Фрийланс . 2 минути

9 изпитани съвета за продуктивност, които всеки фрийлансър трябва да знае

9 съвета за продуктивност които всеки фрийлансър трябва да знае

Голяма част от фрийлансърите напускат корпоративния свят именно, защото искат да разполагат с времето си, да могат да си позволят гъвкавост и продуктивност, да работят тогава, когато поискат, а не когато шефът им каже, че трябва.

В същото време, трябва да признаем, че да правим повече за по-кратко време е умение, което напълно може да промени играта. Именно то може да ни даде свободата и гъвкавостта, които искаме на първо място… без това да повлияе непременно на доходите ни!

Но как да стигнем до там? Как да вършим повече неща за по-малко време? Как да разполагаме с повече време за себе си без това да влияе на работата ни?

В следната статия за Neftelimov.com споделям 9 изпитани от мен съвета за продуктивност, които всеки фрийлансър трябва да знае.

Действай СЕГА – #1

Ако изпълнението на една задача ще ти отнеме 5-10 минути, направи я веднага. Така ще намалиш значително списъка си със задачи, ще почувстваш, че си свършил работата и ще елиминираш стреса, който ти носи дългия списък с ангажименти.

Когато една задача се появи и знаеш, че тя ще ти отнеме малко време, просто я направи веднага.

Изяж жабата – #2 от 9 съвета за продуктивност, които всеки фрийлансър трябва да знае

Аз съм голям фен на книгите на Брайън Трейси. Бях и на лекцията му в София през 2016-та година.

9 съвета за продуктивност които всеки фрийлансър трябва да знае

Един от най-добрите съвети за продуктивност идва от Брайън Трейси и неговата книга „Изяж жабата”. Според него, първата задача, която трябва да изпълним за деня, е онази, която изисква най-много усилия и енергия от наша страна.

Накратко, първо изпълнявай най-сложните задачи.

Така останалата част от деня ще ти се струва по-лека и забавна. Опитай за 30 дни и ще видиш как продуктивността ти рязко ще се покачи.

Определи си време за фокусирана работа – #3

Този лесен трик на Марио Пешев от Devrix ни спестява много главоболия и ни позволява да организираме много по-добре работата си, като вършим повече за по-малко време. Ето какво гласи той:

Блокирай поне два часа на ден за фокусирана работа. Работата като фрийлансър изисква покриване на множество дисциплини – от маркетинг и продажби през управление на проекти до финансово планиране. Това лесно може да излезе извън контрол без правилната подготовка. Въпреки нуждата да прескачаме между различни задачи в рамките на деня, отделянето на фокусирано време за важна работа ще доведе до последователен прогрес и отхвърляне на ежедневна работа с минимални забавяния във времето.

Вече близо година следя отговорите, които Марио дава в сайта за въпроси и отговори Quora и научих доста интересни неща от него.

Първо най-важното – #4 от 9 съвета за продуктивност, които всеки фрийлансър трябва да знае

Когато работиш като фрийлансър, имаш много задачи, с които трябва да се занимаваш. Така понякога е трудно да избереш кое нещо да свършиш и кое да отложиш за по-късно. Това, обаче е ценно умение, защото ти помага да организираш задачите си по-лесно, а накрая да се чувстваш максимално удовлетворен от свършената работа.

Как да разбереш кои задачи са по-важни от други?

Поставяй на първо място задачите, които имат краен срок и онези, които трябва задължително ти да свършиш. След това се заеми с онези, които не са чак толкова спешни, а задачите, които може да делегираш, нека бъдат свършени от друг.

9 съвета за продуктивност които всеки фрийлансър трябва да знае

Разпредели енергията в правилното време – #5

Много важно е, когато имаш дадена задача за изпълнение, да я правиш с правилната енергия. Така ще можеш да я свършиш по най-добрия възможен начин. Например, ако сутрините си по-креативно настроени, върши креативната работа тогава и остави задачите свързани с мислене и анализи за след това. Или обратно.

Експериментирай, за да намериш златната среда за себе си, а след това ще видиш как ще вършиш задачите си много по-лесно и бързо.

Създай си рутина – #6 от 9 съвета за продуктивност, които всеки фрийлансър трябва да знае

Рутината е едно от най-важните неща за всеки фрийлансър. Тъй като нямаш шеф, който да ти казва кога трябва да свършиш дадената работа, тази задача се пада на теб самия. Ако искаш да се справяш с работата си, както трябва, определи си точен час, в който да започваш работа и в който да свършиш да работиш. Трябва добре да познаваш себе си, за да можеш да го направиш.

Знаейки в кои часове си най-продуктивен, ще можеш бързо и лесно да изградиш ежедневна рутина, която ще ти помогне да вършиш по-бързо работата си.

9 съвета за продуктивност които всеки фрийлансър трябва да знае

 Събуждай се и си лягай по едно и също време – #7

Лягането и ставането в точно определени часове всеки ден ни помага да бъдем по-организирани и същевременно ни повишава продуктивността.

В зависимост от типа на работата, която вършиш, определи най-добрия час за ставане сутрин. След това върни часовника си 7-8 часа назад и вече имаш часа, в който най-късно трябва да си легнеш. Така определени, ще ти бъде много по-лесно да се организираш през деня и вечер, когато приключиш с работата си.

Кого заблуждаваме? Всеки човек е различен и ден с ден не си прилича… Избягай от клишето за 8 часа сън.

Аз лично, когато съм спортувал интензивно през деня, винаги си давам 30-40 минути повече сън, за да може да се възстанови тялото ми.

Знай кога да спреш – #8

Случвало ли ти се е да четеш книга и когато стигнеш до края на една страница да не помниш изобщо какво си прочел?

Това е така, защото мозъкът ти е уморен, а фокусът, изчезнал. В тези моменти е много по-добре да спреш, вместо да продължаваш да хабиш енергия. Ако откриеш, че губиш време и не можеш да се фокусираш, се отдръпни от тази задача за около 10 до 60 минути. Изпий чаша вода, разходи се, направи малко лицеви опори или клекове. Когато се върнеш, ще си по-фокусиран да работиш по-бързо и да изпълниш дадената задача за по-кратко време.

Намери нещото, което на теб ти помага да се концентрираш по-лесно – #9

Всички приложения и съвети на света нямат сила, ако не може да накараш мозъка си да се фокусира върху работата. Ето защо е добре да имаш нещо, което да те кара да се настроиш на работен режим. Може да са чифт слушалки, които спират звука на всичко останало около теб. Или пък определена поза, която ти помага да се концентрираш по-добре (никой не е напълно концентриран, когато работи на дивана).

Открий твоето нещо и накарай мозъка си да работи за теб!

Всички тези 9 изпитани съвета за продуктивност могат да бъдат работещи, ако спазваш един основен принцип:

Планирай деня си предварително.

Може да е вечерта преди да заспиш…

…или сутрин, веднага след като се събудиш.

Важното е да го правиш без нищо да те разсейва…

…и преди задачите на деня да са те завладели напълно.

В тази връзка виж също Рецептата за постигане на цели в 5 стъпки

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Георги Тодоров

Георги Тодоров е основател на ThriveMyWay.com – уебсайт, показващ успешни стратегии за дигитален маркетинг. Георги редовно е търсен от много компании, които се стремят да разработят и подобрят своите стратегии за SEO и изграждане на връзки, за да постигнат растеж. Специализира в Off Page SEO и винаги можете да го потърсите за консултация. Когато Георги не работи, е сред природата, учи нещо ново онлайн или пътува.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader