Личностно развитие . 1 минутa

6-те лампички на успеха

шестте, лампички, успех

Последните месеци имам удоволствието да посещавам много и различни събития. На тях се запознавам с хора с различни интереси. За мен не е толкова важна тематиката на събитието, колкото хората. Хората са тези, които образуват самото събитие, които му дават плът, а темата е само формалност. Съгласете се, че ако поставиш една и съща тема на група от хора и им дадеш сцена. Всеки един от тях ще говори за различно нещо, независимо, че темата е една, защото всеки има различен опит и поглед над нещата. От хората, с които се запознавам, има група, в която  хората си приличат по няколко признака. Ако се виждаш в една или в няколко от следните признаци, значи си от тях. Бъди горд от това 😉

#1 Те знаят какво искат.

Или по-скоро знаят в момента какво искат. Утре може вече да поискат нещо съвсем различно. Не се страхуват да кажат ДО ТУК и да започнат да следват следващата си цел. Не се страхуват да се отказват от високия пост в международната компания, от високата заплата, от спокойствието, ако може да се нарече така, щом шефът им натяква какви некадърници са.

#2 Започват нещо ново.

За тях е важно да поемат, колкото се може повече знание от живота. Да се поставят, в колкото се може повече ситуации, колкото и неприятни да са те. Искат да се докажат и да кажат И ТОВА МОГА. Нова работа = нов натрупан опит. Нови запознанства, нови екипи. Учене, а не застояване. Тяхното CV е като маса с ястия на Бъдни вечер.

#3 Поне един път в живота си са участвали в Инициатива.

За тях това не е нещо за хвалене. Дори не го вписват в CV-то си. Това е за тяхно лично удовлетворение, че са отделили от времето и силите си за някаква обществена кауза, а не за собствената си изгода.

#4 Учат се от грешките си.

Те грешат. Те много грешат. Но това ги прави още по-силни и по-уверени, че другия път ще са още по-добри. Тяхната ,,крива на започването’’ е с много върхове и спадове. Но колкото повече се отива напред във времето, толкова повече ходът на спадовете намаляват, а ходът към върховете расте. Спадовете намаляват, защото с всеки път грешките стават все по-нищожни. Съща така опитът от тях помага при изкачването на все по-големите върхове.

#5 Имат идеи за собствен бизнес.

Търсят съмишленици и не се страхуват да започнат нещо, което не знаят докъде ще ги доведе. Поемат риска и започват, като знаят, че по пътя ги чака удовлетворението от добре свършената работа. Работа за самите себе си. Може месеци наред да живеят с по 30 лв на месец, но после… Представяте ли си го?

И последното, което според мен не е никак по-маловажно от останалите, но също така неслучайно завършвам с него, е:

#6 Позитивни са.

Позитивизмът или по-скоро – УСМИВКАТА е ключът към УСПЕХА. У.У. нещо като УаУ! 😉 Каквото и да започнем, ако не е с положителна нагласа и с усмивка, то по-добре да не си губим времето да се трудим над него. Така де, тези хора започват с мотивация и хъс. Тези два инструмента мигом като магнит изваждат от джоба им ключа, който отваря всички врати, а именно усмивката. С него не може да се каже, че дейността им става по-лесна, а той им дава силата и емоцията да продължат да действат с мотивацията и хъса, както в началото.

Искаш и ти да започнеш със стъпките към успеха? Избери кауза и започни да правиш добро на воля 😉

Също така виж другите как вече го правят и променят живота на много други хора към по-добро 🙂

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader