Биткойн . 1 минутa

4 стъпки към децентрализиран модел на живот. LibertyBits 2019

4 стъпки към децентрализиран модел на живот LibertyBits 2019

На 25 юни в София се проведе второто издание на събитието за лична свобода в новото технологично общество LibertyBits 2019. Целта на организаторите е да представят различни гледни точки по темите, свързани с неприкосновеността на личните данни, блокчейн технологиите, софтуерът с отворен код и децентрализиран модел на живот. Neftelimov.com беше официален медиен партньор на конференцията. С темите на първото издание на събитието може да се запознаеш в статията Блокчейн как ще помогне на бизнеса? – LibertyBits 2018.

Как можем да постигнем по-устойчив и спокоен начин на живот чрез децентрализиран модел на живот?

Концентрацията на значително влияние в ръцете на малък брой участници (централизация) ги поставя в доминираща позиция и създава предпоставки за злоупотреби с тази власт. Тя може да бъде държавна, политическа, икономическа или корпоративна. Целта на конференцията е да наблегне на този критичен и етичен проблем, фокусирайки се върху тези четири основни теми, за да разкрие възможно най-много възможности за това как бихме могли да намалим или избегнем нашата зависимост от влиянието на монополите.

4 стъпки към децентрализиран модел на живот LibertyBits 2019

#1 Блокчейн като инструмент към децентрализиран модел на живот

Блокчейн технологията предлага постигането на консенсус между участниците, избягвайки нуждата от одобрение на трета страна (обикновено от централизирана институция като банка, държавен орган или друга монополна структура). Представянето на приложението на интересни блокчейн проекти, които решават жизнени, икономически или технически проблеми в ежедневието ни, ще вдъхнови повече хора да се включат в решаването на етични и глобални проблеми на цялото общество. Според Давид Бонев, лектор на конференцията, блокчейн експерт и съосновател на крипто борсата Bonex:

Свободата е многопластова страст. Най-накрая да изразим мислите си, без да бъдем цензурирани, да спечелим пълна икономическа свобода, да работим от всички краища на света, да контролираме нашата интелектуална собственост и много повече. Пълната свобода ще дойде, когато всички тези пластове са налице.

По негово мнение, децентрализиран модел на живот чрез блокчейн е това, което може да ни помогне. А самата децентрализация е свързана с пълна свобода, гъвкавост и интелигентен избор. Най-голямото превъзходство на блокчейн за нашето общество като цяло е промяната в парадигмата на начина, по който организираме отношенията си и накрая да сложим край на „играта с нулева сума“.

4 стъпки към децентрализиран модел на живот LibertyBits 2019

#2 Неприкосновеност на личните данни като инструмент към децентрализиран модел на живот

Данните са новото злато. Ние и нашите лични данни са продукт за широк набор от компании и държавни надзорни органи по цял свят. Корпорациите искат да знаят нашите навици и предпочитания като купувачи, за да ни продават повече от техните продукти и услуги. Държавните структури искат да могат да ни контролират, да ни подтикват към определени политически решения, да влияят на нашия вот и да защитават статуквото и тяхната власт. Нашият личен живот става техният най-голям враг.

Събирането на всеки бит от нашите дигитални отпечатъци им позволява да анализират нашето поведение, така че да станем предвидими и категоризирани като удобни или неудобни за техните планове. Докато продаваме нашата неприкосновеност и сигурност срещу това да ни е удобно, ние сме изложени на риск и не можем да се защитим от никой, който е в доминираща позиция и може да има формалната власт и право да ползва всичката събрана информация срещу нас. По думите на Димитър Шалварджиев, участник в събитието и адвокат по лично право:

За период от една година се събират толкова данни, колкото през цялата история на човечеството. Изправени сме пред трудния избор между две злини – монополите или регулацията.

Общото мнение на участниците в събитието беше, че никой не се интересува от неприкосновеността на личните си данни. И това е напълно в реда на нещата. Според Антон Герунов, експерт в защитата на лични данни:

При нормална употреба на Интернет на един човек би му отнело 70 пълни дена годишно, за да прочете всички общи условия и правила за поверителност на сайтовете и приложенията, които ползва.

4 стъпки към децентрализиран модел на живот LibertyBits 2019

#3 Софтуер с отворен код за постигане на децентрализиран модел на живот

Ние използваме различни видове софтуер всеки ден безброй пъти. От сложни софтуерни приложения, необходими за специфични случаи на употреба, до прости, работещи на нашите компютри или интелигентни устройства за нашите лични комуникации. Това създава друга зависимост от доставчиците на софтуер (монополи). Хората трябва да контролират компютрите, а не обратното. Ако разчитаме на частен софтуер (затворен код) от трета страна, не можем да сме сигурни какво се случва на заден план, какъв тип и какво количество от нашите данни изтича към тази трета страна, което може да бъде от решаващо значение за нашия живот и бизнес.

Използването на свободен софтуер с отворен код е единственият начин да сме сигурни, че прави само това, което очакваме от него. По думите на Александър Зандър, програмен мениджър в Free Software Foundation Europe:

Свободният софтуер дава на всички права да използват, разбират, адаптират и споделят софтуер. Тези права подпомагат други основни свободи като свободата на словото, печата и личния живот.

4 стъпки към децентрализиран модел на живот LibertyBits 2019

#4 Независим начин на живот = децентрализиран модел на живот

Свикнали сме, че нашият дом е нашата крепост. Притежаването на собствен дом за по-младите поколения обаче става все по-малко достъпно. По-голямата част от младите хора нямат никакъв шанс да си купят жилище, без да поемат огромни задължения към някоя банка. Дълг, който може да трябва да се връща дори повече от 30 години (или половината от техния живот) и понякога може да стане непосилен или да се прехвърли тежестта му върху техните близки.

Животът в градските райони е удобен, но ни прави зависими от стандартните доставчици на електричество, топлоенергия, вода, интернет и др. Използването на техните разпределителни мрежи често е най-благоприятната и евтина опция, но ни поставя в зависимост от тях, докато ни осигуряват стоки и услуги от държавни и контролирани източници.

От друга страна, съществуват много алтернативи на строителни материали, считани за отпадъци или лесно достъпни от природата, които могат да бъдат използвани като градивни елементи за създаване на интелигентни, енергийноефективни и устойчиви домове. Заедно с възобновяемите енергийни източници като слънцето, вятъра, земната топлина, които не могат да бъдат окупирани от доминираща организация или държава, имаме някои интересни алтернативи за изследване, за да преминем към по-свободен и децентрализиран модел на живот. Все повече намаляват ресурсите на планетата и това не е новост за никого. По думите на Меглена Антонова от Грийнпийс:

Остават едва 12 години преди климатичните промени на Земята да станат необратими. В допълнение към изчерпващите се ресурси, поради ред причини основната част от световното население се ориентира към градовете, което води до други проблеми.

4 стъпки към децентрализиран модел на живот LibertyBits 2019

Според Светослав Стойков, съосновател на Сдружение „Институт кръгова икономика“:

В България над 60% от хората живеят в големите градове.

От негова гледна точка перспективата за проектиране и изграждане на домове, квартали и цели градове трябва да е възможно най-възвръщаема, с положителен нетен ефект върху състоянието на местното общество.

4 стъпки към децентрализиран модел на живот LibertyBits 2019

Освен баланса ни със заобикалящата ни среда, независимостта като децентрализиран модел на живот изисква и баланс между професионалния и личния ни живот.

Росица Узунска е дигитален номад и вярва в печелившите сценарии, където този баланс може лесно да се поддържа и където разходите за живот могат да бъдат намалени, като същевременно се постигне по-добър живот. От общо 28 835 дни, от които се състои живота на един човек (около 80 години), ни остават едва 2 740 дни, които можем да изберем как да изживеем за себе си. От всеки от нас зависи дали ще ги прекара типично от 9 до 5 в корпоративния живот, плюс банковите заеми и скуката, или ще предприеме едно приключение.

Ако искаш да научиш повече за влиянието на технологиите и проблемите на бъдещето, виж също Іnnоvаtіоn Ехрlоrеr 2019 и защо личните данни са новият петрол?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е личен финансов и кредитен консултант. Има богат банков опит и работи с хора, които искат да управляват по-добре парите си и да постигат по-лесно финансовите си цели.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader