Как ми се отрази COVID-19? . 2 минути

Как ми се отрази COVID-19: Методи Дреновски от СуперХостинг.БГ

Как ми се отрази COVID-19 Методи Дреновски от суперхостинг бг

Методи Дреновски е управляващ партньор и съосновател на СуперХостинг.БГ. Заедно с Любомир Русанов създават компанията през 2005 година. Оттогава насам те са движещата сила в хостинг революцията в България. Днес сайтът е неизменна част от онлайн присъствието на всеки бизнес, организация и дори всеки любител, който развива своето хоби. А Методи Дреновски смята, че благодарение на пандемията, хората вече много по-добре осъзнават какво означава ,,дигитализацията”.

Нека видим какво се случва в личен и професионален план при Методи Дреновски по време на COVID-19.

Каква положителна промяна оказа COVID-19 ситуацията върху теб в професионален план?

Много интересен въпрос. Като цяло се промениха изискванията към бизнеса. При мен отпаднаха много срещи, които провеждахме постоянно. Преди те ангажираха много голяма част от времето ни. С олекотяването на програмата, успяхме да се фокусираме върху вътрешни задачи и проекти, които сме отлагали. Те не са никак маловажни, но от толкова много срещи… не можехме да стигнем до тях.

Открихме и силата на онлайн и видео разговорите, с които спестяваме много време в пътуване.

Каква е положителната промяна в личен план?

Прекарах повече време със семейството си, което на мен ми харесва и беше приятно. Може би даже малко им поомръзнах – особено на децата. Другото е, че успях за себе си да преосмисля цялото това забързано ежедневие от последните няколко години. Това ми помогна да преценя кое е най-важното за нас като компания, за да продължим напред.

За мен компанията и личният живот са доста смесени. Не мога много да ги разделя.

А негативният ефект в личен и професионален план?

Негативно за мен е липсата на социалния елемент. Хората са ,,социални животни‘‘ и липсата на контакт не се отразява добре. Забавиха се и важни проекти, които бяхме планирали – например тези в Сърбия. Точно при обявяването на пандемията трябваше да пътуваме за Сърбия, защото се случваха промени в компанията и беше необходимо да направим някои неща на място.

Това страшно много забави развитието, което искахме да постигнем. Освен това, негативно последствие са забраните за пътувания. В началото дори бяха забранени разходките, а аз съм човек, който обича да отиде на планина или друго ново място.

Какви нови професионални умения придоби?

В такава ситуация човек трябва да е много креативен. Разбираш, че разчиташ на екипа ти да е отговорен. Когато работят всички отдалечено, тогава изцяло отговорността за това клиентите да са обслужени и доволни попада в ръцете на хората.

За пореден път се уверих колко е важно да събереш правилния екип.

Как се промени работният ден на Методи Дреновски?

Определено стана по-дълъг. Работата от вкъщи се смеси с живеенето вкъщи и в един момент се работеше 7 дни в седмицата и почти постоянно. Създаде един процес, който продължава. Но те и предизвикателствата в тази ситуация са повече, така че нещата са свързани.

Как се промени търсенето и предлагането на хостинг услуги?

Търсенето и предлагането на хостинг услуги се променя постоянно. Една такава ситуация, която ние не сме преживявали досега, крие много интересни последици. Сериозни промени в човешката история е имало много, но рано или късно промените от тях стават ежедневие и даденост. Днес хората започват много по-добре да разбират защо е важно да са онлайн.

Бизнесите започнаха да разбират какво означава т.нар. дигитализация. Не е просто дума в медиите или модерен термин. Дигитализацията е нещо, което може много да им помогне в бизнеса и реално дори да го спаси. По време на пандемията имаше много интересни примери за дигитална трансформация.

Потребителите започнаха да търсят адекватна добавена стойност и да разбират, че хостингът е основата, която трябва да е много стабилна, за да могат да съществуват дългосрочно като бизнес и да са пълноценни онлайн.

Какви канали използвате, за да развиете собствения си бранд, да намерите нови клиенти, партньори и други?

Каналите са нещо, което постоянно се променя. Маркетинг миксът, който сега се използва е един тази година, друг следващата година. Виждате, че се появяват нови платформи, едни канали са по-атрактивни, други по-малко, трети не са достъпни на даден регион. Въобще пазарът е много динамичен.

Основните канали като социални мрежи и дигитална реклама си присъстват постоянно. Силно заложихме на създаването на съдържание, което да се разпространява по различните маркетинг канали. Това се възприема много добре от хората. Например те следят с интерес SuperTalks – това е много интересна промяна в маркетинга ни.

Какво е бъдещето на хостинг индустрията?

Бъдещето на хостинг индустрията е в предлагането на по-завършени услуги с по-голяма добавена стойност за клиентите. Дигитализацията става все по-масова и мащабна. Различните инструменти се удвояват или дори утрояват, което започва да обърква хората. Ако сравним с друга индустрия – да си представим, че преди хората са си купували отделно рамката, седалката и гумите на колелото. Днес не само че си купуват цялото колело, но и наблягат и на детайлите – какви гуми, скорости, спирачки, седалка, рамка и т.н.

Същото започва да се получава и с присъствието онлайн. Бъдещето на хостинг компаниите е в оформянето на правилния продукт, който да е достатъчно завършен, че бизнесът да надгражда своите нужди. А не да се занимава с техническите аспекти на услугата.

Гледай целия епизод от поредицата ,,Как ми се отрази COVID-19? ‘‘ с Методи Дреновски във видеото:


Стиснат юмрук вдигнат във въздухаПодкрепи хората зад проекта #КакМиСеОтразиCOVID19: https://www.patreon.com/neftelimov

🔔Можеш да се абонираш за канала на поредицата: https://www.youtube.com/channel/UCAgmjXt1BFJWdyu5tuIFvXA

✅Последвай ни във Facebook: https://www.facebook.com/kakmiseotrazicovid19/

✅Блог на поредицата с допълнителна информация: https://neftelimov.com/kak-mi-se-otrazi-covid-19/

Автор на поредицата: Василена Василева

Copyright © 2021 Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Как ми се отрази COVID-19?

Поредица за COVID-19 от собственици на бизнес до фрийлансъри. Те ще ти споделят своите методи и опит как да срещнеш трудностите с успех. Цялата поредица ще откриеш ТУК.

Проект на Василена Василева, подкрепен от Neftelimov.com.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader