Фрийланс . 3 минути

Как да изградя привлекателен профил във фрийланс платформа?

Как да изградя привлекателен профил във фрийланс платформа

Ако сега започваш да търсиш работа онлайн, ще се сблъскаш с предизвикателството да направиш профилите си интересни за потенциални клиенти. Независимо коя фрийланс платформа избереш, за да предоставяш услугите си, е важно да отделиш време да изпипаш детайлите, за да увеличиш шансовете си за по-високи доходи.

В тази статия на Neftelimov.com ще преминем през стъпките, които да предприемеш, когато стартираш фрийланс кариерата си. След това ще се спрем на три от най-популярните платформи за работа:

  1. Upwork,
  2. Fiverr,
  3. Linkedin.

Всеки от тези уебсайтове има своите уникални елементи. При всички случаи създаването на акаунт, който да отразява уменията ти по креативен и приканващ начин, е ключово за намирането на работа на свободна практика.

8 стъпки за изграждане на привлекателен профил във фрийланс платформа

#1 Професионална профилна снимка

Първото нещо, на което клиентите обръщат внимание, когато посетят даден профил, е снимката. Това е така, защото тя дава визуална представа за човека и съответно, доколко може да му се има доверие.

Когато избираш каква снимка да използваш за акаунта си, обърни внимание на високото качество и заложи на добронамерената усмивка. Това ще те представи като фрийлансър, който може да свърши зададената му работа отлично и в точно определения срок. Целта ти е да създадеш позитивност.

#2 Примамливо заглавие и подробно описание

Заглавието на услугата, която предлагаш, трябва да бъде кратко, ясно и убедително. Ако нямаш опит в онлайн средите, е важно да знаеш, че в много случаи дали ще те наемат или не зависи от самочувствието, което демонстрираш.

За да можеш да си конкурентен, е добре да включиш ключови думи, за да може твоя профил да бъде откриван по-лесно. За тази цел можеш да използваш инструментите, които самата платформа предоставя или да прегледаш профилите на други фрийлансъри за повече идеи.

За да могат твоите клиенти да добият конкретна представа за това какво предлагаш, описанието е от съществено значение. Много по-лесно и продуктивно е и за двете страни, когато детайлите са изяснени в дълбочина. Така не се налага да разменяте излишни имейли и съобщения, което би забавило сътрудничеството ви.

#3 Портфолио – нужно ли ми е?

Понякога начинаещите във фрийланса пропускат да добавят портфолио в своя акаунт. Причината за това може да е липсата на опит или защото не смятат, че е необходимо. Независимо от мотивите, истината е, че портфолиото влияе на представянето ти пред компаниите, предлагащи работа. Ако все още нямаш завършени поръчки, можеш да добавиш собствен проект, който да служи като пример за професионализма ти.

Всяка една част онлайн присъствието ти дава възможност да се подобриш и изградиш цялостен имидж. След като вече натрупаш изпълнени проекти, ще можеш да използваш предишната си работа в онлайн портфолиото си. Избери поръчките, от които хората са останали най-доволни, за да подобриш качеството на профила си онлайн.

#4 Фрийланс умения и опит

Когато говорим за създаване на успешен профил във фрийланс платформа, уменията, които притежаваш, са това, което директно оказва влияние върху избора на клиентите.

Най-успешната стратегия е да заложиш на позитивите, които са свързани както с работата онлайн, така и с конкретната сфера, в която предлагаш услуги.

Фокусирай се само върху уменията ти в областта и ги опиши подробно, за да можеш да подчертаеш опита си като професионалист. Например, ако услугата ти е изработка на уебсайтове, това, че притежаваш шофьорска книжка, няма връзка с работата ти, и можеш да го пропуснеш.

#5 Отзиви и оценки

Онлайн отзивите са модерен начин да определяме и комуникираме качеството на продуктите и услугите. Като предоставящ услуги, за теб ще е предимство да имаш положителна обратна връзка относно работата си.

В началото оценките ще са по-малко, тъй като няма да си натрупал достатъчно опит и доволни клиенти. За да можеш обаче да получаваш повече отзиви, лесен и изпитан трик е да поканиш директно клиент да оцени услугата ти, тъй като това е важно за твоя бизнес.

Според проучване на Harvard Business Review от март 2023 година, директната покана по имейл за оставяне на отзив има 8% ефективност. Но пък за сметка на това ще премести оценките към средата на скалата вместо в двете крайности.

Подканите по имейл непропорционално предизвикват умерени отзиви, тъй като изключително доволните от услугата е по-вероятно да оставят оценка по собствено желание. ~ Harvard Business Review

#6 Добави уникално умение или бонус

Дотук всичко е ясно – снимка, портфолио и кратко описание на услугите ти. Истински успешните фрийланс акаунти, обаче, се отличават с това, че съдържат и нещо отвъд стандартното.

Представи си, че си на мястото на клиента. Кое би те заинтригувало повече:

Профил на фрийлансър, който има опит и може да ти даде нещо допълнително за парите ти, или някой, който изглежда съвсем обикновено, почти банално?

Например, много по-интересно би било да предложиш услугата си за определена цена, след което да добавиш малък безплатен бонус. Или да напишеш в описанието или заглавието на услугите си, че предлагаш нещо, което конкурентите ти не могат.

Оригиналността е начин да се откроиш сред конкуренцията и да накараш бъдещите клиенти да изберат точно теб сред многото други.

#7 Как да определя цените?

Досега обсъждахме подробностите относно информацията и опита, които да включиш в своя профил в избраната от теб фрийланс платформа. Но как да решиш колко струва услугата ти?

  1. Не слагай по-ниска цена поради липса на опит. Това, че сега стартираш съвсем не означава, че трябва да се отрази на заплащането ти. Със сигурност ще вложиш същото, ако не и повече старание от колегите си, което трябва да бъде отразено и финансово.
  2. Проучи пазара и цените за подобни услуги. Разгледай какво се предлага онлайн в твоята сфера и виж на каква база те формират своите цени. Така ще имаш представа в какви граници можеш да се движиш.

#8 Потопи се във фрийланс средите

За да натрупаш опит и да знаеш какви са новостите на онлайн пазара на труда, можеш да комуникираш директно с хора, предлагащи услуги на свободна практика.

Можеш да ги намериш в групи в социалните мрежи, като Facebook, в Linkedin, в сайтове или форуми за дистанционна работа от вкъщи. Каквото и да избереш, кратък чат с някой, който има повече опит, може да ти отвори очите за неща, до които иначе би ти отнело много повече време да достигнеш сам.

Кои фрийланс платформи да използвам?

Онлайн има много платформи, на които можеш да откриеш работа. Но нека разгледаме по-подробно три от най-често използваните, от които можеш да избереш, в зависимост от целите си. Всяка от тях има своите предимства и недостатъци, но и трите са напълно безопасни от финансова гледна точка и защита.

Когато избереш подходящия вариант за теб, се фокусирай само върху конкретната платформа. Разучи как работи, изпробвай различни функционалности, разглеждай, прегледай центъра за помощ. Ако предпочиташ да гледаш видео, в YouTube има много полезни материали, които да те насочат към най-добрите стратегии за успех.

#1 Fiverr

Fiverr е платформа, в която можеш да публикуваш т. нар. „гигове“ за определена цена.

Услугата, която предлагаш и продаваш на пазара, се нарича „гиг“. Твоят гиг е възможност да покажеш таланта си пред потенциални купувачи и да им предоставиш цялата информация, от която може да се нуждаят, преди да изберат да направят поръчка при теб. ~ Fiverr

Този тип икономика е подходящ за теб, ако имаш маркетинг умения и знаеш как да продаваш. Създаването на гиг, като следваш стъпките по-горе, е само началото. След това е необходимо да се рекламираш и да предлагаш услугите си директно на заинтересовани лица.

За кого е подходящ Fiverr: Ако искаш фирмите да те намират сами чрез търсачка или през уебсайтовете, в които се рекламираш, това е варианта за теб.

#2 Upwork

За разлика от Fiverr, тази платформа предлага и варианта за кандидатстване по проекти от фирми или частни лица. Можеш да използваш търсачката и филтрите на Upwork, за да намериш подходящи проекти, по които да кандидатстваш.

Освен многообразието от оферти, уебсайтът разполага със собствена система за наддаване, която използва т. нар. „Connects“. Всеки месец ще получаваш в акаунта си 10 Connects, а ако са ти необходими още – има възможност да ги закупиш.

Друга полезна опция на Upwork е, че можеш да създадеш собствен проект, като опишеш услугата, и съответно купувачите ще се свържат директно с теб. Това ще ти спести време, което би отделил за търсене на отдалечена работа и кандидатстване.

За кого е подходящ Upwork: Ако търсиш разнообразие от функционалност и оферти и искаш да навлезеш бързо в света на онлайн работата, тази компания може да те въведе.

#3 Linkedin

Споменавам го накрая, защото освен платформа за работа Linkedin е и социална мрежа. Този уебсайт се различава по няколко направления от предишните два.

Можеш да търсиш работа директно и да зададеш нотификации, които да получаваш по имейл за наличните позиции. Така ще можеш да следиш и бързо да реагираш, ако има подходяща оферта за теб.

Друго предимство е, че възможностите за създаване на нови контакти са огромни. Този уебсайт представлява уникална социална медия, изцяло посветена на търсенето и предлагането на работа, а онлайн офертите се умножават, особено след пандемията.

За кого е подходящ Linkedin: Ако искаш да съчетаеш офертите за работа с комуникацията и новините в сферата, тази платформа е за теб.

Заключение за изграждането на профил във фрийланс платформа

Създаването на доходоносен фрийланс профил отнема време, но с правилната нагласа и информация, ще можеш да получаваш стабилни приходи онлайн. Възползвай се от всяка възможност да представиш таланта си и да разрастваш клиентелата си.

След като вече се установиш в сферата, работата ти ще стане доста по-непретенциозна и приятна. Всяко начало е трудно и при всеки развитието е различно. Някои хора успяват да попаднат на редовни клиенти в рамките на седмици или месец, докато при други, е нужно повече време. Независимо от кои си, работата на свободна практика си заслужава и инвестицията във време винаги се отплаща.

Разбери също 9 изпитани съвета за продуктивност, които всеки фрийлансър трябва да знае

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Нели Парашкевова

Нели Парашкевова е фрийлансър и създател на сайта bg.theworkmaster.com, който включва съвети за хора търсещи работа от вкъщи, информация за работодатели и софтуер за продуктивност. Дистанционната работа е нейна страст и тя е работила по различни проекти с едни от най-големите фирми в сферата. Тя харесва този начин на живот и е щастлива да предоставя полезни ресурси на начинаещите в тази област. Пътуването е едно от нейните хобита и тя обича да работи от различни локации.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader