Биткойн . 1 минутa

Никифор Илиев, xChange.bg: Скептицизмът свършва там, където започва информираността

Никифор Илиев xChange.bg Скептицизмът свършва там където започва информираността

Никифор Илиев е финансист, който реши да задълбочи знанията и опита си в ИТ сферата. Управител на Глобал Ексчейндж ООД, компанията собственик на платформата xChange.bg. Те преди месец пуснаха първото българско приложение за търгуване с криптовалути. Повече за всичко това ще ни разкаже в следното интервю за Neftelimov.com.

Кога и как разбра за първи път за блокчейн, Биткойн и останалите криптовалути?

За пръв път чух за блокчейн преди близо 10 години, във връзка с Биткойн, който ми беше представен като нов и революционен начин на плащане без участието на трети страни. Този факт веднага запали крипто искрата в мен и започнах да чета повече по темата, за да разбера какво представлява технологията и как може да бъде приложена в ежедневието.

Световната финансова система има редица недостатъци, които са се доказали като трудно преодолими, въпреки появата на нови платежни технологии. Платежната система SWIFT, която е създадена преди 48 години, продължава да се използва днес и да бъде стандарт в сферата. Чрез нея правите превод от точка А до точка Б, като в много случаи отнема една седмица, има висока такса, която може да надвиши средната месечна заплата в някои африкански държави. Време е финансовият свят да влезе в 21 век и блокчейнът е ключът.

Как се стигна до създаването на xChange.bg?

До създаването на xChange.bg се стигна, след като бях впечатлен от потенциала на блокчейн технологията в сферата на разплащанията и реших, че искам да спомогна за приемането ѝ и да дам възможност на хората в България да се запознаят с нея и да влязат в света на криптовалутите. Опитът с клиентите е много полезен и вдъхновяващ за нашия екип. Това ни дава идеи какво можем да подобрим и да предложим още, така че потребителите да не усещат разлика между качеството на услугите на световните борси и тези на една българска крипто платформа.

Купи продай и обмени Биткойн xChange.bg

В какво улеснява вашите клиенти създаденото наскоро мобилно приложение на xChange.bg?

Отговорът е кратък – в търгуването. За по-малко от минута клиентите могат да регистрират поръчка и да я изпълнят през приложението. Ако досега беше нужно човек да влиза в профила си на сайта ни, за да генерира поръчка. И да я изпълни, като спазва инструкциите, които получава на екрана на десктопа си. Сега процесът е много по-кратък и удобен.

В последните години смартфонът заема все по-централно място в ежедневието ни. Все повече хора имат приложение за мобилно банкиране, дигитален портфейл, а хората в сферата на дигиталните активи използват крипто портфейли и апликации за търговия на крипто. Нашето приложение е първият български продукт в индустрията. Идеята ни беше да създадем най-прекия път до криптовалутите за българските потребители.

Какво би казал на хората, които все още са скептични към криптовалутите?

Бих им казал, че скептицизмът свършва там, където започва информираността. Ние от xChange.bg се опитваме да предоставяме на клиентите не само услуги, а и актуална информация за тенденциите на пазара. Новости по отношение на приемането на криптовалутите от институционални инвеститори и държавни структури, както и технически анализи, за да се ориентират в прогнозите за ценовото движение на основните криптовалути в рамките на няколко дни. Радваме се, когато клиентите ни задават въпроси, защото това означава, че се интересуват какво се случва и какво предстои. Криптовалутите са основани на доверие, а в наши дни, за съжаление, е трудно да се довериш на някого или нещо по ред причини. Смятам, че когато човек е добре информиран, той може много добре да претегли плюсовете и минусите и да реши дали дадено нещо – в случая криптото, е за него.

мобилно приложение на xChange.bg

Как блокчейн технологията би била полезна на обществото?

Примерите са много, но тези на които ще обърна внимание, са децентрализираните финанси (DeFi), цифровите самоличности, гласуването и здравеопазването.

Целта на DeFi е да създаде отворена финансова система, в която средностатистическият потребител може да взема и дава пари на заем, като използва софтуер (т.нар. smart contracts), а не банка.

Блокчейн технологията може да се използва и за създаване на цифрови форми на идентификация, необходими за достъп до правителствени услуги, гласуване или преглед на медицински записи, като по този начин ще помогне в борбата с фалшивите документи и кражбата на самоличност – проблеми, които са обичайни и струват скъпо.

Що се отнася до гласуването, благодарение на блокчейн, избирателят може да гласува чрез създаване на трансакция, която да подпише с частния си ключ. Така гласуването се записва в блокчейна и става неотменимо и непроменимо. По този начин процесът, който в момента е изключително трудно и времеемък, скъп, изпълнен с множество проблеми, сред които грешки при ръчно преброяване, манипулация посредством фалшиви бюлетини, липса на прозрачност, може да бъде лесен, бърз, достъпен и достоверен.

Последният пример, който ще посоча, е в сферата на здравеопазването. Настоящата система за електронни медицински записи може доведе до повече проблеми, отколкото решения. Липсата на улеснена комуникация и споделяне на здравни данни често води до лош пациентски опит. Блокчейн може да позволи на пациентите да държат под контрол медицинската си документация и да споделят необходимите данни в реално време.

Как виждаш бъдещето?

Оптимист съм по природа и очаквам бъдещето да е светло. Живеем в интересни времена на иновации, от които зависи как ще изглеждат светът и животът на Земята за следващите поколения. Мисълта човек да стъпи и заживее на друга планета вече не звучи като научна фантастика. Илон Мъск, съосновател на две от компаниите на бъдещето – SpaceX и Tesla, дори заговори наскоро, че допуска икономиката на Марс някой ден да е базирана на крипто.

От гледна точка на вид иновации, смятам, че блокчейн технологията е следващата хоризонтална иновация (след електричеството и Интернет), която тепърва ще бъде развивана. Ако трябва да коментирам развитието на блокчейна до момента, бих го сравнил с развитието на Интернет през 80-те години на миналия век. Много от сферите, в които може да бъде използван блокчейнът, не са открити. Въпреки че сме в зората на следващата хоризонтална иновация, вече има компании, които използват наличната технология. Те решават основни проблеми, благодарение на нейната децентрализирана, криптирана, прозрачна природа, която елиминира нуждата от посредник.

Може да прочетеш още полезни статии за биткойн, криптовалути и блокчейн:

Биткойн и криптовалути (19)

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader