Биткойн . 20 минути

24 интересни статистики, тенденции и факти за NFT индустрията

24 интересни статистики тенденции и факти за NFT индустрията

Съдържание на статията:

NFT индустрията се развива от дигиталните художници Кевин Маккой и Анил Даш, които създават първия известен NFT на 3 май 2014 г. Оттогава досега са се случили много неща. NFT завладяха целия свят, което позволи на индустрията на да се превърне в една от най-печелившите вертикали. 

Днес не само дигитални артисти, но и компании от различни индустрии използват дигиталните обекти, за да отпечатват произведения на изкуството, пространства във виртуалния свят (metaverse), туристически преживявания и др. Всъщност индустрията включва толкова много движещи се части, че проследяването на всичко, което се случва, е на границата на невъзможното. 

Ето защо представяме в Neftelimov.com този списък с най-забележителните статистически данни за индустрията на NFT, които трябва да знаеш през 2022 г.

Най-интересните статистически данни и тенденции за NFT

 • 5,1 милиона портфейла са събрали поне 1 NFT.
 • Сред всички възрастови групи младите хора проявяват най-голям интерес.
 • Общият брой на колекциите на NFT достигна 174,8 хил. през септември 2022 г.
 • Пазарът OpenSea доминира на пазара с почти 32,2 млрд. продажби към септември 2022 г.
 • Колекцията Merge беше продадена на търг за 91,8 млн. долара, което е най-високата продажба на NFT в историята.
 • Технологията Ethereum 2.0 (Proof-of-Stake) ще стане по-малко енергоемка с 99%.
 • “Отсичането и обявяването” на NFT за продажба струва средно 100 USD.

24 интересни статистики, тенденции и факти за NFT индустрията

Нека разгледаме различни статистически данни за NFT, за които повечето хора не знаят.

#1 5,1 милиона адреса на портфейли са използвали NFT поне веднъж

addresses-collected-at-least-one-nft

Лесно е да се предположи, че не са много хората, които притежават NFT. Това е така, защото колекциите са доста ограничени. Статистиката обаче разказва друга история. Понастоящем зашеметяващите 5,1 милиона адреса или портфейла са събрали поне 1 NFT , считано от септември 2022 г. 

Имай предвид, че това не е уникалният брой потребители, тъй като един човек може да има няколко портфейла, но този брой продължава да расте всеки месец.

Източник: Intotheblock.com

#2 Китай и Хонконг са държавите с най-голям интерес към търсенето на термина „NFT“

countries-interested-in-nft

С помощта на Google Trends може да проучиш най-популярните термини за търсене по местоположение. Според последните отчети на Google Trends Китай и Хонконг са двете държави с най-голям интерес към търсенето на термина „NFT“, като стойностите на популярност са съответно 100 и 96. 

Сингапур, Нигерия и Тайван ги следват плътно със стойности на популярност на търсенето с 83, 68 и 54.

Източник: Trends.google.com

#3 OpenSea е най-големият пазар на NFT с 2,16 млн. търговци и продажби за 32,14 млрд. долара (към септември 2022 г.)

nft-marketplaces

Въпреки че има 70 пазара за търговия с NFT, не всички са еднакви по отношение на популярността и обема на продажбите. Ето 5-те най-големи пазара, на които хората купуват NFT, въз основа на броя на търговците и обема на продажбите.

Топ 5 на пазарите на NFT (към септември 2022 г.)

 1. OpenSea – 2,16 милиона търговци и 32,14 милиарда долара продажби; 
 2. Axie Marketplace – 2,15 млн. търговци и 4,25 млрд. долара продажби;
 3. Atomic Market – 1 млн. търговци и продажби за 429,58 млн. долара;
 4. Magic Eden – 931 хил. търговци и 1,65 млрд. долара продажби; 
 5. NBA Top Shot – 567 хил. търговци и продажби за 967,42 млн. долара.

Източник: DappRadar и Influencermarketinghub

#4 „Сливане“ на Пак е най-скъпата продажба на колекция в историята, продадена на търг за 91,8 млн. долара

Някои NFT колекции предизвикват по-голям интерес от други. С други думи, хората възприемат някои колекции като по-ценни инвестиционни възможности. В резултат на това най-добрите NFT колекции се продават на търг на много по-високи цени от по-малко популярните. Ето кои са най-скъпите колекции, продавани някога на търг.

5 най-големи продажби на NFT (към септември 2022 г.)

 1. The Merge by Pak – продадена на търг за 91,8 млн. долара;
 2. Everydays: the First 5000 Days – продаден на търг за 69,3 млн. долара;
 3. Часовник – продаден на търг за 52,7 млн. долара;
 4. HUMAN ONE на Бийпъл – продаден на търг за 28,98 млн. долара; 
 5. CryptoPunks Ͼ 5822 – продаден на търг за 24 млн. долара.

Източник: NFTnow и Niftygateway

#5 Емблематичното NFT меме на Doge, чиято цена е 4 милиона долара, е най-скъпото, продавано някога

Онлайн общността е много добре запозната с мемето Doge. То е сред най-популярните мемета онлайн, като изобразява японска порода кучета – шиба ину. 

Това меме е станало доста популярно и в дигиталните среди. През юни 2021 г. то беше продадено на Зора, като достигна невероятната цена от 4 млн. долара, което го направи най-скъпо продаденото NFT меме в историята. Собственикът на новото меме Doge заяви, че NFT-то ще се раздели на 17 милиарда части, а 20% от новите токени $DOG ще отидат на търг.

Източник: Businessinsider.in

#6 Както хората с ниски, така и тези с високи доходи инвестират с еднакъв процент

Колекционирането, търговията и купуването на NFT се е превърнало в хоби, което споделят както хората с ниски, така и с високи доходи. Хората с по-малко от 25 000 долара и повече от 150 000 долара се интересуват и инвестират в еднаква степен. 

Какво да кажем обаче за класата със средни доходи? Хората с доходи между 25 000 и 150 000 долара не са толкова ентусиазирани, колкото техните връстници с ниски и високи доходи. По-точно, 95% от тях изобщо не са въодушевени от NFT. 

Източник: Civicscience.com

#7 Сред всички възрастови групи милениалите проявяват най-голям интерес

NFT не са популярни в еднаква степен сред различните възрастови групи. От всички възрастови групи милениалите проявяват най-голям интерес към тях, като над 20 % от тях планират да ги колекционират. Според проучванията на Civic Science и Finder бейби бумърите (хората над 60 години) са възрастовата група, която най-малко се интересува от събиране на NFT.

Източник: Civicscience.com и Finder.com

#8 Общият брой колекции достига 175 хил. през септември 2022 г.

number-of-nft-collections

Най-добрият начин за проследяване на дейността на NFT е да се следи броят на издадените колекции с течение на времето. Към септември 2022 г. общият брой на създадените колекции достига 174,8 хил. Това отразява експоненциален ръст от над 750% за една година, като се има предвид, че през септември 2021 г. този брой е бил едва 22,8 хил. 

Източник: Intotheblock.com

#9 Максималният седмичен обем на търговията с NFT през 2022 г. достигна 1,12 млрд. долара в сравнение с 1,08 млрд. долара през 2021 г.

trade-volume-of-nft

Друг начин да се провери пулсът на индустрията и пазарите на NFT е да се следи седмичния обем на търговията. През септември 2021 г. седмичният обем достигна своя връх от 1,08 млрд. долара. През май 2022 г. се достигна нов връх от 1,12 млрд. долара.

На пръв поглед може да изглежда, че няма значителна промяна в тези тенденции за NFT. Ако обаче се вгледаме по-внимателно, може да се види, че съотношението на приноса на игрите и изкуството и колекционерството към седмичния търговски обем на NFT се е увеличило драстично.

Например през 2021 г. статистиката на NFT за игри достигна седмичен обем на търговията от 163,49 млн. долара, а за изкуство и колекционерство – 914,21 млн. долара. През 2022 г. обемът на търговията с гейминг NFT достигна своя връх от 826,99 млн. долара, докато този на изкуството и колекционерството достигна 296,16 млн. долара.

Източник: Theblockcrypto.com и Cryptoslam.io

#10 Повече от 79% от американците все още не знаят какво е

Въпреки че са минали осем години от създаването на първото NFT, повечето хора все още не знаят какво е. Според последните доклади 79% от пълнолетните американци не са запознати с материята. 

Повечето възрастни в други държави също не са запознати с NFT. Например 90% от възрастното население в Япония и 82,6 % от възрастните в Германия не знаят какво е NFT. Изненадващо, само 55,3% от възрастните в Хонконг не са запознати с NFT.

Източник: Civicscience.com и Finder.com

#11 Повечето първични продажби на NFT са на цена под 200 долара

Тъй като различните източници посочват различни стойности за средната цена на първичните продажби на NFT, може да се окаже трудно да се установят точните цифри. Кимбърли Паркър, художник, реши да направи независимо проучване. Тя установила, че повечето първични продажби на NFT не надвишават 200 USD. 

Първичната продажба се отнася до първия път, когато продаваш. Според изследването на Паркър 33,6% от първичните продажби са на стойност под 100 долара, а 20% са между 100 и 200 долара. Това означава, че повече от половината първични продажби, по-точно 53,6%, са на стойност 200 долара или по-малко. Само 2,5% са над 600 долара.

Източник: Thatkimparker.medium.com

#12 Средните цени на NFT могат да варират с 600% в различните платформи

Не всички платформи имат едни и същи средни цени на NFT. Всъщност в много случаи ще откриеш шесткратни разлики. Например средните цени във Valuable са само 150 долара, докато на OpenSea достигат 500 долара. Ако провериш Mintable, ще установиш, че средната цена е 900 долара. 

Това е така, защото не всички платформи посочват всички налични за търговия NFT-та. Като се има предвид, че най-продаваните струват милиони, това може значително да повлияе на средните цени в дадена платформа.

Източник: Realfeed.com

#13 NFT не са толкова екологични, колкото може би си си мислил

Въглеродният отпечатък на един NFT може да се равнява на този на един месец потребление на електроенергия от гражданин на ЕС.

Създаването, разпространението и прехвърлянето на собствеността върху NFT изисква енергия. Дори наддаването консумира енергия. Когато се превърне тази енергия във въглероден отпечатък, се получават някои интересни цифри. Например, при продажба на NFT се създават 51 кг CO2, при прехвърляне – 30 кг CO2, а при наддаване – 23 кг CO2. 

За да представим нещата в перспектива: наддаването, продажбата и прехвърлянето създават над 100 кг CO2, което се равнява на въглеродния отпечатък на двучасов полет. 

Източник: Memoakten.medium.com

#14 Нисковъглеродните NFT консумират 0,00006 TWh енергия годишно в сравнение с високовъглеродните, които консумират 33,57 TWh енергия годишно

Много блокови вериги и NFT консумират значителна изчислителна енергия, тъй като работят на принципа „доказателство за работа“ (Proof-of-Work). Двете най-популярни от тях, Биткойн и Етериум, използват PoW. Доказателството за вземане обаче има значително по-ниска енергийна интензивност и скоро може да замени тази високо енергийна система.

Някои блокови вериги и съответстващите им NFT вече използват PoS, включително Polygon, Symbol и Tezos. За да представим нещата в перспектива, базираните на PoS NFT консумират 0,00006 TWh енергия годишно в сравнение с техните аналози, базирани на PoW, които консумират 33,57 TWh енергия годишно.

Източник: Earth.org

#15 Благодарение на системата Proof-of-Stake технологията Ethereum 2.0 ще стане по-малко енергоемка с 99%

Ethereum планира да премине от системата Proof-of-Work към системата Proof-of-Stake. Ако преходът е успешен, той ще позволи на Ethereum 2.0 и съответните NFT да консумират с 99% по-малко енергия. Този план за преминаване от PoW към PoS е планиран за 2022 г.

Източник: Ethereum.org

#16 Основателят и бивш главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси отпечатва първия си туит в историята и го продава като NFT за 2,9 милиона долара

nft-twttr

С NFT може да се копае и продава почти всичко. Най-добрият пример е това, което основателят и бивш главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси направи с първия си туит в историята. Той отпечатва първия си туит с думите „Just setting up my twttr“ и го пуска на търг, наречен „Мона Лиза на туитовете“.

Той определи цена на символ от 100 000 долара, а целият NFT беше продаден за 2,9 млн. долара. Той успя да се продаде за толкова висока сума, защото по време на търга хората вярваха, че цената ще се повиши в бъдеще. За съжаление цената му спадна с 99%. 

Източник: Forbes.com

#17 Kings of Leon е първата група, която издава албум като NFT

Както вече беше споменато, може да се използва различни елементи, за да изкопае NFT. Ето защо можем да видим как индустрията в крайна сметка се припокрива с много други вертикали, включително музикалната индустрия. Например Kings of Leon станаха първата група, която издаде албум като NFT. Това позволи на групата да се възползва от популярността на дигиталния обект и да си осигури над 2 млн. долара от продажби.

Източник: Nme.com

#18 Еминем продаде първата си колекция от NFT, „Shady Con“, за 1,78 милиона долара

Американският „бог на рапа“ Еминем пусна в обръщение дигитални екшън фигури като NFT. Твърди се, че тези екшън фигури са повлияли на Еминем и са му помогнали да премине по-леко през трудното си детство. Известният рапър нарече колекцията си „Shady Con“ и я продаде чрез Nifty Gateways на търг за 1,78 млн. долара.

Източник: Cryptobriefing.com

#19 NFT пазар улесни продажбата на статуя на Леброн Джеймс за повече от 21,6 милиона долара

Световните суперзвезди имат предимство, ако искат да си осигурят печалби от NFT. Статуетката на Леброн Джеймс, известна звезда от НБА, беше създадена като дигитален обект и пусната на търг. Тя беше продадена за повече от 21,6 млн. долара. Някои твърдят, че от тази продажба е спечелил и самият Леброн. 

Източник: Nbatopshot.com

#20 Taco Bell е първата верига за бързо хранене, която създава и продава колекция от 25 броя 

Досега сме виждали марки от различни браншове да създават и продават NFT. Taco Bell обаче е първата верига за бързо хранене, която произвежда и продава цяла колекция. 

Този бранд за бързо хранене създаде колекция от 25 броя NFT. Тя беше разпродадена само за 30 минути, като някои от тях се продаваха за повече от 3000 долара.

Източник: Rarible.com

#21 Отпечатването и обявяването за продажба на NFT струва средно 100 долара

Средните цени на NFT могат да те заблудят, че създаването и продажбата е скъпо. Истината обаче е точно обратната. Може да произвеждаш и отпечатваш произведения на изкуството за сума между 70 и 120 долара.  

Всичко зависи от това коя блокчейн верига ще избереш и какви техники ще използваш. Например, генерирането на най-простите NFT може да ти струва само няколко долара, докато сложните им аналози могат да струват до 1000 долара.

Източник: Nerdschalk.com

#22 През юли 2022 г. най-продаваните NFT са Cryptopunks, които генерират продажби за 2,66 млн. долара

by-sales-volume

Някои NFT са по-популярни от други. Най-надеждният начин да се проследи популярността на NFT е да се провери най-големите продажби по обем за определен период от време. През юли 2022 г. Cryptopunks генерира най-голям обем продажби от 2,66 млн. долара.

На второ място се нарежда BoredApeYachtClub. Тази колекция генерира обем от 1,07 млн. долара. След това имаме четири други колекции на Cryptopunks, всяка от които генерира приблизително 400 хил. долара.

Източник: Intotheblock.com

#23 С 27,5 милиона регистрирани продажби NFT за игри са най-популярната категория 

popular-categories

Най-популярните категории NFT включват игри, колекционерски предмети, комунални услуги, изкуство и метавселена. Въпреки това безспорният шампион по популярност в категорията NFT са игрите. Тази категория генерира 27,5 милиона продажби, което е с почти 17 милиона повече от класираната на второ място категория на колекционерските предмети.

Източник: Nonfungible.com

#24 Броят на уникалните NFT купувачи надхвърли 3,5 милиона

Още няколко статистически данни допълват пълната картина на това колко популярни са NFT-тата. Например броят на уникалните купувачи на NFT е надхвърлил 3,5 милиона, докато броят на продаващите ги е достигнал два милиона. Що се отнася до общия брой продажби, на 13 юли 2022 г. този брой премина границата от 42,8 милиона.

Източник: Nonfungible.com

Заключение относно тези тенденции за NFT 

С помощта на всички тези статистически данни може да прецениш състоянието на NFT индустрията като експерт. Тези цифри могат да ти помогнат да разбереш NFT индустрията и да видиш накъде се движи тя. В крайна сметка може да използваш тези статистически данни, за да решиш дали си струва да инвестираш в NFT и да изсечеш или продадеш своя собствена колекция.

Статията е преведена на български език от cryptodose.net/learn/nft-industry-stats

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader