Биткойн . 8 минути

NFT: Новият Блокчейн Тренд и за какво да го използваме?

NFT Новият Блокчейн Тренд и за какво да го използваме

В крипто-средите, лятото на 2020 г. се наричаше “Лято на Децентрализираните Финанси”. Голям брой от така наречените “DeFi” проекти увеличиха многократно пазарните си капитализации, привличайки вниманието на спекуланти, големи инвеститори, и дори правителства. Някои от тези иновативни приложения привлякоха милиарди под формата на крипто-ликвидност (криптовалута и токени) и си извоюваха позиции на “сини чипове” в сферата. В края на месец октомври 2020 г., общата ликвидност в DeFi сферата достигна почти 23 милиарда долара, повече от двадесетократно увеличение спрямо 2017/2018 г., когато крипто-сферата преминаваше през поредния си ренесанс. В момента общата ликвидност в ДеФи е 103 милиарда долара.

Но да се върнем към края на месец октомври 2020 г. На фона на цялото това DeFi вълнение, в света на отворените блокчейн протоколи се появи още един тренд – този на “незаменимите токени” или non-fungible tokens познати най-вече като NFT-та. Въпреки че следях DeFi отблизо и нямах време за почни нищо друго, NFT-тата привлякоха вниманието ми след появата на големия отворен NFT пазар – OpenSea.

Реших да си купя няколко като за тест. Само след няколко трансакции осъзнах огромния им потенциал в сферата на дигиталното изкуство (и не само). Вече беше възможно всеки дигитален артист/художник да създава, публикува, и продава изкуството си върху блокчейн, в глобален мащаб, без обвързване с конкретна платформа, напълно прозрачно, бързо, евтино и само за криптовалута.

Преди да ти кажа какво направих след това, нека да обясня какво всъщност е NFT в тази статия на Neftelimov.com.

Какво е NFT?

От технологична гледна точка, NFT-тата са токен “стандарти”, които се разпознават, създават, и управляват от “умни договори” (smart contracts) върху публични/отворени блокчейн платформи. Първата и все още най-популярна NFT блокчейн платформа е Ethereum, като NFT стандартите там са ERC-721, ERC-1155, и ERC-998. Най-популярният от тях е ERC-721.

За какво се използват NFT-тата?

От потребителска гледна точка, NFT-тата са репрезентации на нещо уникално от дигиталния или физическия свят.

Пример в първия случай може да бъде определена дигитална картина, видео, аватар, предмет, който е част от виртуален персонаж, колекционерски предмети, виртуално движимо и недвижимо имущество, музикални файлове, права на достъп, и т.н.

Във втория случай, едно NFT може да удостоверява притежание или да бъде дигитална репрезентация на (дори само част от) картина, финансов актив, движимо, недвижимо имущество, права, колекционерски предмети и т.н.

Сигурно вече се мръщите на “и т.н.”. Причината да го използвам е, че NFT-тата могат да представляват почти всичко от дигиталния и физическия свят. Това е възможно, защото за разлика от криптовалутите, всяко NFT е уникално и не може да бъде разменяно за друго такова.

Всеки един биткойн е също толкова ценен колкото всеки друг. Това не е така в случая на NFT-тата.

Това да притежаваш определено NFT вече започва да се възприема като символ на социален статут в дигиталното пространство. NFT-тата се използват за създаването на уникални дигитални идентичности, които трудно могат да бъдат копирани. Разбира се, всеки може да използва графичния файл, асоцииран с определено NFT. Въпреки това, истинската стойност остава в реалния собственик на NFT-то, точно както всеки може да принтира и окачи Мона Лиза на стената си, но има само една Мона Лиза, която е ценна, и тя е в Лувъра.

Интересното при NFT-тата е, че позволяват пълна проследяемост на всеки уникален дигитален предмет/собственост/актив от момента на създаването му, през всички негови продажби, до последния му собственик. Може би, едно от най-революционните преимущества на NFT-тата са, че е възможно авторът/създателят на NFT-то да получава процент от всяка една бъдеща продажба. Това се гарантира безусловно от блокчейна и веднъж програмирано в кода на NFT-то, няма нужда да се налага от човек, институция, съд, или някакъв друг субект. Крипто-протоколът върши тази работа автоматично.

Как можеш да се сдобиеш с NFT?

Освен Ethereum, в момента съществуват и много други NFT-поддържащи блокчейн платформи с различно ниво на защита/нецензируемост. По-популярните са Flow, Binance Smart Chain, и Solana. За да си купиш NFT на някоя от тях, са необходими:

  • MetaMask крипто-портфейл, който е настроен към съответната мрежа.
  • Криптовалута, с която да бъдат платени трансакционните такси и самото NFT.
  • Достъп до пазар, на който се предлагат NFT-та.

Най-популярните пазари/платформи за създаване, покупка, и продажба на NFT-та са OpenSea, Rarible, SuperRare, и LarvaLabs.

Как се прави бизнес с NFT?

Има много начини да се изкарват пари в NFT сферата.

Ето някои от най-популярните:

  1. Спекулация. Непрестанно се появяват проекти, които извършват “дропове” на нови NFТ колекции. Има много безплатни начини да получиш “дроп” – да притежаваш определена криптовалута, да споделиш нещо в социалните медии, просто да се запишеш в списък, да използваш определено приложение, да предоставяш ликвидност в криптовалути и т.н. и т.н. Можеш и просто да си купиш правото да получиш NFT при “изковаването” (minting) на колекцията. След това целта ти е просто да го продадеш на по-висока цена.
  1. Създаване на NFT. Популярни дигитални артисти, певци, създатели на игри, световноизвестни брандове от модния и шоубизнеса вече започнаха да създават и продават NFT-та на потребителската си база. Много често техните NFT-та се изкупуват за секунди, и то за главозамайващи суми. Но не е необходимо да си известен, за да продаваш сам, просто е по-трудно. Всеки може да нарисува картина, да я сканира, и да я превърне в NFT. След това основният въпрос е защо да я купи някой и на каква цена. Необходим е опит в продажби и маркетинг.
  1. Създаване на Метавселени. Едно от основните приложения на NFT-тата в момента е свързано с метавселените, които станаха популярни в “централизирания” свят буквално миналата седмица с обявяването от страна на Facebook, че социалната мрежа ще бъде преименувана на Meta. В децентрализирания свят обаче метавселените се развиват от няколко години. Всеки един парцел дигитална земя там, както и какво точно можеш да строиш върху него, са репрезентирани от NFT-та. Всеки може да купува и продава такива парцели, като стойността им постоянно се увеличава. Може ли централно парче “земя” в някой виртуален свят, ползван от милиарди хора да струва повече от реален търговски обект на Times Square в Ню Йорк? Това е не само възможно, но и много вероятно.

NFT куриози

През месец март тази година, дигиталният художник Beeple продаде дигитален колаж, съставен от 5000 негови рисунки за 69 милиона долара.

Колекцията от криптопънкове (CryptoPunks) е толкова успешна, че вече най-евтиният “пънк” струва 432 хиляди долара. Най-скъпият е на стойност повече от 4 милиона долара. Рапърът Jay-Z притежава криптопънк, който използва за профилна снимка в Twitter.

Twitter скоро ще позволи използването на реални NFT-та като профилни снимки.

Една от забивките на NBA-звездата Леброн Джеймс беше продадена за над 200 хиляди долара в платформата NBA Topshots (върху Flow блокчейна).

До 14 ноември 2021 г. по случай навършването на 13 години от публикуването на Бялата книга на Биткойн, на централни места в София ще бъдат разположени 19 билборда създадени от българския NFT артист Калоян Тошев (MZK).

Бъдещето на NFT

Няма никакво съмнение, че NFT-тата ще продължат да набират популярност, а блокчейн технологията, която стои зад тях ще продължи да се подобрява.

В следващите няколко години ще бъдат създадени нови дигитални идентичности, игри, изкуство, и виртуални светове изцяло базирани на NFT. Потребителите ще трябва да избират между затворени, анти-утопични, но прекрасно-изглеждащи платформи, където те са продуктът, и децентрализирани такива, които са по-груби, но където всеки предмет, актив, собственост, и идентичност могат да бъдат истински притежавани.

Голяма част от потребителите ще изберат красивите, затворени платформи, но благодарение блокчейн и NFT-тата, останалата част ще имат реална алтернатива.

И последно…

След като осъзнах потенциална на NFT-тата, реших да споделя откритието си и по-конкретно възможностите, които сферата открива пред българските дигитални артисти, за да могат те да се възползват първи. Тогава общата дневна стойност на продадени NFT-та беше около 2.3 милиона долара (информация от nonfungible.com).

Опитах се да се свържа с доц. д-р Венелин Шурéлов, който е съосновател и преподавател в магистърска програма „Дигитални изкуства“, съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство, съосновател на Фондация ДА ЛАБ, Subhuman theatre и артгрупа Via Pontica. След едномесечна липса на отговор, реших да попитам дали д-р Шурéлов проявява интерес относно безвъзмездното ми предложение за презентиране на NFT технологията и възможностите, която тя открива в неговата професионална сфера. Отговорът, който получих, беше:

“Здравейте, извинете за късния отговор, но наистина не сме заинтересовани!

Поздрави, Венелин”

Девет месеца след този набързо написан отговор дневните продажби на NFT-a достигнаха 1.6 милиарда долара.

Поуката е: Не бъди като д-р Шурéлов. Бъди отворен към новите технологии и възможности. Любопитството ти може да бъде богато възнаградено.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Владислав Драмалиев

Владислав Драмалиев е един от основателите на българското Биткойн/блокчейн общество. Съосновава първия уебсайт за търговия на биткойн в България през 2013, като в последствие става член-учредител на Българската Биткойн Асоциация и съосновава първата ежемесечна среща, посветена на криптовалутите и блокчейн технологията в България – Sofia Crypto Meetup.

Директор и основател е на Фондация „Битхоуп“, чиито основни цели са да помогне на неправителствения сектор да възприеме биткойн като допълнителен източник на дарения и да популяризира използването на блокчейн технологията и криптовалутите.

До края на 2019 е Директор Комуникации в блокчейн проекта æternity, а в момента e Маргетинг и Бизнес Мениджър в Mettalex (на Fetch.ai), децентрализирана борса за търгуване на деривативи на суровини. Администратор е на една от първите Facebook групи в България, посветени на NFT-тата – NFT Bulgaria.

Като Директор на Фондация “Битхоуп” е организирал и участвал в редица събития и телевизионни предавания, посветени на блокчейн и криптовалутите. Лектор е в сферата от 2014 г. насам, и е автор на редица публикации, посветени на блокчейн, криптовалутите и децентрализираните финанси. Член е на МЕНСА от 2015 г.

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader