Маркетинг и реклама . 1 минутa

Какво е индивидуализиран маркетинг и как дава стойност за потребителите?

Какво е индивидуализиран маркетинг и как дава стойност за потребителите

В днешната статия за маркетинг и реклама ще обърнем малко повече внимание на индивидуализиран маркетинг, който се явява в днешните условия и мощна конкурентна стратегия за създаване на повече стойност за потребителя от страна на организацията.

Може да се каже, че всеки един потребител представлява и отделен пазарен сегмент, със своите уникални потребности и желания. Именно това разбиране стои и в основата на така наречения „индивидуализиран маркетинг“.

5-те променливи за сегментирането на пазара:

  1. Покупателни възможности на потребителите.
  2. Потребителско поведение.
  3. Желания на потребителите.
  4. Географско местоположение.
  5. Потребителските предпочитания.

Естествено не всички производители/продавачи намират за рентабилно приспособяването към всеки отделен потребител. Вместо това, те разделят пазара на класове, различаващи се в общите си изисквания към продукта/услугата и реакции спрямо пазара.

Поради тези причини производителите възприеха формата на „масово приспособяване” към индивидуалните изисквания на потребителите, т.е. на масова основа да се произвеждат индивидуализирани продукти, отговарящи на изискванията на всеки отделен потребител.

Тази концепция е твърде важна в стратегическо отношение, защото в днешно време всеки от нас обича да показва индивидуалността си чрез продуктите, които купува. Затова е много важно в стратегически аспект маркетингът на организацията постоянно да създава и нови системи за индивидуализиране на продуктите. Това вече масово се прилага в сектори като автомобили, колела, дрехи, хранене, мебели и други.

Производителите дават възможност на потребителите пряко да участват в проектирането и производството на продукта, който желаят.

Същото важи и за сектора на услугите, които могат успешно да бъдат пригодени към желанието на потребителя.

индивидуализиран маркетинг

Важно е да се отбележи, че в случаите на стандартен продукт/услуга производителят може успешно да се диференцира от конкурентите си, като предложи на съответния потребител и специално подготвен за него офертен микс, включващ:

  • условията на доставка;
  • начините на плащане;
  • обучение;
  • гаранции;
  • сервиз и др.

В заключение: Индивидуализираният маркетинг в днешните условия може да бъде прилаган като мощно конкурентно средство и надежден начин за сегментиране и позициониране на пазара.

В предишната маркетинг статия разбрахме кой е по-добрият стратегически маркетинг подход за една организация – ориентиран към потребителите или към своите конкуренти. На Neftelimov.com можеш да научиш повече за новите тенденции в маркетинга. 

Източник: LinkedIn

Редактор: Цветелина Тодорова

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Тодор Арсов

Тодор Арсов има богат опит в областта на Бързооборотните потребителски стоки и Услугите. Работил е за компании като Johnson & Johnson, Seagram, Martini & Bacardi Group и много други. Дейностите за маркетинг подпомагане може да видиш на Arsov Marketing. В своите статии Тодор ще разгледа най-важните концепции, методи и инструменти на Класическия маркетинг.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader