Биткойн . 2 минути

9 приложения на блокчейн, които трябва да знаеш

9 приложения на блокчейн които трябва да знаеш

Блокчейнът е водещата в света софтуерна платформа за дигитални активи и революционизира начина, по който хората обменят пари, стоки и идеи. Той е изобретен, за да заобиколи посредници като банки или правителства. Сега в ранните си етапи на развитие тази технология създаде нов тип интернет, който може да се използва за сигурно изпращане на данни от един потребител на друг, без притеснението, че те ще бъдат прихванати.

Криптовалутите са цифрови или виртуални токени, които използват криптография, за да защитят своите транзакции и да контролират създаването на нови единици. Така се ражда и Биткойн през 2009 г., първата и най-известна криптовалута. Криптовалутите са децентрализирани, което означава, че не подлежат на контрол на правителството или финансовите институции. Това ги прави идеални за използване при трансгранични транзакции и за заобикаляне на капиталовия контрол. Въпреки нарастващата си популярност, криптовалутите все още са в начален стадий и са силно нестабилни. Те често са обект на големи колебания в цените и все още не са широко приети като методи за разплащане. Като такива, те трябва да се използват само от опитни инвеститори, които са готови да поемат риска.

Кои са някои от най-популярните криптовалути?

Bitcoin

Оригиналната и все още най-известната криптовалута, Bitcoin, е създадена през 2009 г. от анонимен индивид или група, известен като Сатоши Накамото. Биткойн е децентрализирана валута, което означава, че не подлежи на контрол на правителството или финансовата институция. Транзакциите се проверяват от мрежа от компютри и се записват в публичния регистър.

Ethereum

Пуснат през 2015 г., Ethereum е втората по пазарна капитализация криптовалута след Bitcoin. Ethereum също е една от най-добре приетите криптовалути.

Ripple

Ripple е платежен протокол, който позволява почти мигновено прехвърляне на пари между две страни. Създадена е през 2012 г. и е третата по големина криптовалута по пазарна капитализация.

Litecoin

Стартирана през 2011 г., Litecoin е децентрализирана цифрова валута, която използва различен криптографски алгоритъм от Bitcoin. Често се нарича по-малкият брат на Bitcoin.

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash е хард форк на Bitcoin, създаден през август 2017 г. Това е децентрализирана цифрова валута, която използва същия криптографски алгоритъм като Bitcoin. Тъй като блокчейн технологията продължава да се развива, можем да очакваме да видим все повече и повече иновативни приложения, които се изграждат върху нея.

9 приложения на блокчейн

#1 Децентрализиран интернет

Блокчейнът може да се използва за създаване на сигурна, децентрализирана версия на интернет, която е устойчива на цензура и наблюдение. Как работи това? С помощта на децентрализирана DNS система потребителите могат да имат достъп до уебсайтове без нужда от централизиран сървър. Това би позволило истинска свобода на информацията и би могло да революционизира начина, по който използваме интернет.

#2 Интелигентни договори

Интелигентният договор е цифров договор, който се съхранява в блокчейн. Може да се използва за автоматично изпълнение на транзакции, когато са изпълнени определени условия. Това може да се използва за създаване на децентрализиран пазар, например, където купувачите и продавачите могат да търгуват директно помежду си без нужда от трета страна като eBay или Amazon.

#3 Децентрализирани приложения

Децентрализирано приложение (Dapp) е приложение, което работи в децентрализирана мрежа. За разлика от традиционните приложения, Dapp не е необходимо да се управлява от централен сървър. Това ги прави невероятно устойчиви на цензура и измами.

#4 Управление на веригата за доставки

Блокчейнът може да се използва за създаване на прозрачна и ефективна система за управление на веригата за доставки. Чрез проследяване на артикули в блокчейна, фирмите могат да гарантират, че техните продукти се доставят от етични и устойчиви материали.

#5 Предсказуем анализ

Данните, съхранявани в блокчейна, могат да се използват за изграждане на модели за прогнозен анализ. Тези модели могат да се използват за прогнозиране на всичко – от пазарни тенденции до бъдещи цени на активите.

#6 Управление на самоличността

Блокчейнът може да се използва за създаване на сигурна дигитална идентичност за лица, фирми и неща. Това би позволило по-сигурен и ефективен начин за проверка на самоличността и потенциално би могло да помогне за намаляване на кражбите на самоличност.

#7 Защита на авторското право

Блокчейнът може да се използва за създаване на дигитален регистър на собствеността върху авторските права. Това ще позволи на художници и творци лесно да проследяват и защитават своята интелектуална собственост.

#8 Децентрализирани социални мрежи

Блокчейнът може да се използва за създаване на децентрализирана социална мрежа. Това би позволило на потребителите да контролират собствените си данни и би било устойчиво на цензура.

#9 Благотворителни дарения

Блокчейнът може да се използва за създаване на сигурна и прозрачна система за благотворителни дарения. Това би позволило на физически лица и фирми да даряват пари директно на благотворителни организации без нужда от посредник.

Заключение

Блокчейн е нова технология, която има потенциала да революционизира много аспекти от живота ни. От децентрализиран интернет и интелигентни договори до управление на веригата за доставки, има безброй начини, по които блокчейн може да се използва за иновации. С толкова много неща, които се случват зад кулисите, е важно не само да сме в течение, но и да очакваме какво предстои във вълнуващия свят на блокчейн.

Кои са любимите ти блокчейн тенденции? А кои са любимите ти криптовалути? Напиши ни в коментарите по-долу.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader