HR . 6 минути

Работа от вкъщи: 5 съвета за продуктивност в хоум офис

Работа от вкъщи 5 съвета за продуктивност в хоум офис

За някои хора да бъдат на работа от вкъщи е ежедневие, а за други е нещо ново.

Поради извънредното положение в страната, много фирми въведоха препоръката за хоум офис.

За някои хора обаче разграничаването на работната и домашна среда, може да се окажат предизвикателство и да нарушат продуктивността им. А за други, тя може да се окаже проблем в психологически и дори във физически аспект.

Ето защо реших в Neftelimov.com да споделя няколко изпитани съвета затова как по-лесно да се адаптираме към хоум офис.

#1 Определи си постоянно място за работа от вкъщи

Избери и организирай определена част от дома си в офис. Най-добре ще е това да е място различно от местата за отдих като дивана в хола например (да, знам че това е любимото място на всички ни).

Създаването на работна атмосфера с подходящо бюро, маса и стол подсъзнателно ще ни подготви психически за работния ден и ще ни направи по-продуктивни. Любимата музика за фон обаче не би навредила.

#2 Дрехи за успех в своя хоум офис

Едно от предимствата на работата от вкъщи е това, че може да поспим до по-късно, избягвайки дългото приготвяне сутрин и пътуването до работа. У дома обаче преходът от възглавницата до лаптопа може да е далеч по-труден. Затова настрой организма си за работа – стани поне час по-рано, облечи се подходящо, закуси и пий кафе, преди да се захванеш с работа. Премини на работен режим и колкото и да е удобно – не прекарвай следващите 8 часа по пижама. А и така винаги ще си готов за извънредна онлайн среща с видео разговор.

#3 Прави си почивки

Когато сме в офиса, работата ни бива прекъсвана от много неща – разговор с колеги, делови срещи, обедна почивка и др. Когато обаче работим от вкъщи, може да прекараме дълго време без да станем и да се отделим от лаптопа си.

За да бъдеш продуктивен, опитай да не правиш това. Прави кратки 10-минутни почивки през час/два, възползваш се, че си у дома и отдели обедната си почивка за тренировка – всичко това ще поддържа нивото на концентрацията и ще ти даде нови сили за работа.

шоколад по време на работа от вкъщи

#4 Изолирай се от всички социални мрежи

Да, всички се изкушаваме да влезем „само за 5 минути“ в Instagram, да си початим с приятели или да изгледаме някой и друг клип в YouTube.

За да увеличиш своята продуктивност и да намалиш ненужното време прекарано в социалните мрежи, заглуши различните социални приложения и чатове, които не са свързани с работата и комуникации с колеги. Използвай отделен браузър, който е само за работните програми и задължения.

И все пак по време на социално дистанциране, комуникацията с близки и приятели е също толкова необходима и важна. Затова, както определяме време за почивки, така може да си определим и време от по 10-15 минути за социализиране в мрежите като награда за свършената работа.

#5 Постави си точен час за начало и край на работния ден

Планирай деня си така, както правиш и в офиса, за да си сигурен, че ще спазваш нормален ритъм на работа. Започни както обикновено, разпредели задачите и почивките. И не забравяй, че в хоум офис или не, работният ден все някога свършва и работата от вкъщи не означава да си на линия 24/7. Балансът е важен за мотивацията и продуктивността.

Надявам се тези съвети да ти помогнат и да те мотивират. А в края на работния ден и през многото свободно време, с което разполагаме сега – нека свършим всички онези неща, за които все не ни е стигало времето.

Да прочетем книгата, която сме отлагали да прочетем дълго време! В тази връзка, знаеш ли тези 6 бизнес книги на български автори?

Да изгледаме любим сериал!

Да започнем онлайн курс!

Или просто да отделим време за себе си и любимите хора!

Усмихвай се, мечтай и помни, че и това ще мине! Запознай се с 6-те лампички на успеха и експериментирай с тях!

Източник: LinkedIn

Повече съвети за продуктивна работа от вкъщи в следните статии.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Дарина Попова

Бакалавър съм по международни икономически отношения, но професионалният ми опит и страст са пряко свързани с дигитален маркетинг вече повече от 3 години.
Страстта ми към маркетинга, ме предизвиква да изляза извън собствения си мироглед, за да разбирам по-добре нуждите, желанията и интересите на другите. По този начин мога да създам красива и вдъхновяваща визия, и резултати както в бизнеса, така и в живота.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader