Бизнес . 1 минутa

Блокчейн как ще помогне на бизнеса? – LibertyBits 2018 (+ВИДЕО)

блокчейн

На 24 април в София се проведе технологичната конференция, посветена на личната свобода в цифровото ни съвремие LibertyBits 2018. Основната ѝ цел е да поднесе обективна и достъпна информация, гледни точки и тенденции за Блокчейн пред публиката. А тя, от своя страна, да бъде в състояние да разбере и анализира представеното.

Neftelimov.com беше официален медиен партньор на конференцията и заедно с Росен Теодосиев от форум ,,Наука‘‘ подготвихме следната статия с най-интересните моменти от събитието.

Блокчейн технологията се развива и се използва както за транзакция на криптовалути, така и в различни отрасли на бизнеса. Има голяма разлика между блокчейн, ориентиран към криптовалутите и блокчейн, насочен към бизнеса.

В момента има огромно количество процесори, които работят и харчат невероятно много ток, но не правят нищо, освен да копаят криптовалути. Представи си всички тези машини да работят за измислянето на нови лекарства, за ползата на обществото… всъщност това в момента не се случва.

Истината е, че някои хора ще направят много пари, а други ще загубят много пари чрез търгуване на криптовалути.

Истинската стойност на блокчейн е насочена към бизнеса

Блокчейн дава възможност да се правят до половин милион транзакции в минута, да се съхраняват масивни количества данни, да се извършват множество операции и т.н. Блокчейн е с много голям потенциал за развитието на бизнеса и за създаването на възможности.

Блокчейн участва в различни индустрии

Финанси, здравеопазване, supply chain в правителствени и държавни институции, forecasting и insurance, в транспорта и дори при гласуване.

Цялата информация, която минава през блокчейн, се разпределя през всички компютри, които поддържат копаенето – сигурността е гарантирана, не може да се проследи и излиза евтино.

Бъдещето на тази индустрия е Decentralized cloud. Миньорите ще работят за децентрализиране на платформата, за възможността да се съхраняват данни и да се извършват различни дейности вместо да се използват cloud услугите, които ни задължават да се съгласяваме с различни условия за използване.

Чрез копаенето и блокчейн можем да имаме неограничени възможности за работа и съхраняване на данни без да има никакви условия и проследяване на информация и личности.

Криптовалутите срещу настоящите валути

Всички пари се контролират и управляват от банките. Между 13% и 30% от обмена на пари в света се извършва в брой всеки ден. Банката има всякакви такси за всички транзакции, като минимумът е 1% от транзакциите. Ако решим да си купим кола от Италия, то трансферът е огромен, въпреки този 1%.

Но всички имаме голямо доверие към банките. Чрез банковата система имаме много възможности за отказ на видовете трансфер и опцията да си върнем парите при неправилно плащане или ако си променим мнението.

Криптовалутите са дигитални валути, които са децентрализирани и никой не седи зад тях

Транзакциите се извършват чрез блокчейн и веднъж направени – не могат да се предотвратят. Не може да се анулира превод. Няма никакво доверие между хората, които изпращат и получават криптовалути.

Стойността на криптовалутите зависи на 100% от пазара – колкото повече хора купуват дадена валута, толкова повече се покачва нейната стойност. Няма никакъв контрол над валутата и стойността ѝ. Стойността на криптовалутите може да варира от 15%+ за ден, като в началото на деня може да си милионер, а вечерта да си фалирал.

Таксите са минимални и има много сигурно прехвърляне на средства, но ако загубиш тайния ключ – губиш всичко. Също така налице са огромни рискове за лъжливи валути.

Банките и правителствата не са доволни от наличието на тези валути, защото не могат да ги контролират, анонимни са и има много измами, които дърпат от парите на обикновените хора. В България значителна част от банките не работят с криптовалути. Така чрез нашите банки не можем да си закупим криптовалути и трябва да използваме чужди.

Крайната идея не е да се печелят пари от криптовалутите, а да се използват от обикновените хора за децентрализиране и трансфер на средствата между  участниците.

Как законът и блокчейн си взаимодействат?

Блокчейн символизира свободата, децентрализацията и една мечта… докато законът олицетворява реалността и централизирацията. И двете имат нещо общо – те имат конкретни задачи и структура. При блокчейн стратегията върви в посока човек към човек, а законът е интеракция между институция и гражданин.

Интересна особеност е, че блокчейн също може да бъде институция.

Чрез блокчейн можем да създадем споделена база от данни, споделена информация и да спасим значително количество хартия. Всичко, което е свързано с Интернет, може да е свързано с транзакции на информация.

Блокчейн може да помогне много в различни отрасли като имотните регистри – немалка информация, която може да бъде съхранявана сигурно, за да се използва лесно и бързо. По същия начин може да се опазва и авторско право.

Блокчейн е друга форма на база данни

За последните 10 години дългът на САЩ се увеличи 2 пъти, като това води до 60% спад на покупателната възможност на хората в Северна Америка.

Биткойн позволява лично притежание. Без никой да знае за нашите средства, можем да правим транзакции евтино и бързо без проследяване.

През 2018 г. идва нов проблем, който е повече социален, отколкото икономически – биткойн стана прекалено голям. Много са предложенията за неговата промяна – нови проекти – нови криптовалути и различни бизнеси, свързани с криптовалутите и блокчейна.

Сега картинката е различна и може да се инвестира в различни криптовалути, а не само в биткойн. Нещата се свеждат до това, че никога не знаем кое ще се запази и кое ще се използва от всички. Може всяка една валута да притежава много потенциал, а може всяка една от тях да рухне.

Има много посоки за развитие. Пускат се постоянно нови койни, които изглеждат умно направени с добро портфолио. Но ние не можем да знаем кое е най-доброто. Винаги новостите трябва да се проверят в хода на времето.

Криптовалутите не могат да се монополизират и не могат да се управляват от една институция или човек.

В момента живеем в най-дългия момент на засилване на икономиката на САЩ и има една приказка, че винаги когато се построи най-високата сграда в света, настъпва световна икономическа криза.

Миналата криза започна при построяването на Бурдж Калифа. Това е най-високата конструкция в света, позиционирана в Дубай. Тогава за малко Дубай да не фалира и Абу Даби я спонсорира. Сега почти е завършена и можем да очакваме следващата голяма икономическа криза.

Видео от цялата конференция:

На 25 юни в София Тех Парк ще се проведе конференцията LibertyBits 2019, посветена на личната свобода в цифровото ни съвремие. Основният фокус на второто издание ще бъдат децентрализация и независимост на отделните индивиди в обществото.

Основната цел на конференцията е да вдъхнови и въвлече свободомислещите хора в решаването на етичните проблеми, свързани с централизацията и зависимостта към монополните структури с държавен или корпоративен характер. Разглежданите технологии на основата на блокчейн са просто инструмент за решаването на тези етични проблеми.

Предоставям ти промокод, който дава 25% отстъпка от цените на всички категории билети при регистрация до 16.06.2019: PTNFTL

За повече информация и билети за LibertyBits 2019 в сайта на събитието.

Виж също как дигиталните иновации заплашват всяка индустрия и как да се справим?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader