HR . 1 минутa

По-висока производителност на работното място: Как се постига?

производителност, офиса, работно място, решение, справим

Днес ни гостува Кирил Йовев от webselo.com. Писател. Интересува се от приложна психология, а в професионален план се занимава с дигитален маркетинг, като чрез него съчетава големите си страсти – психологията и технологиите. Ще ни сподели дали може да се научим да бъдем по-конкурентоспособни и продуктивни в ежедневието си без за целта да залагаме здравето и психиката си на карта. Можем ли наистина да увеличим своята производителност? Разбери сега:

Лидерската роля е насочена към създаването на такава среда, подтикваща хората към по-голяма инициативност, която да ги тласка напред към осъществяването на все по-успешни проекти. Независимо от служебната позиция, по-амбициозните сред нас мечтаят за повече време и по-добра организираност, позволяващи изпълняването на ежедневните задачи много по-ефективно и отговорно.

Ако погледнем от другата страна на нещата обаче, липсата на достатъчно време за свършване на Х задачи на работното място карат по-упоритите сред нас да жертват в големи степени свободното си време. В резултат на това, често работата и проблемите биват пренасяни у дома. А кариерата и личното време не бива да бъдат смесвани – и двете заслужават своето време, но това трябва да се случва по отделно, разбира се.

производителност, офиса, работно място, решение, справим

По-добрата производителност на работното място може да се постигне без за целта да се жертва нито свободното време, нито сънят.

И ти можеш да се събуждаш с желание и мотивация за успешни проекти, предадени на време, без да страдаш от недоспиване. И всичко това може да върви ръка за ръка със социалния ти живот, интереси и хобита.

Професионалните и личните взаимоотношения не бива да се използват като взаимозаменяеми думички. Фразата „това е просто бизнес” и/или „не го приемай лично, така е в бизнеса” ни служи като прекрасен пример, доказващ необходимостта от разграничаването им.

Така ще можем да избягаме от напрежението и стреса, често отключвани именно вследствие на безбройните проекти с твърде кратък срок за изпълнение, провлачване на задачи и т.н.

производителност, офиса, работно място, решение, справим, стрес

Съществува ли универсално решение за справяне с ниската производителност в офиса?

Абсолютно и категорично „НЕ”. От първостепенно значение е и изграждането на индивидуална представа за кариерно развитие по собствен образ и подобие. Именно поради тази причина е необходимо, дори задължително, да намерим себе си в тълпата, да стигнем до извода какво точно искаме да постигнем в живота си и в крайна сметка – да вървим в тази посока.

Ключов елемент е следването на собствения подход, кореспондиращ си чудесно в съответната нишка, в която се развиваме. Индивидуалните ни различия и особени черти в характера ни правят толкова необикновени и различни едни от други.

Нещо повече, от тях са изведени два типажа хора:

  • Едните, фокусирани върху междучовешките взаимоотношения;
  • Другите върху самите процеси, благодарение, на които Х идеята/проектът вижда своята реализация.

Хората, ориентирани по-скоро към човешките взаимоотношения, като че ли повече биват засегнати от резултата от Х проект, докато вторият тип сякаш се повлиява повече от самите стъпки, а не от цялостния резултат и усилията, вложени в дадена екипна работа.

Тези два вида психологически профила, разделящи ни на два типажа, съвсем не може да индикира за по-висока или по-ниска производителност нито при единия, нито при другия тип. Тук сякаш става дума за нещо съвсем различно – фокусът пада върху съществуването или липсата на основно умение, ценящо се в бизнеса, наречено „гъвкавост”.

Наличието на този „бонус” спомага за по-бързото, качествено и ефективно изпълнение на списъка със задачки от А до Я. Именно когато същността е в хармония с кариерните ни стремежи и вървим към това, за което сме се борили и искали, то тогава крайният резултат винаги ще бъде изключително позитивен, интересен и най-важното: по-успешен от всякога!

Индивидуалният подход е от значение

Добрите мениджъри са наясно с обстоятелството, че потенциалните му служители и колеги се различават със своите интереси, характер, начин на мислене и капацитет. Ето защо добрите мениджъри подхождат индивидуално към кандидатстващия за дадена позиция. Когато работим това, което обичаме – резултатите ще бъдат налице!

Персоналният подход, от друга страна, може и да усложни в известен смисъл служебните ангажименти, превръщайки ги в доста по-предизвикателни. Ролята на най-добрите мениджъри в случая въобще не е свързана с раздаването на заповеди от началото до края на работния процес.

Напротив – тяхната задача е да създават среда, в която служителите (колегите им) да успеят да намерят комфорт и мотивация за довеждането на задачите до техния успешен край.

Това правило работи и в двете посоки – липсата на подходяща работна среда, в която служителите да се чувстват спокойни, ще преобрази офиса в изключително неприветливо място, където всички ще се чувстват изтощени и демотивирани.

производителност, офиса, работно място, решение, справимпроизводителност, офиса, работно място, решение, справим

Креативното мислене тласка към развитие

Професионалното израстване не само че съдейства за ежемесечното набъбване на банковата сметка, ала и спомага за издигането в служебната йерархия. Наред с всичко това, себеусещането, креативният и нестандартен подход и мисъл дават възможност и за личностно (духовно) развитие. Липсата на „усет за нещата” бива сериозна пречка към осъществяването на целите в бизнеса. Служебната позиция не бива да се приема чисто и просто като временен способ за набавяне на материални облаги. Кариерата трябва да ни представлява индивидуално, защото тук говорим за себеизразяване.

Технологиите в офиса: Пречат или помагат на производителността ни?

Посредством технологиите ние успяваме да се свързваме с приятели и близки. Именно благодарение на тях можем да комуникираме с преките си началници по лични и професионални въпроси. В случай, че служебната ни позиция изисква от нас 100% отдаденост на технологиите, тогава несъмнено би било доста трудно да откъснем очи от екрана на смарт устройството, което понастоящем ползваме.

Освен това, изкушението от проверка на личния профил и съобщение в социалните медии нараства с всяка изминала секунда.

производителност, офиса, работно място, решение, справим
Ето защо поставянето на собствени граници в това отношение може да реши веднъж завинаги въпроса с лошата концентрация, отдаденост и ниска производителност на работното място.

Подходи, разрушаващи креативността и производителността ни

Понякога се оказва също, че допускаме доста очевидни грешки, които на практика смазват потенциала, мотивацията и креативността ни на работното място.

Прекомерна самокритичност

Проблемните задачи или пречки в работния процес понякога действително водят до съмнение в индивидуалните умения в офиса. Оттук често се заражда и съвсем естествената реакция да анализираме детайлите  с цел разкриване на слабите им черти.

Идеите не могат да бъдат лош подход

Предлагането на идеи надали може да бъде лош подход. Напротив, дори понякога и представени доста аматьорски, трудно могат да бъдат категоризирани като „лоши”. Все пак това показва креативност, самоинициативност и желание за развитие и доказване.

„Прегряването” води до ниска производителност

Изключително често срещана грешка, допускана масово от толкова много хора. Нуждата от лека пауза буквално ще презареди батериите ни и ще ни направи по-ефективни и производителни на работното място. И обратното, мозъчното прегряване не само че няма да ни позволи да довършим качествено дневните си задачки, но и ще намали чувствително възможността ни да се концентрираме достатъчно върху проектите.

П.П.: Желая ти да бъдеш продуктивен и позитивен, защото едното захранва другото!

Също така знаеш ли: Техниката за креативност: Брейнсторминг

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader