Биткойн . 1 минутa

Биткойн балон ли е или е все още прохождаща иновация?

биткойн балон

Биткойн балон е сигурно една от най-често срещаните фрази в криптосвета. Изключително бързият растеж в цената на виртуалните валути през 2017г. накара мнозина да обрекат технологията на провал. Но изглежда, че е по-логично да се страхуваме от прекомерното надуване на цените при акциите и имотите, отколкото при Биткойн и останалите алткойни. Но все пак Биткойн балон ли е?

Стани част от бъдещето и купи Биткойн на супер цени на xchange.bg, а вече можеш да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Рипъл и Биткойн Кеш. 

Лесни пари

От 2008г. насам непрестанно се отбелязват нови рекордни стойности от най-различни активи.

След фалита на Леман Брадърс и последвалия финансов колапс, централните банки по света се обърнаха към парични политики, които своеобразно доведоха до неограничено печатане на фиатни пари. Изтъкнатата причина за това беше фактът, че финансовата система е „зациклила“ и трябва да бъде „смазана“ с вкарване на свежи пари в обръщение.

Политиката на лесни пари на централните банки подкрепи цените на активите, предпазвайки хората, които бяха инвестирали, от загуба на цялото им финансово състояние.

Следователно финансовите пазари се чувстваха сигурни. Каквото и да стане, тази монетарна политика ще продължи, докато централните банки не се уверят, че втора рецесия не е на път. И въпреки, че прекомерното вливане на пари в системата вече приключи, ще отнеме доста време докато тази допълнителна ликвидност бъде „изсмукана“ от пазара.

Акции и недвижими имоти

Факт е, че анализирането на цената на криптовалутите е доста трудно, тъй като няма определени методики или основи, на които анализаторите да базират прогнозите си. От друга страна, акциите и недвижимите имоти са много по-лесни за оценяване. Средностатистически, цените на имотите се очаква да се покачват със скоростта на растежа на БВП на икономиката, а ценността на една компания се определя основно от печалбите ѝ.

Основите

Въпреки това в последните години сме свидетели, че тази „фундаментална връзка“ все повече се разкъсва.

Фондовите борси, както и цените на недвижимите имоти постоянно отбелязват рекорди и изглежда, че не ca свързани с представянето на икономиката.

Анализаторите говорят за балон в цените на недвижимите имоти в градове като Торонто и Лондон още от 2014г., а от тогава стойностите им скочиха двойно.

Биткойн балон? Не, криптовалутата едва сега прохожда!

Криптовалутите са едва в прохождаща фаза, а най-старата от тях, Биткойн, съществува от по-малко от 10 години. Логично е да се очаква, че инвестициите в зараждащи се компании и технологии могат да донесат големи печалби, идващи и с големия риск.

Криптовалутите не са по-различни. Тези, които са се усетили навреме и са купили биткойн, когато е струвал стотинки, в момента са милионери. А само поради това, че възвръщаемостта е добра, не означава че се образува Биткойн балон. Напротив. Това всъщност може да е сигнал, че технологията зад „актива“ все повече се утвърждава и приема, а същевременно рисковете намаляват. Даже след бързото покачване на цената, цялата пазарна капитализация на всички криптовалути е значително по-малка, сравнена с тази на акциите, облигациите и имотите. Само Apple е 5 пъти по-голяма.

Реален ли е ефектът от пукането на този Биткойн балон и не само?

Въпреки бързия растеж в цената, Биткойн привлече доста нови инвеститора към криптовалутите. Но е малко вероятно някой (изключват се върлите комарджии) да заложи всичкото си състояние.

Това контрастира със ситуацията при фондовите пазари, където хората инвестират огромна част от спестяванията си от ранните си години. Те са научени, че най-добрата инвестиция в дългосрочен план е диверсифицираното портфолио. А и същите хора гледат на купуването на недвижим имот като инвестиция, която ще могат да предадат и на следващите поколения.

Така че срив, в който и да е от тези пазари, има потенциала да унищожи всички спестявания на голяма част от хората, а ефектът върху икономиката ще бъде сериозен. От друга страна, ако нещо се случи с пазара на криптовалутите, то никое правителство няма да е нужно да се намесва, тъй като средностатистическият инвеститор не е вложил всичките си спестявания в тях, поради все още рисковия характер. Та от кое трябваше да се притесняваме?

Ако все още се чудиш дали да направиш тази крачка, погледни и следните статии:

Прогнози за Биткойн: 10 000 долара за 1 BTC предстои! Кога да го очакваме?

Печалба от Биткойн: Как програмист инвестира спестяванията си в Биткойн?

Идеи за инвестиция? Биткойн е най-добрият актив, според Уолстрийт

Биткойн: 4 важни факта за него за начинаещи (+1 урок за милиони)

Биткойн се разцепи. А сега на къде? Кой ще поддържа новия Биткойн?

Статията е преведена и адаптирана от cointelegraph.com.
Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петя Нанкова

Завършва бакалавър „Международна Бизнес Администрация“ и магистратура „Финанси“ в Холандия, но вярва, че я очаква и добро бъдеще в България, затова се връща веднага щом приключва с образованието си. Работи една година по специалността в една от най-големите IT компании в света, но винаги стартъп средата я е влечала най-много. Случайно се среща с хора, които ѝ разказват за Биткойн. В последствие толкова ѝ става интересна материята, че става част от проекта им xChange.bg – сайт за покупка и продажба на криптовалути, а плановете им за бъдещето са големи.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader