Бизнес . 2 минути

Защо да работим за себе си?

защо да работиш за себе си

В този летен ден споделям в Neftelimov.com свои мисли на тема предприемачество на база скромния ми опит. Нека да си поговорим защо да не ходим на работа от 8 до 17 часа, а да работим за себе си.

Предполагам ти се е случвало да смениш работното си място няколко пъти. Случвало ли ти се е все да не се чувстваш на място? И да желаеш да смениш отново работата си с надеждата, че в друга компания ще е по-различно и ще може да намериш себе си?

Както е казал Петко Бочаров – Да, ама не… Можем   да намерим себе си само, ако осъществим мечтата си и работим за себе си.

И аз минах през това и не се чувствах на място. Бях като зелена краставичка сред червени домати. Ако бях червен домат, щях да се чувствам добре в консерва с останалите домати. Но аз просто съм зелена краставичка.

Няма да те отегчавам с данни за предприемачеството в България, наясно сме кои са положителните и отрицателните му страни. Но само помисли – да кажем, че се връщаш в България от дълъг престой в чужбина. Кацаш на летището, и по пътя в таксито виждаш несанираните блокове, велоалеи, които свършват в уличните кофи за изхвърляне на отпадъци и т.н.

Какво си казват повечето хора: ,,Неее, тук няма да остана дълго, тук не се живее!” Какво си казват предприемачите: ,,Уау, тук има огромен потенциал за развитие в много сфери!”. Просто в България трябва да се научим да гледаме на неработещи неща като потенциал за развитие.

Ако имаме планове за собствен бизнес, колкото и странно да звучи, България в момента е доста добро място за това:

 • Тук няма толкова зверска конкуренция, каквато човек би намерил в по-големите световни предприемачески центрове (Лондон, Сан Франциско и т.н.).
 • Има толкова незаети сфери и шансът да си първи в една ниша е уникална възможност.
 • Ниска данъчна основа.
 • Лесен достъп до водещи инвеститори за рисково финансиране като например Eleven и LаunchHub.
 • Богат ресурс от млади хора с различни компетенции и приключенски дух (т.е. достатъчно луди глави, за да ги приобщите към екипа си).
 • Растяща среда от млади успели българи – предприемачи.

Недостатъци на работата от 8 до 17 часа:

 • Шефът те залива с още и още работа, мрънка от резултата ти и не разбира кое пък толкова е убило твоята креативност?
 • Никога не знаеш какво ти крои шефа – преместване на друга немного желана позиция, нежелана командировка, уволнение и т.н.
 • Не можеш да си избираш колегите и успехът на задачите ти зависи от активността на целия екип.
 • Не можеш да си полегнеш за 30 минути след хапване и да презаредиш батериите.

Защо да работим за себе си

Предполагам се досещаш какви са предимствата да работим за себе си:

 • Шефът няма да ти налага глупави задачи и никога няма да те е страх, че ще те уволни.
 • Винаги знаеш какво те очаква, защото зависиш единствено от себе си.
 • Никога извънредният труд няма да ти тежи толкова, колкото ако работиш за друг.

С две думи – ще усетиш прилив на енергия, когато намериш силата си!

Най-голямото предизвикателство при стартирането на собствен бизнес е да свикнеш с този несигурен начин на живот. Възможно е да се срещнеш с майката на всички видове стрес – привършването на парите.

Предизвикателство е и да се справиш с коментарите на приятелите от сорта на „Е, как върви бизнесът, колко ти е печалбата този месец?” Да, предприемачеството ще те откъсне от социални контакти с някои хора, може да доведе до лека изолираност и стрес понякога.

Защо да работим за себе си

Наскоро се чух с приятелка, започнала свой бизнес в Лондон. Разговорът ни бе кратък:

–    Как върви бизнесът?

–    Ами, предусещам фалита ни.

–    А, спокойно, аз фалирах вече. Два пъти. Почвам бизнес за трети път с друга идея. Добре, че е съпругът ми да ме издържа.

Факт е, че и трудностите не са малко, когато работим за себе си.

Най-важното, преди да стартираш собствен бизнес, е да споделиш идеята си с половинката си. Жизнено важно е да го направиш. Освен ако не целиш да се разделиш с него/нея. Той или тя може и да не разбере налудничавите ти идеи, но поне ще можеш да спиш с чиста съвест.

Но когато идеята е издържана, а екипът – силен, всичко останало се преодолява.

Хората все още не се отпускат да правят интересни неща. У нас просто съществува ментална бариера, чувство за маловажност и голяма доза нещастие.

Трябва сами да създадем това, което липсва. Когато стартирахме семейния си бизнес – виртуални разходки на имоти, лично на мен ми липсваше тази възможност за виртуален оглед на имот. И започнахме.

Предприемачеството е приключение. Понякога болезнено приключение, но пък е приключение.

Чувал ли си за Гари Вайнерчук – ентусиаст, експерт по вино, който управлява успешно семейния бизнес (магазин за продажба на алкохол). Постигнал е всичко сам, а това всичко в момента възлиза на 50 млн. $ приходи годишно. Той споделя:

Знаете ли колко пъти на ден ме питат ,,Гари, кое бяло вино да сервирам с риба?‘‘. Повече от 10 000 пъти годишно. Мислите ли, че много ми харесва? Неее. Но си струва.

Пламтящият Гари казва:

Разбери собствената си ДНК. Трябва да създадеш своя марка и да останеш верен на нея.

Не съществува идеален момент, в който да стартираш собствен бизнес, както и няма идеален момент да създадеш семейство. Но колкото повече чакаш, толкова по-малко години ти остават, за да изградиш мечтаната фирма. Направи предприемачеството част от живота си, а не странично занимание.

Ако искаш да се наслаждаваш на планиран живот и се радваш да работиш за шефа си от 8 до 17, то по-добре засега си остани на служба от 8 до 17 часа.

Ако това не е твоя начин на живот, се вслушай в думите на Лао Дзъ:

Ако искаш да си щастлив един ден – напий се,

Ако искаш да си щастлив 1 година – ожени се,

А ако желаеш да си щастлив колкото земни дни имаш – стани градинар.

Защо да работим за себе си
Е, време е да посадиш своето семенце. Открий какво обичаш да правиш и намери някой да ти плаща за това!

Източник: LinkedIn

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Цветелина Трендафилова

Занимавам се с маркетинг от 2005 г., а с дигитален маркетинг от 2014 г. Пристрастена съм към иновативни проекти, екология и Италия. Вълнувам се дали мога да променя нещо в ежедневието ни. Вярвам, че животът ни е такъв, какъвто си го направим, както се казваше във филма ,,La vitta e bella‘‘.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader