Дигитализация в ресторантьорство: Ползи и нови възможности

Дигитализация в ресторантьорство Ползи и нови възможности

От начина, по който общуваме и пазаруваме до начина, по който се храним – дигитализацията е навсякъде около нас. Искаме или не, тя съпътства нашия живот и го улеснява доколкото това е възможно. Не подминава и темата, за която сега ще си говорим в Neftelimov.com, а именно за ресторантьорство.

От десетилетия дигиталните технологии оказват влияние върху световната ресторантьорска индустрия, но те започнаха я трансформират осезаемо едва през последните години. Възприемането на технологичния напредък позволи на много ресторанти да подобрят ефективността си, да добавят стойност към предлаганите услуги и да отговорят на изискванията на потребителите във все по-дигиталната ера, в която живеем.

Какви са тенденциите в сектора на ресторантьорство?

Ресторантьорството е промишлен сектор, който не само изпита тежките последици от неотдавнашните блокирания, свързани с пандемията от COVID-19, но също така видя на практика възхода на цифровите технологии. Както е известно, дигиталната трансформация обикновено засяга еднакво продуктите, процесите и бизнес моделите. Дигиталната трансформация на ресторантьорската индустрия засегна всичките ѝ сектори и ги промени, така че да служат по оптимален начин на нуждите на клиента. Към днешна дата, ресторантите трябва да покриват все повече технологични изисквания, да предоставят все по-персонализирани предложения на своите клиенти и да се стремят към по-голяма автоматизация, както и интеграция на своите системи.

Дигитализацията може да се наблюдава както във физическите обекти на ресторантите, така и онлайн. Един от начините, по които възприемането на технологията е помогнало на физическите пространства на ресторантите да работят по-ефективно, е чрез използването на сектори за самообслужване. Те стават все по-популярни навсякъде по света, тъй като могат да събират полезни данни за клиентите, да намалят разходите за труд и да намалят количеството на сгрешените поръчки.

Дигиталните менюта, QR кодовете и автоматизираните системи за резервация също се наложиха стремглаво в ресторантьорския бизнес. Те си пробиха път по време на пандемията от COVID-19 поради опасенията за здравето и хигиената, които затрудниха личното взаимодействие между работниците в ресторанта и клиентите. Същото може да се каже и за използването на безконтактните плащания. Най-големият регионален сегмент от пазарната стойност на безконтактните плащания в световен мащаб се държи от Далечния изток и Китай, които представляват около половината от цялата индустрия в световен план. Северна Америка държи следващия най-висок пазарен дял, следвана от Европа.

Друг сегмент, част от общия процес на дигитализация на ресторантите, са онлайн доставките на храна. Разрастването на този глобален пазар за доставки на храна, достигна невиждан ръст след пандемията от COVID-19. Много страни отбелязаха пик в доставките на храна от ресторанти през този период от време, тъй като храненето навън беше физически невъзможно. Страната с най-висок растеж в предлагането на този тип услуги е САЩ със 123 процента, следвана плътно от Русия и Канада.

Развитието на онлайн доставките на храна доведе и до разрастване на друг сегмент от ресторантьорството – пазара на призрачни кухни. Кухнята-призрак, известна още като тъмна кухня, облачна кухня или виртуален ресторант, е ресторант, който не предоставя услуги за хранене на място. Той е виртуален и разчита на приложения за доставка на храна – поръчки от уебсайт/уеб портал и/или обаждания, за да генерира продажби. Размерът на световния пазар на призрачни кухни се оценява на 43,1 милиарда щатски долара през 2019 г. и се прогнозира да достигне до 71,4 милиарда щатски долара до 2027 г.

места за клиенти в ресторант

Кои са най-важните дигитални технологии, които се наложиха в ресторантьорството?

Бизнесът обикновено дава приоритет на използването на технология, която води до продажби и задържане на лоялни клиенти. Например, по време на проучване от август 2020 г., северноамериканските фирми в сектора на хранителните услуги класираха най-добрите си предпочитания за трансформиращи технологии. Те включват интегриране на физическо, цифрово и мобилно пазаруване, стимулиране на лоялността на потребителите чрез идентификация и персонализиране на клиентите и увеличаване на автоматизацията на процесите за стимулиране на качеството и ефективността. Всички те са свързани с привличането и задържането на нови клиенти. Най-ниско класираната трансформираща технология беше „намаляване на разходите чрез устойчиви технологии“, която, макар и важна за потребителите, не се свързва директно с продажбите или лоялността им към марката.

Ползи за ресторантьорите

Като ресторантьор би трябва да знаеш, че успехът на твоя ресторант зависи от редица фактори, сред които твоята концепция, местоположение, специални предложения, меню, персонал и бизнес ноу-хау. Ако искаш да създадеш силна идентичност и да рационализираш операциите, помисли за внедряване на дигиталните технологии в ежедневната си работа.

За да се адаптира ефективно към дигиталната среда, твоят ресторант трябва да предоставя на лоялните си клиенти и на потенциалните си нови посетители съвременни и удобни услуги. Според доклад на DoorDash’s Restaurant Online Ordering Trends, най-малко 43% от потребителите предпочитат да поръчват онлайн през уебсайта или мобилното приложение на ресторанта. Това е много висок процент, който ще нараства стремглаво през следващите години.

Дигиталното меню елиминира необходимостта клиентите да чакат, за да бъдат обслужени. Позволява им да направят поръчка, докато седят удобно на своите маси. Всичко това подобрява потребителското изживяване.

6 предимства при използването на дигитално меню в сферата на ресторантьорство

 1. Елиминира разходите, свързани с отпечатването и дизайна на менюто, тъй като може автоматично да актуализираш менюто на ресторанта в приложението или уебсайта.
 2. Увеличава взаимодействието на твоите клиенти със страниците в социалните мрежи и уебсайтовете на твоя ресторант, като посещават връзките, които са ясно видими в горната част на менюто с QR код.
 3. Намалява оперативните разходи, тъй като цифровото меню позволява на клиентите на ресторантите да поръчват и плащат директно от мобилните си телефони, без да се налага да говорят със служител.
 4. Споделяне на отзиви за менюто на ресторанта в Google и в социалните мрежи.
 5. Интелигентното меню ти позволява да проследяваш клиентите си, като използваш силата на изкуствения интелект, като по този начин точно разбираш и анализираш поведението на клиентите си и как използват менюто.
 6. Изграждането на силна връзка с твоите клиенти е от съществено значение за увеличаване на продажбите на твоя ресторант. Интерактивното меню ти позволява да изградиш силна и устойчива връзка, като накараш клиентите да се абонират за бюлетина на твоя ресторант.

Всички тези страхотни функции се намират в дигиталните услуги на платформата TabL. Пълният пакет от функции предлага използването не само на интелигентно меню, а е въведение към пълна дигитална трансформация на ресторанта.

Наличието на дигитална система за поръчки и дигитално меню, обаче е само първата стъпка към удовлетворението на клиентите. Клиентите имат завишени очаквания, когато използват системата за онлайн поръчки. Те търсят специфични функции като добро изживяване при поръчка, множество опции за плащане и възможност за персонализиране на поръчки.

9 добри практики за успешна дигитална трансформация на твоя ресторантьорски бизнес

#1 Създай уебсайт на ресторанта

Изгради онлайн присъствие за твоя ресторант, като инвестираш в изработката на удобен, красив и функционален уебсайт. Уебсайтът може да включва софтуер за интерактивно меню на ресторанта с QR код, за да разшириш обхвата на бизнеса си. Уебсайтът на ресторанта позволява да популяризираш бизнеса си онлайн и да взаимодействаш с по-широка аудитория, без да се налага да контактуваш физически с тях. Може да публикуваш връзка към уебсайта си в местни директории за бизнес, хотели, заведения, доставчици на храна, ресторанти и други.

#2 Персонализирай QR кода на менюто си

Поддържай последователно своята бранд идентичност, като включиш меню с QR код с логото на твоя ресторант. Освен това внедряването на QR меню ще доведе до увеличаване на твоята ключова среда за ангажиране с клиенти, като същевременно придава индивидуалност на твоя физически ресторант. Освен това е модерно и е чудесна маркетингова стратегия.

#3 Създай удобна за потребителя страница за поръчки

Клиентите могат да използват своите смартфони, за да сканират артикули и да поръчват в специална уеб страница за онлайн поръчки или в онлайн приложение.

#4 Опции за кръстосана продажба и промоции

Добави раздел за промоции към уебсайта си като стратегия за увеличаване на продажбите. Там можеш да рекламираш най-популярните ястия, които се предлагат в ресторанта, можеш да промотираш специални оферти и промоции или да отправяш празнични предложения към своите клиенти. Възползвай се от възможността и да предоставяш опции за хранене, които да комбинираш с твоите най-продавани ястия като стратегия за кръстосани продажби за твоя бизнес.

#5 Предлагай множество опции за плащане

Старай се да предлагаш разнообразни опции за мобилни плащания, за да улесниш максимално своите клиенти и да подобриш тяхното потребителско преживяване.

#6 Проследявай продажбите, приходите и данните за клиентите

Дигиталната система за поръчка идва с табло за управление, което позволява следене на данните за продажбите и приходите. Това помага за разпознаване на подходящите бизнес модели и за планиране на бъдещи маркетинг стратегии.

#7 Лесно интегриране с POS системи

Като една от най-добрите съвременни практики за поръчка, дигиталното меню позволява лесна и безпроблемна интеграция с POS системи – незаменимо улеснение при транзакциите.

#8 Предлагай на клиентите си по-персонализирана услуга

Може да запазваш информация за клиента като имейл адреси, телефонни номера, история на поръчките и предпочитания с помощта на дигитални инструменти. Това ще ти позволи да предлагаш по-персонализирано изживяване както на своите нови, така и на постоянните си, лоялни клиенти.

#9 Получавай обратна връзка и генерирай отчет

Създавай стратегически отчети въз основа на обратната връзка, която получаваш от потребителите и търси иновативни методи за удовлетворяване на нуждите на клиентите си.

Ползи за персонала от дигитализация в едно ресторантьорство

Ползи за персонала от дигитализация в едно ресторантьорство

“Технологията е нищо. Важно е да имате вяра в хората, че те са добри и умни – и ако им дадете инструменти, те ще направят чудесни неща с тях.” Стийв Джобс

При внедряването на дигитални инструменти на работното място са необходими процеси на сътрудничество. Това означава, че служителите трябва да участват в прилагането на дигитализацията, не само след като решението е взето от ръководството на ресторанта, но още в самото начало на процеса.

В крайна сметка персоналът трябва да работи с дигиталните инструменти ежедневно и това касае пряко изпълнението на работните процеси. Често ръководството на даден ресторант вижда ползите и иска да внедри дигиталните инструменти незабавно, но изключва персонала от този процес. Това определено е грешен подход.

Служителите не само трябва да вземат дейно участие в дигиталната трансформация на ресторанта, но дори могат да се изчислят и личните ползи от дигитализацията за всеки един член на екипа. По този начин персоналът не само вижда индивидуалната добавена стойност при въвеждането на дигиталните инструменти, например по отношение на улесняване на работата или спестяване на време, но също така осъзнава и ползите за цялата компания.

Дигитализация на работното място

Определяне на целите

Ресторантьорите, които искат да преминат към по-голяма дигитализация на работните процеси в ресторантите, които управляват, трябва да се уверят, че разполагат със стабилни оперативни основи, преди да внедрят нови цифрови инструменти. Целите, които трябва да бъдат постигнати с дигиталните инструменти, трябва да бъдат определени предварително. Първата стъпка е да се проучи настоящата инфраструктура и същевременно да се установи дали тя може да продължи да съществува в сегашния си вид.

Успешните ръководители в ресторантьорския бизнес разбират значението на използването на технологиите, тъй като отдават голям приоритет на потребителските преживявания на своите клиенти и искат да подпомогнат работата на своите служители. Те използват цифрови инструменти, за да организират по-добре своите служители и да ги направят по-гъвкави и продуктивни. Инструментите са част от тяхното оперативно ДНК.

От своя страна, служителите в ресторантите използват с охота различни дигитални инструменти, защото за тях това е голямо улеснение в работата. Важно е да се подчертае, че дигитализацията не замества служителите. Дигиталните инструменти се използват, за да се увеличи скоростта на изпълнение на работните задачи и да се подкрепи и облекчи работната сила в ресторанта. Такъв е случаят с повтарящи се задачи, които пречат на мениджърите и служителите да се съсредоточат върху клиентското изживяване или да създадат пространство за творчество на работното си място.

Внедряване на цифрови инструменти: Препоръчителният подход

Първата задача на всеки ресторантьор е да разбере кои са пропуските и основните приоритети в организацията, която управлява. Това е от особена важност, когато става въпрос за внедряване на цифрови решения. Тази задача трябва бъде приоритет на висшето ръководство на всеки ресторант, който иска да предприеме крачката към дигитална трансформация.

Планиране на стратегия за прилагане на цифрови инструменти

Има 4 ключови въпроса, които трябва да се проучат, за да се идентифицират приоритетите и пропуските:

 1.  Колко сме дигитални по отношение на работната сила по скала от 1 до 10?
 2.  С какво се отличават нашите колеги и конкуренти в бранша?
 3.  Как се променят очакванията на служителите и клиентите?
 4.  Кои са стъпките, които можем да предприемем, за да станем дигитална работна сила?

След като пропуските и приоритетите бъдат идентифицирани, се създава стратегии за цифрова трансформация на ресторанта. Не забравяй, че цифровата стратегия трябва да бъде интегрирана част от цялостната бизнес стратегия на един ресторант.

Важно е да знаеш, че не трябва да започваш с внедряване на цифрови инструменти, без да си сигурен, че въвеждането им има смисъл за твоите служители и клиенти. Дигитализацията е процес на сътрудничество, който трябва да включва целия персонал на ресторанта.

Необходима е добре обмислена стратегия, както и конкретно изпълнение. Ключът към успеха се крие в идеята, че хората на първа линия трябва да са включени в процесите на дигитална трансформация още от самото начало. В крайна сметка те са тези, които ще вдъхнат живот на дигитализацията на ресторанта, управлявайки всички работни процеси.

Служителите са хората, които използват ефективно дигиталните инструменти и задвижват всички операции в работния процес. Те разбират добавената стойност на дигитализацията за себе си, но и за цялата компания. Използването на цифрови инструменти може да помогне на служителя да управлява задачите си по-ефективно и да бъде по-продуктивен.

Ползи за крайните клиенти от дигитализация в едно ресторантьорство

Ползи за крайните клиенти от дигитализация в едно ресторантьорство

В основата на всеки успешен бизнес е еволюцията. Компаниите растат само ако се развиват в синхрон с духа на времето, в което живеем и според изискванията на своите клиенти. Това със сигурност важи и за ресторантьорския бизнес.

Когато говорим за индустрията на гостоприемството, по-специално за ресторантьорския бизнес, трябва да имаме предвид, че живеем във време, в което се наложи напълно нов стил на комуникация. Тази най-нова тенденция съпътства процеса на дигитализация, който завладя всички сфери на нашия живот. Новият стил на комуникация е директен, ефективен и ангажиращ. Той кара клиентите да искат да взаимодействат повече с ресторанта и да правят своите поръчки по-бързо и по-ефективно!

Много ресторанти предприемат сериозни инвестиции в дигитализирането на клиентското изживяване, което предлагат. Тези инвестиции са насочени в различни посоки – от маркетингови решения до оптимизирани процеси, като поръчване на храна онлайн или приложения за онлайн резервации. Дигитализирането на клиентското изживяване е важно, защото може да стимулира растежа на приходите и да създаде промяна във възприемането на бранд идентичността на ресторанта.

Дигиталните технологии присъстват във всяка сфера от живота на човека и той иска да ги вижда навсякъде. Към днешна дата, клиентите очакват от ресторантите както традиционното гостоприемство, с което са свикнали, така и удобствата, които предлагат съвременните технологии.

Всеки ресторантьор трябва да мисли за новите дигитални канали за комуникация с клиентите като за начини за предлагане на дигитално гостоприемство. Служителите на ресторантите се “срещат” с гостите на ресторанта в предпочитания от тях канал и им предлагат приятно и удобно потребителско изживяване.

От гледна точка на клиента, дигитализацията безспорно носи много добавена стойност. Независимо дали става въпрос за популярен ресторант, местно кафене или заведение за бързо хранене, всички ние имаме злополучния опит да се провираме през тълпи от хора близо до гишето за поръчки само, за да надникнем в таблото с менюто. Или още по-лошото:

Редим се на опашка и когато в един момент стигнем до касата, си задаваме въпроса: „О боже, какво да поръчам?!“, докато нетърпеливият служител ни гледа с намръщен поглед! Кошмарно преживяване, нали?

Дори ако вечеряш в ресторант, който е инвестирал средства в инсталирането на големи дисплеи, показващи менюто на ресторанта, трябва да признаеш, че нищо не може да се сравни с удобството да се отпуснеш на масата и да разгледаш на спокойствие менюто на своя собствен мобилен телефон.

4 важни предимства на дигиталните менюта за клиентите на ресторанта

 1. Дигиталното меню на ресторанта показва ястията атрактивно със снимки, което осигурява по-добро клиентско изживяване.
 2. Осигурява по-бързо и по-добро обслужване, което отговаря на поведението и вкуса на клиентите на ресторанта.
 3. Клиентите на ресторанта взаимодействат с интерактивното смарт меню чрез бутоните за коментар и харесване, в допълнение към възможността за запазване на любими ястия.
 4. Един мъничък QR код позволява на посетителите да разгледат дигиталното меню на ресторанта на техните лични устройства.

Защо наличието на дигитално меню е от ключово значение за клиентското изживяване? Сред ключовите предимства е, че то предлага богат набор от информация, свързана с ястията, които ресторантът предлага. Клиентите могат да направят своя информиран избор, когато видят снимки, състав, видеоклипове и описания на елементи от менюто на своя цифров екран. Отдавайки приоритет на информираността, ти като ресторантьор си осигуряваш по-малко хранителни отпадъци за ресторанта и по-щастливи клиенти, които получават точно това, което са поръчали. Благодарение на новите технологии, всеки ресторант може да разполага перфектно дигитално меню и да предложи привлекателно и удобно изживяване за своите клиенти.

Наред с използването на дигитално меню, през последните години онлайн поръчките на храна също се превърнаха в предпочитана опция за много хора. Това е не само бърза, но и много удобна възможност, която предлага на клиентите много ползи – да преглеждат ревюта на храни, да проучват състава на продуктите, да се информират за броя на калориите в една порция и т.н. Много по-лесно е всичко това да се случва онлайн, вместо клиентите да се опитват да координират поръчките и въпросите, които ги вълнуват в личен разговор по телефона със зает служител на ресторанта.

Дигитално меню от TabL е пътят към дигитализация на ресторант

Дигиталното пътуване на едно ресторантьорство

Голяма част от ресторантьорския бизнес в България все още не е започнал своето дигиталното пътешествие, а малък процент от заведенията за хранене са едва в начален етап на дигиталната си трансформация. Въпреки това, иноватори като TabL са се заели със задачата да променят начина, по който функционират работните процеси в ресторантите, за да се преминава плавно към дигитализация.

Внедряват се технически и дигитални решения за подобряване на опита на служителите чрез по-ефективни системи за управление на ресторанти, като например системи за онлайн резервации, планиране на дейностите, изработка на дигитални менюта, вътрешни комуникационни канали за служителите, обучение или управление на операциите.

Находчивите ресторантьори не просто инвестират много средства, за да преминат към дигитализация. Те не следват сляпо тенденциите, а са се уверили, че този процес добавя стойност на всички нива на техния бизнес и е насочен изцяло към клиентите. Да се отправиш на дигитално пътешествие означава да имаш 360-градусов поглед върху процесите в компанията си и да знаеш какво е необходимо да направиш, за да продължиш напред.

Полезни връзки за това как да управляваме собствен ресторант и да имаме доволни клиенти

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader