защитено пространство ще ти осигури много голямо спокойствие. Аз лично първо си закупих хостинг план, защото мислех, че щом някъде имам задължението да плащам хостинг, най-накрая ще започна да пиша статии, но не се получи точно така.

Sofi’s tip: Всеки един уеб сайт в Интернет е обект на хакерски атаки и не си мисли, че като начинаещ блогър въобще не представляваш интерес за хакерите. Това е абсолютен мит! Всички уеб сайтове в това огромно виртуално пространство заинтригуват хакерите и твоят няма да бъде изключение. Не забравяй да обновяваш сайта си до неговата последна версия, ако си на WordPress, което ще те предпази именно от хакване и загуба на информация.

Чрез закупуването на хостинг ще имаш възможността в него да си създадеш имейл акаунт, който да сложиш като контактен адрес на твоя блог, за да могат твоите фенове да се свързват с теб. Не прави грешката на собствения си уеб сайт да сложиш контактен имейл в ABV поща или личния такъв. Ползите от професионално изглеждащия сайт са много и той е почти задължителен да го имаш на сайта си, защото ще увеличиш доверието на всеки един потребител.

Моят професионален имейл си го направих сама в контролния панел за управление на хостинг услугите – cPanel. Имах нужда от малко време, в което да се ориентирам откъде и как да си го създам, но не ми костваше много усилия.

Ето го моят – hello@sofiapetrova.com

Аз използвам по-скъпо хостинг решение, защото блогът ми е на платформата WordPress и реших да инвестирам повече финансови средства. Можеш да закупиш първоначално най-евтиния пакет, който се предлага, за да тестваш и валидираш идеята. Под най-евтин визирам пакет на най-ниска цена на споделен хостинг пакет. Моят план също е на споделен хостинг, но в подобрена среда за WordPress.

Ето и цената, която аз плащам за 1 година:

  • 102 лв. за хостинг решение,
  • 26 лв. за домейн име.

Има всякакви хостинг решения, които са на цената от 2-3 долара на година. Разбира се, вариантите са много. Аз само споделям сумата, която аз плащам за 1 година.

блогър София Петрова сред природата с лаптопа си

#3 Стъпка за собствен блог: Избери твоята ниша

И идва една от най-трудните части, а именно тази с избора на ниша, в която да се позиционираш като блогър. Наистина е най-трудната и отказва хиляди начинаещи, но точно ти няма да се отказваш! В този момент, според много маркетолози, трябва да си избереш категорията, в която се чувстваш най-силен, имаш най-много знания и т.н. Е, хубаво де… Ако не се чувствам достатъчно силен в точно една определена категория какво да правя? Ако искам да говоря за повече от 2-3 неща.

ПРАВИ ГО!

Никога няма да станеш достатъчно добър, за да имаш цялата информация на света, която да споделяш в блога. Нишите ще ги определиш след 3 до 6 месеца или до 1 година, след като започнеш да качваш съдържание и да анализираш резултати от него. Трябва да видиш твоята аудитория на какво реагира най-много и кое ѝ харесва. Дори и един коментар да имаш – това е резултат, който трябва да се анализира, както и 3 четения! Това е успех!

Не се притеснявай да говориш за това, което те вдъхновява и не се притеснявай да го споделяш. Аз споделям за книгите, които чета – дали чета по 20-30 книги на месец, както го правят книжните блогъри – категорично не. Споделям мнението си за книги, които са ми харесали независимо кога съм ги прочела и за колко време съм го направила.

#4 Стъпка за собствен блог: Питай аудиторията какво съдържание иска

От дете спазвам един принцип, който чух не помня точно къде, но се запечата в съзнанието ми и се превърна в истинска мантра. ПИТАЙ, ПИТАЙ И ПАК ПИТАЙ. Обичам да задавам много въпроси и постоянно да търся отговора на въпроса “защо”. Мисля, че отдавна се отказах да търся първопричината за създаването на света, но предпочитам да не гадая за желанията на хората, а просто да ги попитам. Професионалното ми занимание е свързано с това да разбирам правилните нужди и желания на хората и всеки път правя едно и също – просто ги питам.

За да определя категориите на моя блог записах едно видео, в което споделих, че имам нужда от помощ и ще се радвам като коментар всеки, който го интересува да ми сподели какво съдържание и в какви категории иска да вижда от мен. Това ми позволи директно да разбера желанията на моята аудитория. Ето го и видеото:

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Sofia Petrova | Blogger (@sofiiapetrovaa)

Не бъди срамежлив – питай директно. Ако се притесняваш да записваш YouTube видеа, което е напълно нормално (аз се кръстя по няколко пъти, след като кача видео в моя профил и не го гледам след това), можеш да създадеш анкета като story в твоя профил и да задаваш правилните въпроси с избираем отговор и потребителите просто да кликат върху отговора, който им харесва.

#5 Стъпка за собствен блог: Не се страхувай

През последните години блогърството се превърна в добре платена професия. Не се страхувай да започнеш. Блоговете не принадлежат само на маркетолозите или на компаниите. Най-лошото нещо, което може да се случи, е просто да не стане, но това е почти невъзможно, защото хората, които са решили да станат блогъри и да споделят съдържание с аудиторията си не са случайни. Затова вариантът, в който твоят блог не се получава, е нулев.

Не се страхувай да показваш лицето си, да споделяш думите на душата си. Това си ти и твоята личност и това е прекрасно! Точно това е плюсът на дигиталното пространството – пишеш от свое име и споделяш това, което мислиш. Не се крий зад маската на компанията, за която работиш, на приятелката, на която помагаш, за да пише и т.н.

Трябва да се опиташ да си отговориш на няколко лесни въпроса:

  • С какво точно искам да бъда полезен/полезна на моята аудитория?
  • Какви принципи спазвам и какво няма да допусна да се случи с мен?
  • Как искам да говоря на аудиторията си – ще бъда изключително искрена с тях, ще бъда не толкова искрена, ще бъда човекът с маската, който ще говори само за едно – единствено нещо в Интернет. Изборът е твой и ти сам трябва да вземеш това решение.

#6 Стъпка за собствен блог: Използвай безплатни стокови изображения

Много, ама много начинаещи се притесняват, че снимките, които качват в блога са стокови или търсят професионални фотографи, които да правят снимки, които те да качват. Хиляди големи, ама много големи компании по целия свят ползват уеб сайтове, от които свалят безплатни снимки. Понякога не всичко опира до цена, а до качество. В сайтовете като Pexels или Shutterstock има снимки за 0 лв., които са със страхотно качество!

Сваляйте безплатно и на воля! Това, че използваш стокови изображения, не те прави посредствен.

#7 Стъпка за собствен блог: Сложи Google Analytics на твоя уеб сайт

Не се плаши от този инструмент! Той не е толкова страшен колкото звучи или го представят хора в сферата. За теб като блогър резултатите са много важни – трябва да знаеш колко човека и от къде влизат в твоя блог, колко време се задържат на дадена страница. Инструментът е напълно безплатен и не е нужно да го познаваш и да създаваш т.н. доклади, за да имаш дълбоки познания. Важно е да инсталираш кода на Google Analytics в кода на уеб сайта – става лесно и не е толкова сложно.

Ето и линк към ръководство как да инсталираш Analytics на сайта си.

След като си създадеш акаунт в Google Analytics, при влизането в него ще можеш да виждаш трафика към сайта си. Няма да е нужно на първо време да търсиш по други настройки и табове. До полето, в което следиш броя потребители, ще видиш и времевия период, който да избереш да гледаш анализи – за последната 1 седмица, за последните 30, 60, 90 дни.

Не подценявай силата на данните и статистиките. Те са от изключителна важност за дигитално присъствие.

#8 Стъпка за собствен блог: Създавай твоя съдържание

Никога ама никога не копирай чуждо съдържание! За щастие или не, когато пишем съдържание в Интернет пространството, то се пише за Google търсачката и според текста, който сме създали се преценява на кое място ще се класира в Google търсене на потребителите на тези думи, фрази или тема. Всяка една дума в твоя блог в т.н. Оптимизация на сайта или SEO (search engine optimization) – оптимизация за търсене.

Ако си позволиш да копираш или да не цитираш източник на съдържание, Google ще те накаже много сериозно за това, като ще навреди по много начини на твоя уеб сайт. Затова бъди внимателен към кои сайтове слагаш линкове и от кои сайтове черпиш информация.

Създавай сам съдържанието, което искаш да споделяш с твоята аудитория. И аз като маркетолог в сферата бих казала на хората: “Трябва да бъдете консистентни в качванията на съдържание във вашия блог. Не е препоръчително дълго време да не качвате съдържание”, но тук ще избягам от професионалното си изкривяване. Качвай съдържание, когато имаш какво да кажеш на твоите читатели. Не се съобразявай със срокове или определени дни, в които трябва да качиш дадено нещо.

Когато вдъхновението те сполети, тогава.

#9 Стъпка за собствен блог: Бъди търпелив

Всички прекрасни неща се случват, ако бъдем достатъчно търпеливи. Казва го човекът, който е страшно нетърпелив и иска всичко да се случи веднага, и да има резултат веднага. За съжаление, не работи по този начин. Въоръжи се с най-силното оръжие на света – търпението. Последователите идват с времето и с много, много, много качено съдържание, което първоначално ще има достигане от 100 човека, но след време и след много вложени усилия ще се увеличи значително и ще става все по-голямо и мащабно. Обещавам ти!

#10 стъпка за собствен блог: Не се притеснявай, защото нямаш технически умения

И като се стигне до изработката на уеб сайта става… ХАОС! Нормално е да нямаш технически познания и да не си програмист. Това не трябва да те отчайва и да те кара да се чувстваш виновен. В днешно време платформите за изграждане на уеб сайтове са много улеснени за потребители, които нямат технически познания. Аз имах случайността да ми подаде ръка програмист, който да ми направи сайта (за което велико дело все още не съм го почерпила кафе!). Можеш да разгледаш възможностите на WordPress или т.н. Sitebuilder-и, които са много, много лесни за употреба и с Drag and Drop меню, с което да редите блога. В YouTube има много видеа за направата именно на такива блогове.

Моят личен блог sofiapetrova.com е направен на WordPress заедно с конструктора Elementor.

Щом си стигнал до стъпка 10 се радвам много, че съм успяла да задържа вниманието ти до края! Надявам се, че моите съвети от личен опит ще ти бъдат полезни, ако си решил да създадеш собствен блог, или си намерил капчица вдъхновение!

Ще добавя някои моменти от моята лична история, които ме карат да се чувствам леко носталгично, но и наистина удовлетворено. Реших още през 2019 година октомври месец, че искам да създам собствен блог, в който да пиша за философия и за различни книги, които четях. (Класическата гимназия причинява тези желания.) И от 2019 година започнах да вървя по стъпките, за да имам всичко необходимо, за да си направя блог. Е, 2023 година е.. И ми отне доста време. И така времето си летеше, а аз само чаках вдъхновението да ме сполети, за да седна да пиша този блог, който си нямах идея как се прави. Знаех, че ми трябва хостинг и домейн и бях дотам. Тази информация я имах, защото имах неконкурентното предимство приятелят ми да беше работил в хостинг компания.

До нови срещи! И не забравяй да разгледаш страничката с още полезни инструменти за твоя онлайн проект и дигитален маркетинг

Източник: LinkedIn

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

София Петрова

София Петрова определя себе си като мечтател и пътешественик, а в професионално отношение като раздвоен между продажбите и маркетинга експерт. През 2023 година стартира своя личен блог, в който разказва за своите пътешествия, както и за любимите си книги. Споделя, че за нея най-важното нещо е да създава полезно съдържание както за потребителите, които четат нейния блог, така и за клиентите, с които работи.

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader