Биткойн . 6 минути

Ethereum Classic: Какви са тенденциите и за какво можем да го използваме?

Ethereum Classic За какво можем да го използваме

Ethereum Classic е децентрализирана платформа, която изпълнява интелигентни договори: приложения, които работят точно както са програмирани, без никаква възможност за измама или намеса на трети страни.

Ethereum Classic е блокчейн на Ethereum, който не се надгражда след разклонението на DAO. Резултатът е верига, която е несъвместима с Ethereum. Основата на веригата е по-идеологична от всичко друго: тя съществува, за да запази оригиналния и неподправен код на Ethereum. В това отношение ETC действа като точен исторически запис на мрежата Ethereum.

Ethereum Classic е продължение на оригиналния блокчейн на Ethereum – класическата версия, запазваща автентичната история, без външна намеса и субективно подправяне на транзакции.

Именно заради това Ethereum Classic често се разглежда като по-надежден и неизменим от другите блокчейн, а интересът към Ethereum Classic като платформа за децентрализирани приложения и интелигентни договори, постоянно нараства.

Ethereum Classic срещу Ethereum: Каква е разликата?

Платформите ETC и ETH имат идентични основи. Програмистите могат да разработват и изпълняват своите децентрализирани приложения (dApps), използвайки отворен код.

Те могат също да създават ERC-20 монети за своите приложения, които са подобни на биткойните на Bitcoin. Основната отличителна черта на Ethereum Classic обаче е липсата на съвместимост с надстройките на блокчейна на Ethereum. Hard fork е несъвместима актуализация по дефиниция.

Новата верига – заедно с нейните потребители (възли) – е напълно отрязана от оригиналната верига чрез приемане на различен набор от регулации. В резултат на това оригиналната верига (Ethereum Classic) няма да има достъп до промени в новата верига (Ethereum).

Така някой може да се запита: Каква е целта на ETC, ако не може да бъде модифициран? Истината е, че основата на Ethereum Classic е по-идеологична от всичко друго.

Основната причина, поради която ETC е важен или значим, е, че запазва оригиналния код на Ethereum. В това отношение ETC действа като точен исторически запис на мрежата Ethereum.

Текущото състояние на ETC

Ethereum Classic (CRYPTO: ETC) наследи оригиналния блокчейн на Ethereum (CRYPTO: ETH) след хард форк през юли 2016 г. Пазарната капитализация на криптовалутата е приблизително 6,3 милиарда долара, което я прави 27-ата най-ценна криптовалута по този показател. От началото на 2022 г. ETC напредна значително като поскъпна с 34,6%, докато ETH спадна с 21,33%, а Bitcoin (CRYPTO: BTC) загуби 11,4% от стойността си за същия период от време.

Дори и с това, ETC е надолу със 73,6% от най-високата си стойност за всички времена от $176,16, достигната през 6 май 2021 г.

Общността на Ethereum Classic е запалена в подкрепата и разрастването на екосистемата на класическите dapps.

За какво можем да използваме Ethereum Classic?

Подобно на други криптовалути, ETC също е добре позната и добре приета в много онлайн платформи.

#1 Ethereum Classic за закупуване на стоки и услуги

Точно като Bitcoin, Ethereum Classic може да се използва за закупуване на стоки и услуги. ETC в момента се приема от много онлайн бизнеси и платформи.

Някои от най-популярните платформи, които приемат ETC, са:

  • Changelly,
  • Coinmama,
  • Kraken,
  • ShapeShift,
  • Bittrex,
  • Bitfinex.

#2 Ethereum Classic като средство за съхранение на стойност

Инвеститорите често купуват криптовалути и алткойни като дългосрочни инвестиции. Това е така, защото тези активи имат потенциал да генерират висока възвръщаемост.

Като цяло цените на криптовалутите са нестабилни и са склонни да се колебаят бързо. Въпреки това, през годините цените на определени дигитални активи се увеличиха значително.

Например, биткойн (BTC) струваше по-малко от 1 долар през 2010 г., но нарасна до почти 20 000 долара през 2017 г. По подобен начин Ethereum Classic (ETC) също показа добър потенциал и в момента се търгува на около 45 долара.

Инвеститорите вярват, че ETC има потенциал да генерира висока възвръщаемост в бъдеще и следователно те го купуват като средство за съхранение на стойност.

Заключение

Ethereum Classic е ценна криптовалута с много потенциални приложения. Някои от най-популярните от тях са закупуване на стоки и услуги, инвестиране. Общността на Ethereum Classic е запалена в подкрепата и разрастването на екосистемата на класическите dapps. Това прави ETC добра инвестиционна възможност с голям потенциал за растеж.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader