Биткойн . 4 минути

Сблъсъкът на титаните между SEC и Binance

Сблъсъкът на титаните между SEC и Binance

Сблъсъкът на титаните между Комисия по ценните книжа и борсите в САЩ (SEC) и най-голямата крипто борса в света – Binance, създава забележителен прецедент за взаимовръзката между цифровите активи и регулаторния надзор, като резултатът е готов да окаже влияние не само върху тези два субекта, но и върху цялото крипто пространство. За да навлезем в същината на този правен спор, е от решаващо значение да представим основните твърдения, залегнали в жалбата на SEC срещу Binance.

Сблъсъкът на титаните: Участниците в спора

Основана през 2017 г. от Чангпенг Джао, Binance бързо придоби известност благодарение на иновативния си подход към финансите. Днес тя е една от най-големите и влиятелни крипто борси в света. Но този размер и влияние станаха обект на регулаторен контрол, довел до съдебното дело, което разглеждаме в момента. Binance е в челните редици на предлагането на иновативни продукти и услуги в крипто пространството, някои от които се намират в сиви зони поради регулаторната несигурност. Вместо да си сътрудничи с Binance за внасяне на яснота, SEC реши да премине в настъпление, създавайки предпоставки за интензивна правна битка.

SEC, ключов регулаторен орган в САЩ, е натоварен с отговорността да защитава инвеститорите, да осигурява справедливи пазарни условия и да улеснява формирането на капитала. Правомощията на Комисията включват и надзор върху предлагането на ценни книжа, като се гарантира, че те отговарят на американските закони за ценните книжа. Въпреки това, мерките, които SEC предприема, приличат по-скоро на целенасочена атака срещу известната крипто борса, отколкото на ясно намерение за гарантиране на интересите на инвеститорите.

Сблъсъкът на титаните: Делото

Основното твърдение в делото на SEC срещу Binance, е предполагаемото неспазване на тези закони от страна на крипто борсата, която не е базирано в САЩ юридическо лице. Според SEC, крипто борсата е позволила на местни за САЩ лица да имат достъп и да търгуват с токени, подобни на ценни книжа, без да регистрира предлагане на ценни книжа или да попада в някое от законоустановените изключения.

Но дали цифрови активи могат да бъдат възприети за ценни книги?

В жалбата си SEC се позовава на „теста Хауи“ – критерий, установен в знаково дело на Върховния съд на САЩ от 1946 г., за да очертае границите на ценните книжа в сферата на криптовалутите. Според този тест, инвестиционен договор (и следователно ценна книга) е налице, когато има влагане на пари в общо предприятие с разумно очакване за печалби, които ще бъдат получени от усилията на другиго. Възможно е делото Хауи да не е най-подходящият прецедент за прилагане към казуси, касаещи крипто активи, като този въпрос подлежи на преценка от страна на съда, който ще се произнесе по съществото на спора.

Комисията твърди, че някои от токените, търгувани чрез Binance, отговарят на тези критерии, което ги прави ценни книжа, попадащи в нейния регулаторен обхват. Освен това се използва довода, че Binance е пренебрегнала законите за ценните книжа на САЩ, като не се е регистрирала като борса за ценни книжа и не е било налице валидно основание за освобождаване от задължение за регистрация. Допълнителните твърдения за смесване на средства на клиенти изглежда пораждат подозрения, че Binance действа подобно на фалиралата компания FTX, която действаше като борса за крипто активи и доведе до неотдавнашния пазарен срив.

Binance обаче отхвърля тези твърдения, като заявява, че въпросните токени не са ценни книжа, а токени за стоки или услуги, присъщи на функционирането на платформите, базирани на блокчейн. Те твърдят, че потребителите закупуват тези токени, за да получат достъп и да участват в блокчейн екосистемата, а не с инвестиционна цел.

В крипто сферата, където иновациите се развиват прогресивно, малко субекти са успели да окажат толкова силно въздействие, колкото Binance. Като една от водещите борси за криптовалути в света, Binance представлява нов ред във финансовия свят, предлагайки на потребителите по целия свят безпрецедентен достъп до различни цифрови активи. Пресичането на регулаторната несигурност и иновативните предложения обаче доведе до сблъсък, чиято кулминация бе съдебната битка с Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ.

Сблъсъкът на титаните: Предполагаем изход

Изходът от това дело може да има значими последици не само за Binance, но и за целия пазар на криптовалути. Решението, което се очаква да бъде постановено, може да предефинира начина на функциониране на борсите, естеството на цифровите активи и обхвата на правомощията на регулаторните органи.

Участието на SEC в крипто сферата може да се проследи назад до значимо събитие през 2017 г., свързано с DAO – децентрализирана автономна организация, работеща на базата на Етереум. Организацията преживя сериозен хак, който доведе до значителна загуба на средства на инвеститорите. Вследствие на това Комисията по ценните книжа и борсите заключи, че токените на DAO всъщност са ценни книжа, създавайки важен прецедент за последващото регулиране на криптовалутите.

Това решение за DAO послужи като трамплин за подхода на SEC към първоначалните предлагания на монети и криптоактиви (Initial Coin Offering – ICO). В разгара на бума на ICO Комисията по ценните книжа и борси започна да оценява тези предлагания с критичен поглед, като категоризира много от тях като ценни книжа и следователно като подлежащи на надзор от нейна страна. Високопрофилни дела, като тези срещу Kik Interactive Inc. и Telegram Group Inc. хвърлиха светлина върху позицията на SEC и щокираха криптообщността.

В стремежа си да осигури надеждна защита на инвеститорите, SEC разшири обхвата си, като се насочи към борсите за криптовалути. Комисията постанови, че ако тези платформи предлагат търговия с ценни книжа, свързани с цифрови активи, те трябва да се регистрират в SEC или да рискуват действия по принудително изпълнение. В този случай борси като Poloniex и Bitfinex се оказаха под прицела на SEC.

Сблъсъкът на титаните в настоящия момент

Това ни отвежда до епицентъра на настоящия дебат за регулирането на криптовалутите – Binance. Същността на въпроса се върти около това дали някои цифрови активи, търгувани през Binance, се квалифицират като ценни книжа, съгласно законодателството на САЩ и ако е така, дали Binance е спазила необходимите регулаторни изисквания. Правните последици от това обвинение биха били много тежки. Ако съдът застане на страната на SEC, това ще затвърди прецедент, който може да принуди много платформи за криптовалути или да променят драстично дейността си, или да се изправят срещу опасността от подобни правни последици. Това, също така, би подчертало необходимостта такива платформи да търсят подходяща регистрация и да спазват установените закони за ценните книжа.

Допълнително SEC смята, че Binance е смесвала клиентски и оперативни средства. Този въпрос е спорен от правна гледна точка, тъй като противоречи на установените практики за работа със средства на клиенти, които са предназначени за защита на потребителите. Резултатът от това обвинение може потенциално да промени начина, по който платформите за криптовалути управляват своите финансови операции, като окаже значително въздействие върху доверието и увереността на потребителите в тези платформи.

Делото срещу Binance ще има значимо правни последици, които надхвърлят съдбата на една компания. Решението на съда ще осигури така необходимата яснота по ключови регулаторни въпроси, свързани с криптовалутите, и ще определи бъдещето на тази бързо развиваща се индустрия. Независимо от резултата, последствията от това съдебно дело ще се усетят в целия крипто свят.

Статията ,,Сблъсъкът на титаните между SEC и Binance‘‘ в Neftelimov.com е предназначена само за информационни цели. Тя не цели насърчаване на сделки или предоставяне на правни съвети. Законите се различават в зависимост от юрисдикцията. Информацията в тази статия може да не е приложима спрямо всеки един читател. Не трябва да предприемаш или да се въздържаш от предприемане на правни действия въз основа на информацията, съдържаща се в тази статия, без да си потърсил юридически съветник в юрисдикцията си.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Георги Чисусе

Георги Чисусе е адвокат с магистърска степен по право от King’s College London и член на Софийската адвокатска колегия. В качеството си на основател и управляващ съдружник във VC Law, той притежава задълбочени познания в сферите на международното финансово право, съдебните спорове, договорното право и корпоративното право, допълнително обогатено от прехода му в сектора на криптовалутите и Блокчейн. Георги е участвал в редица проекти, изискващи комплексен анализ относно разработването на разплащателни услуги и нови банкови продукти. По време на професионалното си израстване Георги е имал възможността да работи по проекти, свързани с международни институции като БНП Париба, Deutsche Bank, HSBC и Citibank. Това разнообразие от опит му предлага широк поглед върху развиващата се регулаторна среда на криптовалутите, изкуствения интелект и други тенденции в законовите рамки на технологии.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader