Личностно развитие . 1 минутa

Какво е самолюбие и защо е важно?

Какво е самолюбие

Самолюбие какво е?

Чувство за собствено достойнство, самоуважение. Всеки човек има самолюбие. Внимание към собственото си благополучие и щастие.

 Това е кратка дефиниция, която намерих за думата „самолюбие“, но то е много повече от една дума в речника. В тази статия на Neftelimov.com ще разберем какво е самолюбие. Открий своята дефиниция!

Самолюбие – важността да зачиташ себе си и другите

За мен самолюбието е нещо като магия.

Самолюбие е уважение и обич към себе си

То те прави по-щастлив, по-уверен. Когато упражняваш самолюбов, виждаш света по различен начин. Подходът ти към хората се променя. Започваш да приемаш своите и чуждите недостатъци по-леко. Започваш да оценяваш силните си страни повече.

Малко предистория. Кога се появява терминът?

Самолюбието често се възприема като морален недостатък, наподобяващо суета и егоизъм. То е признато за първи път през 1563 година, но е проучено по-късно от философите Уилям Джеймс и Ерик Фром, които изучават емоционално човешко поведение като самочувствие и самооценка.

Въпреки това, самолюбието е определено по-късно (1956 г.) от психолога и социалния философ Ерик Фром, който счита, че човек, който обича и уважава себе си, не може (и не бива) да се определя като арогантен или егоцентричен.

Августин – с неговата теология на злото като просто изкривяване на доброто – счита, че гордостта е само извращение на нормална, по-скромна степен на самолюбие.

Моят личен опит. Как аз разбирам чувството самолюбие?

Научих, че винаги трябва да обичаш себе си:

Всеки има своите слаби страни и неща, които му куцат. Това не са поводи за отчаяние. Това са възможности. Работи над себе си. Изграждай се. 

Бог те е създал, за да бъдеш човекът, който си, и той те е направил съвършен. Никога не се съмнявай в красотата си. Външната красота е безполезна без чистата и неопетнена вътрешна красота.

Самолюбието приема различни форми за всеки един от нас. Има толкова много начини да изразиш себе си. Слушай сърцето си и го остави да говори.

Разбери също как да постигнеш вътрешен мир със себе си? Техника за всеки!

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Василена Василева

Бизнес B2B копирайтър Василена Василева е само на 15 години, но вече има над 3-годишен опит като копирайтър на свободна практика. Интересува се от дигитален маркетинг и брандиране. Работи в тясно сътрудничество с B2B и B2C компании, като им предоставя полезно и ангажиращо съдържание, което превръща читателите в клиенти. Когато не създава успешното бъдеще на фирми и предприемачи, чете книги, тренира карате и муай тай или се среща с приятели.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader