Фрийланс . 2 минути

Работа на свободна практика: Какво трябва да знаем за нея?

човек с работа на свободна практика

Професиите на бъдещето са тук! Представял ли си си как няма нужда да работиш в офис, защото целият свят е твоето работно място? Работа на свободна практика!

Пътуваш с един куфар, лаптоп и изкарваш пари. Откъде пък се взеха те? Ами, отделяш по няколко часа на ден да си на лаптопа. Тук въображението сдаде багажа, а? Не можеш да ми кажеш какво работиш.

Предполагам си представяш:

 • Интернет магазин;
 • много таблици;
 • диаграми и цифри;
 • популярност;
 • блогове;
 • маркетинг стратегии.

Пълна каша! Не казвам, че със сигурност това са били твоите представи за професия на бъдещето. За повечето тази работа обаче е доста неясна. В тази статия на Neftelimov.com ще ти представя един нов вид работническа класа – работници на свободна практика или фрийлансъри.

Къде се намират работещите на свободна практика?

Те са навсякъде. Според последното проучване на FreeTrain:

 • В САЩ работят 53 милиона души на свободна практика – 34% от националната работна сила.
 • Във всички сектори работят 1,4 милиона британски фрийлансъри. Това е 14% ръст през последното десетилетие.
 • Броят на фрийлансърите е нараснал с 45% от малко под 6,2 милиона на 8,9 милиона през 2013 г., което ги прави най-бързо развиващата се група на пазара на труда в ЕС. Според Групата на Професионалните Изпълнители, Испания и Словакия имат 13% процента на самостоятелна заетост, а Италия има 21% процента.
 • Японският кабинет изчислява, че до 3,4 милиона души работят като фрийлансъри или около 5 процента от 66-милионната работна сила на нацията.

Наблюдава се постоянен растеж в броя на служителите на свободна практика и цифрите ще продължават да растат. Има ли точно определение за думичката „фрийланс“?

Речникът на бъдещето по въпроса с работата на свободна практика

Фрийлансър е термин, използван да се обозначи един независим работник. Това е самостоятелно заето лице, което предлага услуги срещу заплащане и не е непременно ангажиран с определен работодател дългосрочно.

Работа на свободна практика от вкъщи

Работникът на свободна практика може да не е официално нает от друга компания, но може да бъде възложен на подизпълнители от други предприятия. Обичайно за фрийлансърите е да работят по няколко проекта наведнъж и си имат портфолио сайт, където си описват всички услуги и проекти, по които са работили. Ето 7 причини защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт.

БЕЛЕЖКА: Някои договори могат да ограничат с кого друг може да работи фрийлансъра, докато завърши проекта.

Заплащането може да бъде на:

 1. Почасова тарифа.
 2. Дневна тарифа.
 3. Проект.

Как се започна с тази работа на свободна практика?

Нашите най-ранни писмени доказателства за „свободна практика“ идват от Айвънхоу на сър Уолтър Скот, в който един лорд се позовава на платената си армия от „свободни свободи“.

Когато терминът за пръв път навлезе в английския език в началото на 1800 г., той се използва за обозначаване на средновековен наемник, който ще се бие за тази нация или човек, който му плати най-много. Нашите най-ранни писмени доказателства за тази употреба са в романа на сър Уолтър Скот, Айвънхоу, където феодал се отнася към платената армия, която е събрал:

Предложих на Ричард услугата на моите наемни войници и той им отказа – ще ги заведа до Хъл, ще се захвана за корабоплаването и ще се отправя към Финландия; благодарение на оживените времена, човек на действието винаги ще си намери работа.

Мога ли да се издържам чрез фрийланс?

Да, разбира се! Важно е да отбележа, че в този случай доходите са нередовни. В началото на твоята кариера ти си един новоизлюпен „специалист“ и никой не е чувал за теб все още. Изграждането на доверие и социално присъствие оказват голямо влияние върху бюджета.

Моят съвет е да не напускаш работното си място, преди да поставиш здрави основи. Това ще предотврати доста неприятни преживявания.

От друга страна, един работник на свободна практика с (много) опит зад гърба си не би се притеснявал толкова за пари. Тези хора са се установили на пазара и услугите им са търсени. Когато стигнеш до този момент, ще празнуваме заедно!

Какви видове работа на свободна практика има?

Най-различни и можеш да си избереш повече от един. Много работници на свободна практика притежават 2-3 основни умения, чрез които си изкарват хляба. Ето списък с някои от по-известните типове фрийлансъри:

Милиони компании по целия свят се нуждаят от хора, които могат да изпълняват различни проекти. Ако притежаваш необходимите умения за извършване на подобни услуги, необходимо е да помислиш за навлизане в пазара на свободна практика.

Предимства при работа на свободна практика

Сега ще споделя малко личен опит. Не всичко е цветя и рози, но за мен трудностите само правят играта по-интересна.

Гъвкавост и удобство

Тук нямаш точно определени работни часове. Ти си шефът. Например аз съм ученичка. Имам две смени, бизнес и социален живот, което означава, че трябва да разпределям времето си умно.

Изготвянето на редакционен календар улесни работата ми. Отделно винаги си нося:

 1. Тефтерче.
 2. Онлайн календар.
 3. Списък със задачи.
 4. Google Docs.

Има стотици приложения за управление на времето, водене на записки и т.н. Избери си 2-3 и си улесни живота.

при работа на свободна практика сам си разпределяш времето и задачите

Право на избор

Не е нужно да приемаш всяка работа, която ти предлагат. В началото е хубаво да определиш с какво ще се занимаваш и да бъдеш по-специфичен.

Например: B2B Уеб Писател | Дигитален маркетинг

 • B2B означава „бизнес към бизнес“. Отнася до продажбите, които правиш за други предприятия, а не за отделни потребители. Продажбите за потребителите се наричат ​​продажби „бизнес-потребител” или B2C.
 • Уеб писател показва, че този човек създава съдържание за блог, уебсайт, онлайн списание и т.н.
 • Дигитален маркетинг е сферата, в която се специализира. Не можеш да пишеш за всичко.

След като изяснихме нещата със специализацията, можеш да разбереш защо не е нужно да приемаш всякакви заявки за работа. Ако пишеш за финанси, а ти предложат проект на тема „Здравеопазване“, напълно спокойно можеш да го отхвърлиш.

Изгражда характер

Да започнеш самостоятелен бизнес е трудоемко. Трябва да го развиваш сам (поне в началото), да посрещаш провали, отхвърляния и да рискуваш няколко часа сън на ден.

Ако си достатъчно луд, за да се пребориш с трудностите, ти гарантирам, че ще изградиш железен характер. Ето какво съдържа премиум пакета:

 1. Силна воля.
 2. Упоритост.
 3. Комуникационни умения.
 4. Умения за преговори.
 5. Отговорност.
 6. Дисциплина.
 7. Бърза мисъл.
 8. Самочувствие.

Цената? Освен гореспоменатите неща, можем да включим време и обучение. Ползи? 100% гарантирани.

Да пробвам ли?

Аз се питах същото. Изгарях от желание да започна подобно приключение. Не ми беше ясно какво ме очаква. Представях си просторни лъскави офиси в големи корпорации. Подписване на множество документи. Телефонни разговори и много нови запознанства.

Все още не съм стигнала до офисите и кориците на известни списания. Ала за нищо не бих заменила пътя, който извървях дотук. Всеки си има различен подход. На някои нещата им се получават по-бързо. Те първи достигат до върховете на сградите с отнемащи дъха гледки (тези офиси далеч не са крайната ти цел). Други се лутат дълго, преди да им проработят плановете.

Чуждите истории не трябва да влияят на твоето решение. Можеш само да черпиш знание от тях и да се вдъхновяваш. Решението дали да пробваш е изцяло твое.

Каквото и да направиш аз се радвам за теб, както и подкрепям и уважавам решението ти!

Предполагам ти се е случвало да смениш работното си място няколко пъти. Случвало ли ти се е все да не се чувстваш на място? И да желаеш да смениш отново работата си с надеждата, че в друга компания ще е по-различно и ще може да намериш себе си? В следващата статия ти изясняваме защо да работим за себе си?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Василена Василева

Бизнес B2B копирайтър Василена Василева е само на 15 години, но вече има над 3-годишен опит като копирайтър на свободна практика. Интересува се от дигитален маркетинг и брандиране. Работи в тясно сътрудничество с B2B и B2C компании, като им предоставя полезно и ангажиращо съдържание, което превръща читателите в клиенти. Когато не създава успешното бъдеще на фирми и предприемачи, чете книги, тренира карате и муай тай или се среща с приятели.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader