Бизнес етикет . 1 минутa

5 задължителни правила при видео разговор

5 задължителни правила при видео разговор

Видео разговорите са спасение за много бизнеси.

Особено сега в условията на социална изолация и дистанционна работа.

Тяхната специфика, която поставя специално внимание върху всеки участник, изисква определени правила.

Те са малко по-различни от тези за срещите на живо или пък говоренето по телефона.

Затова си струва да им обърнем внимание в следната статия за бизнес етикет на Neftelimov.com.

#1 Зрителен контакт по време на видео разговор

Много хора се чувстват неловко къде трябва да гледат при видео конферентен разговор, когато липсва директният очен контакт „на живо“. Основните препоръки са, ако в момента не говориш – гледай екрана на твоя компютър, а когато трябва да се включиш в разговора – погледни в камерата. Иначе рискуваш погледът ти да изглежда блуждаещ се и неангажиран с разговора.

#2 Не върши няколко неща едновременно

Мултитаскингът не е препоръчителен както при срещите очи в очи, така и във виртуалния видео разговор. Ако се изкушиш да отвориш чат или да прегледаш набързо новинарски сайт или блог, бъди сигурен, че ще те забележат.

#3 Обърни внимание на обстановката преди видео разговор

Много хора я подценяват, но тя е важна, защото би отклонила вниманието от разговора. Добре е да избягваш дивана или леглото, защото позата ти ще изглежда отпусната. Вместо това, седни зад домашното бюро или маса.

Фонът зад теб също е важен – ако има възможност някой да влезе внезапно или да мине зад гърба ти, избери друго място. Най-добре би било кътче с неутрален вид и непретрупано с лични предмети. Освен това, много софтуери за видео разговори позволяват опцията да замъглиш фона зад теб – проучи я.

#4 Облеклото е важно

Това, че си вкъщи, не означава, че трябва да стоиш по домашен пеньоар или анцуг пред камерата. Ако решиш да си с риза, не залагай на райето, защото във видеото създава неприятен визуален ефект. Добре е да носиш и панталони… за всеки случай.

#5 Гладен ли си?

Хапни преди това, защото храненето, дъвченето на дъвка и пушенето също са недопустими при този тип общуване.

Виж също 10 златни правила за имейл етикет

 Източник: LinkedIn

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Кристина Крънчева

Кристина Крънчева е международен консултант по корпоративен, бизнес етикет и протокол, основател и управител на СМ Consulting. През 2016 г. става Executive Coach на Marshall Goldsmith Stakeholder Centered Coaching. Лектор с повече от 15-годишна практика. Нейните обучения и семинари се ползват с изключително голям интерес. Сред индивидуалните клиенти на компанията са управители на български и международни фирми и политици. Кристина казва за двата вида етикет – социален етикет и бизнес етикет, че в бизнес етикета няма полове и всички сме равни, а в социалния етикет се проявява кавалерството.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader