Биткойн . 5 минути

Юридическият триумф на Ripple и разкриването на статуса на XRP

Юридическият триумф на Ripple и разкриването на статуса на XRP

Компанията Ripple Labs, която разработва дигитална мрежа за плащания и протокол за собствена криптовалута, постигна важна победа пред съда на САЩ, отбелязвайки важен етап в дългогодишното дело, заведено от Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) още през 2020 г. Тази статия има за цел да изследва факторите, предпоставили изводите в съдебното решение, като хвърли светлина върху последиците за Ripple Labs и нейния цифров актив XRP.

На 13 юли съдия Аналайза Торес постанови решение частично в полза на Ripple Labs, като определи, че криптовалутата XRP не е ценна книга в контекста на програмните продажби на борсите за цифрови активи. В решението обаче се признава, че XRP отговаря на условията, определени в теста на Хауи, съгласно който активът се счита за ценна книга, когато се продава на институционални инвеститори. Този смесен резултат подчертава комплексния характер на делото и неговото въздействие върху регулаторната класификация.

Съдебният иск на SEC срещу Ripple имаше за цел да принуди компанията да спре предлагането на XRP.

Той беше базиран на твърдението, че цифровият актив е нерегистрирана ценна книга, изискваща допълнително регулиране. Тази съдебна битка, която продължава от декември 2020 г., доведе до драматични обрати, включително публикуването на спорните „Документи Хинман“ и противопоставянето на главния изпълнителен директор на Ripple, Брад Гарлингхаус, срещу твърденията на SEC. Съдебното решение бележи ключов момент в този спор с високи залози.

Съобщението за решението на съда бързо се отрази на крипто пазара, предизвиквайки рязък скок в цената на XRP. В рамките на няколко минути токенът претърпя значителен скок от 0,45 долара до 0,80 долара, което представлява увеличение от почти забележимите 100%. Това внезапно движение демонстрира незабавната реакция на пазара и въздействието на правните решения върху оценките на криптовалутите.

Неотдавнашната съдебна победа на Ripple има дълбоки последици за компанията, за нейния цифров актив XRP и за самата индустрия.

Смесеният резултат от решението хвърля светлина върху сложния характер на регулаторните класификации и необходимостта от прецизно тълкуване на законите за ценните книжа. В решението си съдия Торес развива аргумента, че институционалните инвеститори са по-информирани за подобните на ценни книжа характеристики на токена, докато инвеститорите на дребно може да са били по-малко осведомени.

Докато Ripple се ориентира в правния пейзаж и продължава да защитава позицията си, реакцията и настроенията на пазара служат като напомняне за взаимовръзката между правните развития и оценките на криптовалутите.

Такъв подход за прилагане на критериите за ценни книжа в зависимост от това, дали е осигурена яснота за широката общественост, вече е бил демонстриран от SEC. Тази тактика е очевидна в последните съдебни дела срещу крипто компании като Binance, Coinbase и Gemini. Въпреки това, решението на Ripple разкрива липсата на единомислие от страна на съда и на SEC, включително по отношение на прилагането на „теста Howey“ на Върховния съд. Трябва да се отбележи, че съдът подчертава, че на купувачите на вторичния пазар не е било обещано нищо от самата компания Ripple Lаbs, като това разграничение е споделяно за много борсово търгувани инструменти.

Тълкуването на решението по делото Ripple предполага, че платформи като Coinbase и други, обвинени в предлагане на потенциални ценни книжа, може да се чувстват спокойни, когато става въпрос за крайни инвеститори, които купуват на техните борси. Важно е да се отбележи, че решението се основава на разбирането на инвеститорите на дребно през период, който приключва през 2020 г., като към този момент крипто индустрията и регулаторният пейзаж все още се развиваха.

Променящата се динамика и повишената осведоменост за криптовалутите оттогава насам се превръщат опитите за обобщаване на въздействието на решението в предизвикателство. Също така, е изключително важно да се признае, че това решение се отнася само до един аспект от приложимата регулация.

Много успешни крипто проекти разчитат на предварителни продажби на институционални инвеститори и рискови капиталисти преди стартирането на публично предлагане, често с регулаторна предварителна регистрация. С въздействието на решението тези договорености за предварително финансиране може да се сблъскат с предизвикателства, които имат потенциала да окажат влияние върху начина, по който проектите осигуряват първоначално финансиране.

Решението по делото Ripple срещу SEC привлече значително внимание към продължаващия дебат около класифицирането на криптовалутите като ценни книжа.

Въпреки че то дава известна представа за правния статут на XRP токена на Ripple, неговите по-широки последици за крипто пазара остават сложни. Развиващият се регулаторен пейзаж изисква нюансирано разбиране на уникалните характеристики и контекст на всеки цифров актив.

Един от ключовите аспекти, подчертани в съдебното решение, са усилията на Ripple Labs да постигне широко разпространение на XRP. Съдът е приел за установено, че RippleWorks, предприятие, тясно свързано с Ripple Labs, работи за постигането на тази цел, привеждайки дейността си се в съответствие с целта на Ripple да създаде широк и активен пазар за своя цифров актив. Ripple Labs улеснява разпространението на XRP не само чрез директни продажби на институционални инвеститори, но и косвено – чрез посредничество и на открития пазар.

Струва си да се отбележи, че Ripple Labs не са предприели стъпки, за да гарантират, че институционалните купувачи възнамеряват да държат XRP като инвестиция. Въпреки липсата на такива мерки, съдът класифицира XRP токените, продадени на институционални инвеститори, като ценни книжа. Тази класификация се основава на разбирането, че институционалните инвеститори, предвид техния професионален опит и достъп до информация, е трябвало да са наясно с икономическата реалност за своите транзакции. Следователно информационната асиметрия между инвеститорите на дребно и институционалните инвеститори се оказва основен момент в решението.

Значителното влияние на Ripple Labs върху счетоводната книга на XRP (XRP Ledger) е друг критичен аспект.

SEC твърди, че контролът на Ripple върху XRP Ledger, съчетан с участието му в продажбите на XRP и използването на приходите от продажбите на XRP за операции на компанията, е затвърдил влиянието на компанията върху XRP, което го прави близък до ценните книжа. Този аргумент е особено убедителен, когато се обсъждат институционалните инвеститори, от които може да се очаква да са по-наясно с подобни фактори.

Активната роля на висшите ръководители на Ripple в продажбите на XRP не убягва от вниманието на съда.

И Брад Гарлингхаус, и Крис Ларсен, управители на компанията, лично са продали значителни количества XRP. Този факт е използван от SEC, за да твърди, че тези ръководители са се обогатили чрез продажби на XRP.

Разкривайки тези значими факти, ние от VC LAW те улесняваме при осмислянето на решението Ripple срещу SEC. Този забележителен случай подчертава значението на специфични обстоятелства в крипто регулациите и прозрачността на операциите.

В тази връзка прочети също: Сблъсъкът на титаните между SEC и Binance

Тази статия в Neftelimov.com е предназначена само за информационни цели. Тя не цели насърчаване на сделки или предоставяне на правни съвети. Законите се различават в зависимост от юрисдикцията. Информацията в тази статия може да не е приложима спрямо всеки един читател. Не трябва да предприемаш или да се въздържаш от предприемане на правни действия въз основа на информацията, съдържаща се в тази статия, без да си потърсил юридически съветник в юрисдикцията си.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Георги Чисусе

Георги Чисусе е адвокат с магистърска степен по право от King’s College London и член на Софийската адвокатска колегия. В качеството си на основател и управляващ съдружник във VC Law, той притежава задълбочени познания в сферите на международното финансово право, съдебните спорове, договорното право и корпоративното право, допълнително обогатено от прехода му в сектора на криптовалутите и Блокчейн. Георги е участвал в редица проекти, изискващи комплексен анализ относно разработването на разплащателни услуги и нови банкови продукти. По време на професионалното си израстване Георги е имал възможността да работи по проекти, свързани с международни институции като БНП Париба, Deutsche Bank, HSBC и Citibank. Това разнообразие от опит му предлага широк поглед върху развиващата се регулаторна среда на криптовалутите, изкуствения интелект и други тенденции в законовите рамки на технологии.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader