Как ми се отрази COVID-19? . 5 минути

Как ми се отрази COVID-19: Леона Асланова от Innovation Starter

Как ми се отрази COVID-19 Леона Асланова от Innovation Starter

Леона Асланова е консултант и преподавател по иновации. Има на 22-годишен професионален стаж по трудова книжка. Основател на агенцията за иновации Innovation Starter, форума за иновации Innovation Explorer, “Академия за иновации” и финансиращата акселераторска програма Innovation Starter Accelerator.

Каква положителна промяна оказа COVID-19 ситуацията върху теб в професионален и в личен план?

Довърших много започнати текстове. Промених всеки аспект и човек, който не харесвах в живота си. Разчистих си душата, света и работата от вредните навици и неща. Намерих повече време за любимите хора.

А негативният ефект, Леона Асланова?

Ограничи живия ми контакт с големи аудитории, пътуванията извън страната и разнообразието, на което бях свикнала.

Какви нови професионални умения придоби/реши, че искаш и ще е добре да развиеш?

Виртуалното преподаване не беше ново за мен, но смея да твърдя, че 20 години дигитален опит си казаха думата и обученията по иновации, мениджмънт, стратегия и меки умения, които с моя екип провеждаме са едни от най-интерактивните, пълноценни и интересни на пазара. Ползваме широк набор от дигитални инструменти, като Google Apps for Education, Mural, Descript, Poleverywhere, Spotify, Zoom, Youtube, Virtual Class Dashboard. Сега станахме още по-добри от преди в дистанционното преподаване.

Как се промени работният ден на Леона Асланова?

Абсолютно никак. Без ходенето до офиса по-често, въпреки че и преди работех предимно от вкъщи или отвсякъде. Ние винаги сме били дигитални и процесът не беше прекъснат.

Как се промени търсенето и предлагането на твоите услуги?

С настъпването на извънредното положение, следствие на пандемията от COVID-19 търсенето на нашите услуги нарасна, защото изведнъж и най-накрая, всички се сетиха, че е важно да иновират. Това означава да знаят какви умения и знания са нужни и как чрез тях да отговорят на търсенето на пазара в момента чрез иновация. При нас беше много динамичен период, защото финансирахме стартиращи компании. Водихме обученията в акселераторската програма, организирахме двете ни големи събития в нови формати и консултирахме компании.

Какви канали използваш, за да развиеш собствения си бранд, да намериш нови клиенти, партньори и други?

Активни сме в социалните медии и това е достатъчно за нашия бизнес.

Какво трябва да разбираме под ,,иновации‘‘?

Към 2021 г. мога да обобщя, че все още в България дисциплината иновации е слабо застъпена в българските университети и попада в клопката между курсовете по предприемачество, от една страна, и изоставащото икономическо знание в България, от друга. Когато се оформя нова дисциплина в човешкото познание, винаги е нужно време, за да се изяснят нейните граници, да се уточнят взаимодействията ѝ с другите науки, да се изчистят теоретичните постановки и термини.

Генеалогията и дискурса на термина иновация, може да се проследи до Средновековието, като най-ранната употреба на латинското „novatio“, и преведеното дословно “innovatio” означава „по посока на изменението“ (renewal, alteration, innovation): подновяване, промяна, новаторство. Терминът навлиза през средновековния френски и юридическите документи, като през XIV и XV век се среща и като споменаване срещу статуквото (църквата), навлизането на патентите XVIII-IXX век (Парижката конвенция за закрила на индустриалната собственост от 1833 г.) и бързото развитие на технологиите впоследствие.

Иновацията не е термин само за новите, различните, превъзхождащите идеи, а за тези, които надделяват, движат прогреса и оформят концепцията ни за бъдеще.

Иновацията е свръхпродукт, услуга, процес или бизнес модел, като в представката ,,свръх‘‘ влагаме разбирането за:

  1. Превъзхождащ дизайн.
  2. Съвършенство на функция и форма.
  3. Потенциал за масова употреба и дистрибуция.

Свръхпродуктите обичайно нямат аналог за дълъг период от време, който да предложи по-добра употреба и потребителски опит.

Какво е бъдещето на твоята професия според теб?

Прогнозата ми е, че това е една от ярките професии на бъдещето. Дисциплината ,,иновации‘‘ е на кръстопътя между хуманитарните и икономическите науки, точните и инженерните специалности. Тепърва ще се доказва, дооформя и налага в академичен и професионален план и търсенето на тази експертиза ще нараства. Изисква комплексно енциклопедично-теоретично знание, което изглежда позабравен архаизъм в нашата епоха на лаизъм, тесни специалисти и любов към технологиите. И в същото време практически бизнес знания и умения. Тази комбинация е сложна и затова все още има малко експерти в тази сфера.

Нещо за финал, Леона Асланова?

Не пропускай на 25 февруари да бъдеш на Innovation Explorer 2021. То ще ти отвори вратите към бъдещето на бизнеса. Ще те запознае с интересни и влиятелни хора в сферата на бизнеса, иновациите и тенденциите. До края на януари е с цена за ранна регистрация.

Седмото по ред издание, Innovation Crossroads – “Кръстопътища на иновациите” е пряко повлияно от темите за пандемията, рецесията и протестите.

Как се организира международен форум по време на пандемия?

Разбира се, дигитално с най-доброто техническо оборудване и излъчване от телевизионно студио от сърцето на София с най-изявените български журналисти като водещи и модератори.

В трите панела – Оцеляване или просперитет? Банкрут или иновация? Глад или революция?, ще видиш и чуеш 15 лектори. Те са представители на някои от най-големите организации в света.

Разбери също защо се каза на Іnnоvаtіоn Ехрlоrеr 2019, че личните данни са новият петрол.

Както и защо 100 млн. UX дизайнери ще са необходими до 2050 г.


Стиснат юмрук вдигнат във въздухаПодкрепи хората зад проекта #КакМиСеОтразиCOVID19: https://www.patreon.com/neftelimov

🔔Можеш да се абонираш за канала на поредицата: https://www.youtube.com/channel/UCAgmjXt1BFJWdyu5tuIFvXA

✅Последвай ни във Facebook: https://www.facebook.com/kakmiseotrazicovid19/

✅Блог на поредицата с допълнителна информация: https://neftelimov.com/kak-mi-se-otrazi-covid-19/

Автор на поредицата: Василена Василева

Copyright © 2021 Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Как ми се отрази COVID-19?

Поредица за COVID-19 от собственици на бизнес до фрийлансъри. Те ще ти споделят своите методи и опит как да срещнеш трудностите с успех. Цялата поредица ще откриеш ТУК.

Проект на Василена Василева, подкрепен от Neftelimov.com.

Етикети:

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader