биткойн

Биткойн: 4 важни факта за него за начинаещи (+1 урок за милиони)

Валутата биткойн не се издава и не се гарантира от правителство, организация или компания. Тя се поддържа и защитава от десетки хиляди компютри по света, чиято съвкупна мощ е хиляди пъти по-голяма от изчислителната мощ на Google, Amazon и IBM взети заедно. Стойността на биткойн се основава на тази изчислителна мощ, както и на предимствата му, за които ще говорим в следната статия.

#1 По силата на математически закон броят на всички биткойни е ограничен на 21 милиона биткойна.

Към 2016-та година са създадени малко над 16 милиона от тях. Средно на всеки 10 минути се „добиват“ нови 12,5 биткойна, които се разпределят между собствениците на горе споменатите компютри – процес, известен като биткойн копаене. Забележи, че всеки биткойн се състои от 100 милиона сатошита, както се наричат стотинките на биткойн. И затова – макар че цената на един биткойн е вече над $2500, с биткойн могат да се извършват разплащания с размер по-малки от един цент.

#2 Разплащателната система Биткойн е децентрализирана, peer-to-peer мрежа.

Можем да се разплащаме с биткойн без нуждата от посредници – без банки, Visa, MasterCard, PayPal и подобни. Таксите за изпращане на биткойн са минимални и не зависят нито от размера, нито от получателя на плащането. Всъщност, при Биткойн държавните граници не съществуват – веднъж превърнат в биткойн, парите ти са налични от всяка точка на света, в която има Интернет.

#3 Вашите биткойни са неприкосновени.

Никоя власт не може да получи достъп до тях, ако не разполага с частния ключ за адреса, в който се намират те. Може дори да се каже, че биткойн е първата технология в историята на човечеството, която е по-силна от държавата и централизираната власт в нея. Затова и много от нас схващат биткойн не толкова като модерна валута в Интернет, а като социална съпротива срещу статуквото.

#4 Сигурността на плащанията с биткойн се базира на криптография с публичен ключ.

По този начин се избягва нуждата от споделяне на лични данни (като имена, адрес, номер на карта и прочие) при плащане. На същата тази криптография се базира и традиционната банкова система.

Ето и един болезнен урок, свързан с Биткойн:

През 2010 г. имах спестена сума от $20 000 и бях решил, че искам да ги инвестирам в нещо, за да ги съхраня и дори да ги накарам и те да поработят за мен, а не само аз, както до този момент.

Проучвах дълго (около 6 месеца), по това време също чух и за Биткойн (цената му беше $0.06 за брой), но не го отразих, защото беше ново за мен и най-важното – продължавах да забравям, че живея в 21 век – Интернет информационно-революционният век.

Разгледах опции с акции, обсъждах и други възможности. Накрая се спрях на земеделска земя от около 26 дка в района на Каварна. Имаше добра годишна рента и с перспектива за увеличение на цената… Няколко години по-късно цената се увеличи и се наложи да я продам, за да използвам парите за друга инвестиция. В него момент отново чух за Биткойн и пак не го отразих.

Какъв е изводът:

Плюс: Инвестицията беше успешна и парите заработиха.

МИНУС: 2010 г., ако не бях толкова заблуден, щях да закупя – 20000/0,06 = 333 333,33 биткойна, от които сега един струва над 2 000 лв… Може и сам да сметнеш колко общо се получава… но това е само една ПРОПУСНАТА ВЪЗМОЖНОСТ, заради която бих искал да знаеш.

Ако си пропуснал следните статии, сега е моментът да си ги наваксаш:

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader